Paralel yapının, ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde ‘Fetullahçı Terör Örgütü’ olarak tanımlanmasının yargıya yön vereceğini vurgulayan Erdoğan, Putin’in ‘barış’ mesajını ise “İlişkilerin bozulmasını biz istemedik” şeklinde yorumladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır gezisi dönüşünde uçakta önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Erdoğan'ın sorularımıza verdiği cevaplardan önemli satırbaşları...
Kullanılan dil tabii ki önemli. Şimdi ben arkadaşlarla da konuşuyorum. Terörizmin de teröristin de tanımı iyi yapılmalı. Avrupa Birliği'nde de bu hususta bir genel çerçeve olmakla birlikte, esasen net bir tanımlama yok. Biz terörle mücadele yasamızı, dünyayı, Avrupa'yı inceleyerek hazırladık. Vize serbestisi konusunda, terörle mücadele konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerinin göz önüne alınmaması, ipe un sermektir.
Sözünü ettiğiniz o gençler, kızlarımız dağa kaçırıldılar. Kendileri gitmediler. Kaçırılan evlatları için Diyarbakır Belediyesi'nin önünde ağlayan o anneleri bir kenara bırakabilir miyiz? Bırakamayız. O anneler Başbakan olduğum dönemde, beni ziyarete geldiler. Onların gözyaşlarını unutamayız. Gençlerin hükümetin baskısından dolayı dağa çıktıkları yönündeki iddiaların gerçekle hiçbir alakası yok. Zira kaçıp teslim olanların itirafları ortada. Gerçeği gören gençler, tekrar annelerine babalarına dönmeye başladılar. Bu süreci çok iyi yönetmemiz lazım. İyi yönetelim ki dağda kalanları çekebilelim.
Hayır, o bilgi doğru değil. Orada o partiye mensup iki üç kişi var mıdır bilemem. O bilginin doğru olmadığı son seçimdeki oy tablosundan da belli. Orada HDP'nin aldığı oy 350 civarında. AK Parti de 45-50 oy almış.
Orada 15 tonluk patlayıcı yüklü kamyonu kovalayan Seyithan (Yakar) da, AK Parti teşkilatının yönetim kurulunda olan bir arkadaşmış.
Daha önceki kararda, 'legal görünümlü illegal örgütler' ifadesi vardı. Yani 'terör örgütü' ifadesi yoktu. Bu yeni kararda ise 'legal görünümlü illegal Fethullahçı terör örgütü'nden söz ediliyor. Fethullahçı Terör Örgütü deniliyor. MGK olarak bunu biz, tavsiye olarak hükümete gönderiyoruz. Hükümet bu tavsiyeden hareketle hemen bir Bakanlar Kurulu kararı çıkaracak. Biz de o kararı olağanüstü bir madde olarak Milli Güvenlik Kurulu'nun siyaset belgesine koyacağız. Bu, yargının elini güçlendirecek. Mesela savcılık makamları o kararı müstenidat yapmak suretiyle, yakalananları terör örgütü mensubu olarak değerlendirebilecekler.
Şu an onu kazanıyor zaten. Benim neden öyle dediğimin sebebi belli. Paralel yapılanma ile PKK arasında bir fark olmadığını artık görmemiz lazım. Biz tabii ki PKK ile PYD/YPG arasında da bir fark görmüyoruz. Ama ABD, mesela PYD'yi, YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmiyor. Bunun yanlış olduğunu, dürüstlükle bağdaşmadığını ABD'lilere de açıkça söylüyoruz.
İlişkilerin bozulmasını biz istemedik. Sayın Putin'den olumlu bir adım geldi de biz olumsuz bir yaklaşım mı sergiledik? Böyle bir şey sözkonusu değil. Neler yaşandığını herkes biliyor. Hava sahamızın sık sık ihlal edildiği, G20 zirvesi sırasında Putin'e aktardığımız bir konuydu. Hatta denizde gemilerimizi de taciz etmişlerdi. Dost bir ülkeye yönelik bu ihlaller yapılmasının doğru olmadığını ifade etmiştik. Sayın Putin, orada, bunlardan hiç haberi olmadığını söyledi. Kendisi benim yanımda Lavrov'a dönerek talimat verdi, 'Biz bu işi çözeceğiz' dedi. Hatta biz de buna sevindik, mutlu olduk. Ne var ki, o toplantıdan birkaç gün sonra, aidiyeti belirsiz bir uçak, hava sahamızı ihlal edince, uyarılara da yanıt vermeyince, angajman kurallarının gereği yapıldı.
Hayır, angajman kurallarının neler olduğu belli zaten. Hava sahamız ihlal edilmiş. İhlali yapan uçağın aidiyeti belli değil. Uyarılar yapılmış. Uyarılara rağmen ihlal devam ediyor. Bu durumda yapılacak olan belli. Tüm bunlar radar tespitlerinde var. Radar kayıtlarını, Rusların askeri ataşelerine gösterdik. Rusların hadiseyi pilotun da vurulması gibi sunmaları gerçekle bağdaşmıyor. Uçağın pilotu aslında sağ olarak kurtuluyor. Ama pilot muhaliflerin eline düşüyor. Suriyeli muhalifler tarafından öldürülüyor. Öldürülen pilotun naaşını, yaklaşık on gün süren müzakereler neticesinde biz aldık. Naaşı almakla da kalmadık. Ortodoks bir papaz getirerek, naaşla ilgili tüm dini ritüellerin yerine getirilmesini sağladık. Gerekli tüm hassasiyeti sergiledik. Pilotun naaşını Rusya'ya bizzat kendi uçağımızla götürmeyi de teklif ettik. Naaşı, dini merasim dahil tüm hassasiyetlere riayet ederek uğurladık. Dolayısıyla Türkiye olarak o hadisede üzerimize düşeni en iyi biçimde yerine getirdik.
