Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Birkaç güne operasyona başlayacağız' dediği Fırat'ın doğusu bölgesinde MİT unsurlarının uzun süredir saha çalışmaları sürdürdüğü ve bu çalışmalara ilişkin raporların TSK ile çok detaylı olarak paylaşıldığı öğrenildi. MİT unsurlarının yanısıra Özel Kuvvetler personelinin de sahada vurulacak hedefleri belirlediği kaydedilirken, güvenlik uzmanları Türkiye'nin uçar unsurlarla 40 km uzaktan dahi oldukça faydalı istihbari bilgiler alabildiğini söyledi.
Türkiye'nin hemen her platformda en üst düzeyden ısrarla vurguladığı 'terör örgütlerinin Fırat'ın doğusunda olmasından duyulan rahatsızlık' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla yeni bir boyuta taşındı.
Cumhurbaşkanı'nın "Suriye'de artık DEAŞ diye bir tehdit yoktur. Bu, bizim için bir masaldır. Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içinde başlayacağımızı ifade ettik, ediyoruz" ifadesi operasyonun başlayacağının en kuvvetli sinyali olarak görüldü.
MİT, ÖKK ve uçar unsurlarla istihbarat toplandı
Fırat'ın doğusuna yönelik Türkiye'nin rahatsızlığı uzun süredir devam ederken, ilk günden bu yana başta Milli İstihbarat Teşkilatı olmak üzere güvenlik kurumlarının bölgede çok önemli saha çalışmalarına imza attığı biliniyor.
- Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz, söz konusu bölgede MİT unsurlarının yanı sıra Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timlerin de hedef belirlemede kullanılmış olmasının yüksek ihtimal olacağını anlatarak, "Hava unsurları üzerinden de gözetleme yapabilecek imkan ve kabiliyetimiz var. Uçar unsurlarımızdaki keşif podlarımız, yaklaşık 40 km uzaktan çok net görüntü elde edebiliyor" dedi.
Daha önce de top atışlarıyla 'yumuşatılmıştı'
Türkiye'nin apar topar bir kara harekat yapmayacağının altını çizen Oğuz, şöyle devam etti:
"İstihbaratın belirlediği hedefler önce obüslerle vurularak yumuşatılacaktır. Daha sonra kara birlikleri ilerlemeye başlayacaktır. Aynısını Cerablus'ta da yaptık.
Öte yandan biz hala bir NATO ülkesiyiz ve bölgede sadece ABD askerleri yok. Fransız üsleri ve eğitim amacıyla bulunan Alman askerleri de mevcut. Bu nedenle koordinasyonsuz bir harekat yapılmaz. Zeytin Dalı Harekatı için de 'başlıyoruz' dedikten uzun bir süre sonra kara harekatına başlamıştık."