Rusya Devlet Başkanı Putin, Atina’dan Türkiye’ye sıcak mesajlar verdi. Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istediklerini söyleyen Putin aradaki iletişimin devam ettiğini vurguladı. Putin, Güney Akım'ın da AB’nin baskılarıyla engellendiğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Türkiye ilişkilerine ilişkin, “Bu konuda açıklamalar aldık ama hiçbir zaman bir özür gelmedi. Biz ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz." dedi. Putin, Yunanistan'a düzenlediği iki günlük resmi ziyaretin ilk durağı başkent Atina'da Başbakan Aleksis Çipras ile basın toplantısı düzenledi. Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Türk jetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağıyla ilgili bir soru üzerine Putin, Rus Hava Kuvvetlerinin düzenli ordularla savaşmadığını, terör örgütlerini hedeflediğini savundu.
Putin, Türkiye'ye karşı hiçbir zaman savaşmayı düşünmediklerini anlatarak, “Hiçbir zaman da o noktaya gelmeyeceğini umuyorum. Ama olan oldu. Sadece uçağımız düşürülmedi. Uçağın pilotu da öldürüldü. Bu da uluslararası hukuka göre bir savaş suçu. Bu konuda açıklamalar aldık ama hiçbir zaman bir özür gelmedi. Biz ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz. Bu ilişkiyi bozan biz değildik. Sözler yeterli değil. Bir şeyler yapmalılar. Ama Türkiye ile iletişim içindeyiz. İletişimde kalmanın birçok yolu var. Belli başlı adımlar bekliyoruz. Ama şimdilik hiçbir adım yok “ ifadelerini kullandı.
Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurulması ihtimaline ilişkin ise Putin, “Kürt devleti için ise bu bizim işimiz değil. Bölgedeki Kürtlere ve hükümetlere kalmış bir mesele. Bu konuda mevkidaşlarımızla ilişki içindeyiz. Bir barış süreci başlatmalıyız ve makul sonuca vardırmalıyız. Siyasi çözüm için ne gerekiyorsa yapacağız." yorumunu yaptı. Putin, Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesine ilişkin ise “Kırım meselesi kesin olarak kapanmıştır. Bu, Kırım'da yaşayan insanların kararıdır. Rusya bu konuyu kimseyle pazarlık etmeyecek." diye konuştu.
Başbakan Çipras ise Yunanistan'ın AB ve NATO'nun bir parçası olduğunu ve taahhütlerine bağlı olduğuna vurgu yaparak, “Yunanistan, hem Rusya'ya hem de AB'ye ilişkilerini geliştirme konusunda yardım edebilir. AB'de başka herhangi bir ülke Yunanistan kadar faydalı olamaz. Yunanistan burada adım atabilir ve aradaki boşluğu kapatabilir. Yeniden soğuk savaş dönemine dönemeyiz. Avrupa ve Rusya çatışma halindeyken Avrupa'nın geleceğinden söz edilemez. Tek yol diyalog." ifadelerini kullandı. Ukrayna meselesine ilişkin bölgede istikrar ve barışın önemine dikkati çeken Çipras, Minsk Anlaşması'na uyulması çağrısında bulundu. Ziyaret kapsamında ise enerji, ulaşım, turizm, gemicilik, madencilik ve eczacılık alanlarında karşılık anlaşmalar imzalandı.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin düzenlediği toplantı, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev'in de katılımıyla gerçekleşti. İki ülke ilişkilerinin ele alındığı toplantıya çok sayıda işadamı da katıldı. Toplantıda dikkat çeken Ankara'dan hala özür beklenmesi oldu. Podelsyhev, “Bu krize çözüm bulmak ve ileriye gidebilmek için iki ülke birbirine saygısını korumalı, birbirini anlamaya çalışmalıdır" demeyi ihmal etmedi. Son birkaç yılda Rusya ve Türkiye arasındaki emtia cirosunun sabit bir şekilde 30 milyar doların üzerinde olduğunu anımsatan Podelsyhev, “Ama 2014'ten beri ikili ticarette düşüş var. Rusya'da yaşanmakta olan ekonomik krizden dolayı bu tarz düşüş diğer ülkelerle de aynı şekilde cereyan ediyor." şeklinde konuştu. Podelsyhev kendisinin de yaşanan olaylardan dolayı üzgün olduğunu ekledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Güney Akım gaz hattını ABD ve AB'nin bloke ettiğini söyledi. Güney Akım'ın AB ve ABD'nin baskılarıyla engellendiğini kaydeden Putin, “Size bir sır vereceğim. Türkiye başta şu anki doğalgaz fiyatlarında indirim talep etti. Onlarla anlaşabilirdik. Biz Türk Akımıyla devam etmek istedik. Ama yine AB'li ortaklarımızla anlaşmaya varamadık. Biz yine de bu konuda herhangi bir Avrupalı ortakla çalışmaya hazırız. Ancak önden bazı garantiler istiyoruz. Sadece basit sözlerle hareket edemeyiz. Paramızı çarçur etmeye niyetimiz yok." ifadelerini kullandı.