Kullanılan silahın ne olduğu belli. Şu anda teröristlerin elinde Rusya tarafından verilmiş uçaksavar ve füzeler var. Bölücü terör örgütü bunlarla teçhiz edilmiş durumda. Bunlar Suriye tarafından, Irak tarafından bölücü terör örgütüne aktarılıyor. Silahlı kuvvetlerimiz hiçbir şeyi göz ardı etmeden bunların üzerine üzerine gidiyor. Fırtına obüslerimiz çok ciddi işler görüyor. Bunların mühimmatını da ürettiğimiz için rahat kullanıyoruz. Üretimi bize ait olmayan mühimmatları, siparişle alınan mühimmatları tabii ki idareli kullanıyoruz. Özel sektörümüz, biliyorsunuz, insansız hava aracı da üretiyor.
Parlamentonun yeterli sayıyı yakalaması lazım ki, bu iş çözülebilsin. Eğer yeterli sayıyı yakalayamıyorsa, biz burada cumhurbaşkanı ve başbakan olarak uyum içerisinde milletimize hizmeti sürdürürüz. Ama işlerin daha iyi yürümesi, sistemin daha iyi işlemesi için elbette azami gayret gösteririz. Ama milletimize bunu istemeyenlerin, başkanlık sistemine yanaşmayanların kimler olduğunu da anlatmamız lazım. Biz milletin ne istediğine bakarız.
Meclis'te AK Parti dışındaki partilerin ne halde oldukları ortada. Ana muhalefet partisi dahi kendi içinde sıkıntılı. Kullandıkları dil, üslupları zaten ayrı bir sorun. Şahsımla ilgili kullandıkları dil, gruba getirdikleri tabanlarının orada Cumhurbaşkanına, kurucusu olduğum partideki arkadaşlara küfretmeleri, bu duruma hiçbir müdahalede bulunulmaması, ana muhalefet partisine yakışmıyor. Şimdi ne oldu? Ben dava açtım. AK Partili milletvekilleri, hatta teşkilatlar da dava açıyorlar. Bu tür durumları, meclis iç tüzüğü açısından, yasal açıdan da detaylı biçimde ele almak lazım.
İzleyici alınır ama izleyici alkış dahi yapamaz. Ama bahsettiğimiz hadisede bambaşka bir durum var. Mesela AK Parti'liler de slogan falan atıyorlar ama onlarda öyle küfür falan göremezsiniz. Bunlarınki çok farklı. Geçen arkadaşlarla bu konuyu konuşuyoruz. Biri çok güzel bir şey söyledi: Futbol Federasyonu'nun seyircisiz maç türünden cezalarına atıfta bulundu.
Tabii ki, gerekirse o tür cezalar verilebilmeli. Bu tür hadiseler de gösteriyor ki parlamentonun iç tüzüğünün kesinlikle değişmesi lazım. Yani bu iç tüzükle bu parlamentoyu çalıştırmak çok zor.
Yaptığımız açılış töreni, mevcut şartlara bakarak değerlendirilirse, hamdolsun gayet iyiydi. Coşku, heyecan iyiydi. Tabii ki normal şartlar altında bir toplu açılış töreni değildi. Buna rağmen, hamdolsun katılım fena değildi. Bu da şartlar normale döndüğünde katılımın çok daha iyi olacağının göstergesi.
Psikolojik atmosfer, gelişmelerin takip edildiğini gösteriyor.
, şartları iyileştirmeye yönelik müdahaleler neticesinde, çok farklı bir konuma erişileceğini düşünüyorum. Gerek altyapı gerek üstyapı konusunda atılacak adımlar, şehrin havasını ciddi biçimde değiştirecektir. Kanaat önderleri bu tür şeylere önceleri pek ilgi duymuyorlardı. Ama bu sefer yaptığım görüşmelerde, kendilerini tüm bu konularla daha ilgili gördüm.
Biz bölgedeki gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz. Tişrin Barajı, batısı doğusu önemli. Münbiç konusu önemli. Azez, Azez'in güneyi yani Rakka önemli. Tüm bu gelişmeleri sabırla izliyoruz. Orada koalisyon güçleri var ve elbette onlarla beraber çalışırız. Ama gereken yapılmazsa, verilen sözler tutulmazsa, kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumunda kalabiliriz.
Bulunuldu. Şimdi göreceğiz. Taahhütler yerine getirilecek mi getirilmeyecek mi göreceğiz. "Cenevre-3'e mutlaka katılın" diyoruz.
Biz tabii ki Suriye'nin toprak bütünlüğünden, Suriye halkının birliğinden yanayız. Bu açıdan, Cenevre-3 önem arz ediyor. Oradan bakalım ne çıkacak göreceğiz. Biz Cenevre-3'e katılacak olanları teşvik ediyoruz. Muhaliflere 'Sakın geri durmayın mutlaka katılın' diyoruz.
Gelişmeleri takip ediyoruz. Bir gerçek var ki, DAİŞ'in Irak'ta yediği darbeler var. Musul'da bazı darbeler yedi. Aynı şekilde Kuzey Suriye'de de DAİŞ'ten geri alınan yerler sözkonusu. Irak'ta İran'ın rolü, ayrıca Kuzey Irak'taki rahatsızlık da önemli. Kuzey Irak'la, Başika'yla ilgili bizim süreçlerimiz de var. Aynı şekilde Kuzey Suriye'deki gelişmeleri de yakından izliyoruz.