Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Kosova'da düzenlediği operasyon kamuoyunun dikkatini teşkilatın operasyonel kabiliyetine çekti. Hükümet Sözcüsü Bozdağ'ın "MİT 18 ülkede çok başarılı operasyonlar yaptı" açıklamasının ardından akıllara Somali'den Arnavutluk'a Pakistan'dan Sudan'a kadar geniş bir coğrafyada imza atılan operasyonlar geldi.
15 Temmuz Hain Darbe Girişimi ile Türkiye'nin bütünlüğüne yönelik hain planları tamamen ortaya çıkan FETÖ üyelerinin gittikleri ülkelerden özel MİT operasyonları ile yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin yankıları sürüyor. Bazı operasyonların medyaya yansıdığını, kimi operasyonların ise çok büyük gizlilik içinde sürdüğü öğrenilirken, gelecek dönemlerde de bu tür operasyonların devam etmesi bekleniyor.
MİT'e yurtdışı operasyon yapma yetkisinin ardından kurumun bu doğrultuda iç yapılanma ve personel yetiştirme sürecini de yeni döneme göre revize ettiği ve çok iyi sonuçlar aldığı biliniyor.
Milli İstibaharat Somali, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Ukrayna, Makedonya, Arnavutluk, Irak, Nijerya, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Bosna Hersek ve Kosova gibi ülkelerde FETÖ üyelerini yakından takip ediyor.
FETÖ'cüler 'Bizi burada kimse bulamaz' sanıyor
Bilindiği üzere, darbe girişiminin ardından FETÖ üyeleri dünyanın dört bir yanına dağılmış Avustralya'dan ABD'ye, Almanya'dan Türki Cumhuriyetlere ve Afrika'nın en uç ülkelerine kadar geniş bir coğrafya MİT'in 'takip alanı'na girmişti.
FETÖ'cülerin 'burada bizi kimse bulamaz' düşüncesiyle hareket ettiği dönemlerde MİT'in operasyonları da art arda gelmeye başladı.
Yerel unsurlarla güçlü işbirliği
MİT'in imza attığı operasyonlarda yerel güvenlik unsurlarıyla dirsek temasında çalıştığı özellikle belirtiliyor.
Somali'de örgütün en önemli isimlerinden biri olan U.Ö'nün himmet vermeyen iş adamlarını, yeğeni olan FETÖ'cü MİT mensubu B.A.’ya izlettiği ortaya çıkmış, MİT’ten atılan B.A.’nın kardeşi Burçak A.'nın da Arnavutluk ablası olduğu belirlenmişti. Bu isimlerle ilgili de MİT'in çok kapsamlı çalışmalar yaptığı öğrenildi.
Kazakistan'daki FETÖ'cüler gözünü Türkiye'de açtı
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eylül ayında gerçekleştirdiği Kazakistan ziyaretinde gündeme gelen "FETÖ’nün Orta Asya yapılanması" konusu MİT'in bir başka yurtdışı operasyonunun temelini oluşturuyordu. Onay alınmasının ardından FETÖ'nün Kazakistan yapılanmasına büyük darbe vuruldu. Düzenlenen operasyonda yakalanarak Kazakistan Yabancılar Şube Müdürlüğüne getirilen FETÖ'cüler, işlemlerinin yapılmasının ardından Türkiye’ye iade edildi.
Nereye gittilerse orada takip edildiler
Kazakistan'daki operasyonun ardından FETÖ'cülerin dümeni Kırgızistan'a kırması da kendileri bekleyen sonu değiştirmedi. Örgütün Kazakistan'daki en tepe ismi olan M. A. başta olmak üzere T. A. ve İ. K. gibi isimler Kırgızistan'a kaçsa da MİT’in takibinden çıkamadıkları öğrenildi.
Dost ülke Azerbaycan’dan büyük destek
MİT'in operasyonları devam ederken FETÖ'nün bulunduğu ülkede faaliyetleri de sürüyordu. Bu nedenle hız kesmeden FETÖ ile mücadelesini yurtdışında da devam ettiren teşkilat bu kez Azerbaycan'ı FETÖ’cülere dar ediyordu. Azerbaycan istihbaratı MTN ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ortak yürüttüğü operasyonda çok sayıda örgüt mensubu yakalanmıştı.
Pakistan'da özel uçaklı operasyon
Dünya geneline yayılan FETÖ'cüleri nerede olurlarsa olsunlar yakalama hedefiyle yola çıkan MİT'in bir sonraki durağı Pakistan oldu. FETÖ okullarının müdürü Mesut Kaçmaz ile eşi Meral Kaçmaz çok özel bir operasyonla Türkiye'ye getirildi. Lahor'da gözaltına alındıktan sonra özel uçakla İstanbul'a getirilen Kaçmaz ile ilgili operasyonun detayları netleşmeden bu kez Endonezya'dan başka bir son dakika haberi ajanslara düşüyordu.
Kaynak Holding'in temsilcisiydi
FETÖ'nün etkili olduğu ülkelerden biri olan Endonezya’da FETÖ'nün üst düzey sorumlularından biri olan ve FETÖ’ye bağlı Kaynak Holding'in Endonezya temsilcisi olduğu iddia edilen isim bir başka MİT operasyonunun öznesini oluşturuyordu. MİT'in koordinesinde sınır dışı edilen Hakan İslamoğlu, ardından teşkilatın ve güvenlik birimlerinin ortak operasyonuyla yakalanarak Türkiye getirilmişti.
"İki ay takip ettiler bir gece ansızın gittiler"
Darbe girişiminden sonra örgütün en hayati konularından biri de FETÖ para kasalarının güvenli bölgelerden işlerine devam edebilmeleri idi. FETÖ'nün 'para kasası' olarak anılan iş adamı Memduh Çıkmaz'ın Sudan'da olduğu bilgisini alan MİT, yaklaşık 2 ay boyunca Çıkmaz'ın aldığı her nefesi takip etti. Çıkmaz, MİT ile Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi'nin (NISS) ortak operasyonuyla gizlendiği evinde gözaltına alınarak sorgulandı.
MİT'in özel ekibi, Çıkmaz'ı Sudan'da işlemlerinin tamamlanmasının hemen ardından Türkiye'ye getirdi.
"Kosova örgütün psikolojisini bozdu"
- MİT'in bu ülkeler dışında Nijerya, Ukrayna, Afganistan, Bangladeş, Arnavutluk, Irak ve birkaç ülkede daha son derece gizli operasyonlara imza attığı öğrenilirken, özellikle Kosova'da icra edilen ve 6 üst düzey FETÖ'cünün yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin örgütteki psikolojik bütünlüğü yerle bir ettiği değerlendiriliyor.
- Örgütün 'hiçbir yerde güvende değiliz' algısına kapıldığınına dikkat çekilirken, gelecek dönemlerde yapılacak operasyonlarla FETÖ'nün yurtdışındaki yapılanmasına çok daha büyük darbeler vurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.