|

Tarihin en kritik YAŞ toplantısı

YAŞ bugün tarihte ilk kez Genelkurmay Karargahı yerine Çankaya Köşkü'nde toplandı. Kritik toplantıda hem Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki terfi ve atamalar, hem de 15 Temmuz'daki darbe girişimi tüm ayrıntılarıyla ele alındı.

Yeni Şafak
17:50 - 28/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 19:35 - 28/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Tarihin en kritik Yüksek Askeri Şûra toplantısı ilk kez Çankaya Köşkü'nde toplanacak.
Tarihin en kritik Yüksek Askeri Şûra toplantısı ilk kez Çankaya Köşkü'nde toplanacak.

Geçmiştekilerin aksine sadece bir gün sürecek kritik toplantıda hem Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) terfi ve atamalar, hem de 15 Temmuz'daki darbe girişimi tüm ayrıntılarıyla ele alınacak. Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım başkanlık edecek. Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 09.30'da başlaması planlanan toplantı saat 11.00'de başlayan toplantı 16.00'da sona erdi.



YAŞ üyleri toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu. Saygı duruşunun ardından Başbakan Yıldırım, Şura üyeleriyle birlikte Anıtkabir merdivenlerinde fotoğraf çekildi.




Misak-ı Milli kulesine geçilmesinin ardından ise Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Yıldırım'ın defterde yer alan ifadeleri şöyle: "Aziz Atatürk, Yüksek Askeri Şura üyeleri olarak huzurunuzdayız. Kurduğun Türkiye Cumhuriyetini daima yüceltip istiklal ruhuna sadık kalarak, ülkemizi istikbale emniyet ve güven içinde taşıma azmindeyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de demokrasiye ve milli iradeye sadakatle bağlı olarak ülkemize hizmet etmeye devam edecektir. Türkiye, 15 Temmuz gecesi ikinci bir kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkmıştır. Milletimiz, iradesini hiçbir vesayet odağına teslim etmeyeceğini göstermiş, ülkesine ve demokrasisine kahramanca sahip çıkmıştır. Milyonlarca insanımız, gözünü kırpmadan şehadete koşarken bu yüce millet milli mücadeledeki istiklal ruhunu koruduğunu bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Devletimize, milletimize ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kasteden bütün terör örgütlerini bertaraf edeceğimiz muhakkaktır. 2016 Yüksek Askeri Şura çalışmalarının, ülkemize, milletimize ve TSK'ya hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum. Huzurunda bir kez daha ifade etmek isterim ki bu millet kıyamete kadar dimdik ayakta kalacak. Bu vatan, dünya var oldukça bütünlüğünü koruyacak. Bu bayrak, kanımızın son damlasına kadar göklerde dalgalanacak. Bu ezanlar, bu salalar bu semalarımızda sonsuza kadar yankılanacak. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun."




Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın da ilk kez katılacağı toplantıda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar da yer aldı.



Toptan ihraç


FETÖ'cü cuntacılara en ağır darbe ise dün indi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan 3'lü zirvenin ardından 149 general-amiral, bin 99 subay ve 436 astsubay Yüksek Askeri Şura toplantısı beklenmeden OHAL Kararnamesi ile TSK'dan kovuldu. 2010 yılından sonra TSK'da ilk kez ihraç mekanizması devreye girmiş oldu.



Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre Kara Kuvvetleri Komutanlığında 87 general, 726 subay, 256 astsubay; Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay; Hava Kuvvetleri Komutanlığında 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere toplam bin 684 asker, TSK çıkarıldı.



Beştepe'de 3'lü zirve


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile dün Beştepe'de görüştü. Görüşmede darbe girişiminin ardından askeri personelle ilgili değerlendirme yapıldı. Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan üçlü zirve 5.5 saat sürdü. İçişleri Bakanı Efkan Ala da ilerleyen saatlerde Külliye'deki toplantıya katıldı. Toplantının ana gündemini bugün yapılacak olan Yüksek Askeri Şura toplantısı oluşturdu. Cuntaya destek veren Org. Akın Öztürk ve Org. Adem Huduti ile sağlık sorunları nedeniyle GATA'ya sevk edilen Galip Mendi'nin yerine yapılacak olan terfiler görüşüldü. Bunu yanı sıra tutuklu bulunan 157 general ve amiralin durumu ele alındı.










#YAŞ
#Çankaya Köşkü
#Türk Silahlı Kuvvetleri
#Binali Yıldırım
#Recep Tayyip Erdoğan
#Hulusi Akar
8 yıl önce