Havada çifte koruma

Yeni Şafak
Kıymet Sezer
04:0010/11/2017, Cuma
G: 10/11/2017, Cuma
Yeni Şafak
Rusya’ya ‘hazır alım’ yöntemiyle 2 adet S-400 sistemi sipariş eden Ankara, bir yandan da Fransız-İtalyan SAMP-T füzelerinin teknolojisine erişmek için bu ülkelerle ortak proje geliştiriyor.
Rusya’ya ‘hazır alım’ yöntemiyle 2 adet S-400 sistemi sipariş eden Ankara, bir yandan da Fransız-İtalyan SAMP-T füzelerinin teknolojisine erişmek için bu ülkelerle ortak proje geliştiriyor.

Hava savunma sistemini güçlendirmek için Rusya’ya 2 adet S-400 siparişi veren Türkiye, Fransız-İtalyan SAMP-T füzelerinin teknolojisine erişmek için de ortak proje geliştiriyor. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Brüksel’de Fransız ve İtalyan mevkidaşlarıya iyi niyet beyanı imzaladı.

Türkiye, yüksek irtifada hava savunma sorununu imzaladığı kritik anlaşmalarla çözüyor. Bu konuda acil ihtiyacın karşılaması için bir yandan Rusya’ya ‘hazır alım’ yöntemiyle 2 adet S-400 sistemi sipariş eden Ankara, bir yandan da Fransız-İtalyan SAMP-T füzelerinin teknolojisine erişmek için bu ülkelerle ortak proje geliştiriyor. Balistik füze savunmasında S-400’lerden çok daha iyi sonuç veren SAMP-T’ler, milli sistem Hisar-U’nun geliştirilmesi için çok önemli bir merhale olacak. Hava savunmada dev işbirliğine ilişkin Ankara-Paris-Roma hattında bir süredir yürütülen müzakereler dün Brüksel’deki NATO toplantısında somutlaştı. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargâhında Fransız mevkidaşı Florence Parly ve İtalyan Roberta Pinott ile ‘iyi niyet beyanı’ imzaladı. İmzalanan üçlü anlaşma, Aster füzeleri kullanan SAMP-T sisteminin üreticisi EUROSAM firmasıyla Türk şirketleri arasında işbirliğini öngörüyor.


BİRLİKTE GELİŞTİRİLECEK

İmzalanan anlaşmaya ilişkin açıklamasında Milli Savunma Bakanı Canikli, şunları söyledi: “Bu niyet beyanıyla Türk-Fransız ve İtalyan firmalarının iştiraki ve EUROSAM Konsorsiyumu kapsamında hava ve füze savunma sistemi geliştirmek, üretmek ve kullanmak konusundaki işbirliğini artırmak üzere bu niyet beyanı imzalandı. Bu da son derece önemli. S-400 hava savunma sisteminin yanında yine SAMP-T füze sistemlerinin daha iyi, bir üst modelinin bu ülke firmalarıyla birlikte geliştirilmesi, Türkiye’de birlikte üretimi ve kullanılmasını içeriyor. Bu alandaki eksiklerimizi de büyük oranda giderecek ve yerli, milli imkanlarla hava savunma sisteminin oluşumuna katkı sağlayacak olan bir proje.”Anlaşma kapsamında üç NATO müttefiki, askeri elektronik sistemler, yazılım, simülasyon sistemleri, muhabere teçhizatı ve hava savunma sistemlerinin üretimi konusunda adımlarını birlikte atacak. SAMP-T üreticisi ülkelerin, Türkiye ile bazı kritik teknolojileri paylaşması da bekleniyor. İlk aşamada EUROSAM Konsorsiyumu ile Türk firmaları tarafından sistem analizi yapılacak ve üç ülkenin ortak ihtiyaçları netleştirilecek. Bu işbirliğinin SAMP-T sistemlerinin yeni nesil formlarını ortaya çıkarması halinde Türkiye, hava savunmada kritik bir eşiği aşmış olacak. Fransız-İtalyan yapımı SAMP-T, Amerikan THAAD’la birlikte ‘balistik füze savunmasının en iyileri’ olarak gösteriliyor.

2013’TEKİ İHALEYE GİRMİŞTİ

Balistik füze savunmasında atmosfer dışı (ekzoatmosferik) ürünleri de bulunan şirketin, uzay hava harbi için teknoloji paylaşımı yapıp yapmayacağı merak konusu. Diğer yandan Hisar-A ve Hisar-O’ların ardından uzun menzilli Hisar-U için çalışmalarını sürdüren Türkiye için Avrupa’dan transfer edilecek her kritik bilgi büyük önem taşıyor. Aster füzelerini kullanan SAMP-T sisteminin üreticisi EUROSAM, 2013 yılında Türkiye’nin açtığı ihalede ABD ve Çinli rakipleriyle yarışmış, ancak ‘sınırlı teknoloji paylaşımı’ ve ‘yüksek fiyat’ gibi nedenlerde ihaleyi kaybetmişti. Türkiye-İtalya-Fransa ortaklığıyla üretilecek sistemin NATO radarlarına da uyumlu olması bekleniyor. Türkiye’nin Rusya’dan alacağı 2 adet S-400 sistemi, NATO hava resmine entegre edilemeyeceği ve otonom çalışacağı için ittifak üyesi ülkelerin tepkisini çekiyordu.

  • 360 derece izleme yaparak 600 kilometrelik alanı tarayan SAMP-T radarı, fırlatma için aynı anda 10 hedefe angaje olabiliyor. SAMP-T platformuyla ateşlenen Aster-30 füzeleri uçak, helikopter, insansız hava aracı, seyir füzeleri ve balistik füzelere karşı etkin koruma sağlıyor. Platformun, Türkiye'nin inşa edeceği hava savunma gemisi TF2000'lere de entegre edilmesi bekleniyor.
#S400
#Hava Kuvvetleri
#Türkiye
#İtalya
#Fransa