Bundan tam 10 yıl önce vefat eden Yedi Güzel Adam’dan biri olan Erdem Bayazıt anılıyor. Yazdığı şiirlerle İslam coğrafyasının sesi olan Bayazıt bir şiirinde şöyle der: “Biliyorum oruçlu doğar insan/Ölümün iftar sofrasına”
Cahit Zarifoğlu’nun Yedi Güzel Adam şiirinde anlattığı dostlarından şair Erdem Bayazıt vefatının 10. yılında anılıyor. Bayazıt için Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin organizasyonuyla bugün saat 17.30’da Eyüp Sultan’daki mezarı başında anma programı düzenlenecek.
KİTAP OKUYUN DİYE ÖĞÜTLER
Öte yandan Makas dergisinin bu ayki kapak konusu Erdem Bayazıt. Oğlu Yusuf Bayazıt dergiye verdiği röportajda babasının kendilerine ‘ne iş yaparsanız yapın yaptığınız işi her zaman iyi ve dürüstçe yapın’ öğüdünde bulunduğunu ve kitap okumalarını tavsiye ettiğini belirterek şu cümlesini ekliyor: “Çok kitap okumayan biri yaptığı işte ehil ve başarılı olamaz derdi.”
Nesilleri yazdığı şiirlerle etkileyen Bayazıt’ın yolu Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören ve Akif İnan’la Maraş’ta lisede çakışır. Sezai Karakoç’un çıkardığı Diriliş ve Nuri Pakdil’in çıkardığı Edebiyat Dergisi’nde yazarlar. Daha sonra Yedi Güzel Adam olarak Mavera dergisini çıkarırlar. Yine aynı ekip birlikte Akabe Yayınları’nı kurar. Bayazıt’ın ilk şiir kitabı Sebep Ey 1972 yılında yayınlandığında büyük ilgi görür ve ard arda birkaç baskı yapar. Aşk ve ölüm temalarına şiirlerinde sık sık yer veren Bayazıt, İslam coğrafyasında yaşayan Müslümanların sesidir. “Sana, Bana ve Vatanıma Dair” şiiri nesiller boyu ezber edilir. 5 Temmuz 2008 yılında vefat eden şair Ölüm Risalesi şiirinde şöyle seslenir: “Biliyorum yaklaşıyoruz her an/Biliyorum oruçlu doğar insan/ Ölümün iftar sofrasına”
Direnişin sesini dünyaya duyurdu
Geçtiğimiz aylar Ketebe Yayınları arasında yeniden okurla buluşan İpek Yolu’ndan Afganistan’a adlı gezi kitabı Afgan mücahitlerinin Rus işgaline karşı mücadelesini dünyaya duyurmak için çektiği TRT belgeselini hazırlarken tutulan günlüktür. Afganistan’a Rus işgaline karşı savaşan Afgan mücahitlerinin sesini dünyaya duyurmak için yedi kişilik ekiple iki ay süren kara yoluyla bir yolculuk yaparlar ve Bayazıt, bu yolculuk sırasında tuttuğu notları daha 1985’te kitap olarak okurla buluşturur.