Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın telefonunda kullanılan casus program Pegasus'un Rus Büyükelçi Andrey Karlov suikastinde de kullanılmış olabileceği öğrenildi.
Söz konusu programın tam ismi Pegasus casus yazılımı olarak geçiyor. İsrail tarafından üretilen yazılım ABD'li şirketlerce satın alındı. Daha sonra söz konusu şirket çok yüksek ücretler karşılığında başka ülkelere ve kişilere bu programı sattı ve böylece hedef kişi, kurum ya da ülkelerin mahrem sırlarının parayı veren kişilerin eline geçmesinin önü açıldı.
"Karlov'u her yerden çembere aldılar"FETÖ tetikçisi tarafından vurularak öldürülen Rus Büyükelçi Karlov suikastinde de Pegasus'un etkin kullanıldığı yönünde ciddi kanaatlar olduğunu vurgu yapan Eraslan, şöyle devam etti:
Tüm bunların yanı sıra Karlov'un telefonunda da Pegasus yazılımının olması çok yüksek ihtimal. Neden bu sonuca varıyoruz? Çünkü Karlov suikasti FETÖ'nün tek başına yapabileceği bir iş değil. ABD ve İsrail gibi ülkeler olmadan böylesi bir eylem yapılması imkansız. Eğer bir olaya ABD ve İsrail giriyorsa burada Pegasus'un kullanıldığından neredeyse emin olmamız lazım."
Bununla birlikte Pegasus, cihazınızın ön/arka kamerasına ve mikrofonuna dahi erişim sağlayabiliyor. Bu sebeple akıllı telefonunuzda bulunmasa dahi gizliliğinize dair her şeyi tehdit ediyor. Hatta Pegasus, tuş kilidinizi açıp ekran görüntüsü dahi alabiliyor" şeklinde konuştu.
Eraslan, Türkiye'de bu tür konularda FETÖ'nün oldukça yetkin olduğu ve gerek ABD gerek İsrail tarafından sürekli eğitildiği uyarısında bulunarak, şunları söyledi:
"Teknolojik terör örgütü olarak betimlenebileceğimiz FETÖ örgütü ayrıca kriptolu telefonları ile iletişim sağlıyor. Örgüt kendi kurdukları Sürat Bilişim, İsim Tesci İnternet Teknolojileri A.Ş., FBS İnternet Teknolojileri Uluslararası İşletme Şirketi, FBS Bilişim Çözümleri Ltd. Şti ve aynı zamanda yuvalandıkları TÜBİTAK (Bilgem), Bilgi Teknolojileri Kurumu, güvenlik güçlerinin siber daireleri gibi yerlerde hem kendi bilişim teknolojileri kapasitelerini geliştirdi hem de uygulamaya dönük çalışmalar yaptı.
Tabi tüm bu bilgileri alt alta koyunca FETÖ'nün özellikle emniyette etkin olduğu dönemde Pegasus programını resmi olarak satın alıp almadığı sorusuna ilgili kurumlardan net bir yanıt gelmeli.