Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19:23'te saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından 100. Yıl Hitabı'nı gerçekleştirdi. 'Cumhuriyet iftiharımızdır' diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan Cumhuriyetimiz bu topraklarda kurduğumuz ilk değil en son devletimizdir" ifadelerini kullandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Filistin ile ilgili sözlerini hatırlatan Erdoğan, "Kimsesizlerin kimsesi olacağız. Yardımsever tavrımızı bugün Gazze'de sergiliyoruz" dedi. Erdoğan "Buradan dünyaya sesleniyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin mesut, muvaffak ve muzaffer olmasının önüne hiçbir emperyalist güç geçemeyecek" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19:23'te saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından 100. Yıl Hitabı'nı gerçekleştirdi.
Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
'CUMHURİYET İFTİHARIMIZDIR'
Güçlü, zengin ve köklü bir birikime sahip olmanın gururuyla kutluyoruz. Reddi miras yapmıyor, şanlı mazimizin her safhasını bağrımıza basıyoruz. Aziz milletim, geçmişten sadece ibret almayız, aynı zamanda kuvvet de alırız. Cumhuriyetimiz bizim için ilham kaynağıdır. Gazi Mustafa Kemal Kurucusu olduğu Cumhuriyeti bakın nasıl anlatıyor, 'Cumhuriyet bedava kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık'. Gazi'nin dediği gibi, Cumhuriyet binlerce vatan evladının canı kanı ve fedakarlığı üzerinde ilan ve inşa edilmiştir. Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen milletimiz, istiklaline kastedenlere karşı başlattığı milli mücadeleyi zaferle taçlandırmış ve ardından Cumhuriyeti kurmuştur.
'GAZZE HALKININ YANINDAYIZ'
100 yıl öncesinde 12 bin öğretmene sahip Türkiye, bugün ise 1 milyon 67 bin öğretmenle evlatlarına hizmet veriyor. Sağlıkta hastane ve yatak sayımız 1923'te 12 bini bulmazken, 2002 yılında 164 bine bu yıl ise 268 bine yükseldi. Türkiye 1928 yılında sadece bin civarında hekime sahipken, 2002 yılından 92 bin günümüzde 194 bin hekimle vatandaşlarına hizmet veriyor. Adalette 1923 yılında yaklaşık 2 bin hakim ve savcıyla adli hizmetler yürütülürken, 2002 yılında bu sayı 9 bini bugün ise 24 bini buldu. Ulaştırmada 1923'te toplam karayolu uzunluğumuz 18 bin km iken köprü sayımız 942'tü. Aradan geçen 70 yılın ardından karayolu mesafemiz 2002'de 63 bin km'ye çıkabildi. Bugün ise 71 bin km'yi bulan uzunluğa sahip bir karayolu ağımız var.
Demiryolu hat uzunluğumuz 4 bin km'yi bulmazken, bu rakam 2002 yılında 8 bin 661 km'ye çıkabilmişti. Bugün 2032 km'si hızlı tren hattı olmak üzere 14 bin km'ye ulaşan modern demir yolu hatları ile milletimizin hizmetindeyiz.Cumhuriyetin ilk yılında 3 milyon tonu bulan buğday üretimi, 8,5 milyon tona çıktı. Bundan 70 yıl önce ülkemizdeki traktör ve biçer döver sayısı 34 bin iken 2002 yılında bu rakam 981 bine, 2022 yılında ise 1 milyon 547 bine ulaştı. Enerjide 1923 yılında sadece 32,8 megavat olan ülkemizin toplam kurulu gücü, 2002 yılında 31 bin 846 megavat bugün ise yüzde 55 yenilebilir enerji kaynaklarında olmak üzere toplam 106 bin megavata yükseldi. Nereden nereye.
"DARBE ANAYASASI'NDAN KURTULACAĞIZ'
Altyapı ve üst yapı yatırımlarımızın yanı sıra, hak ve hürriyetler alanında ülkemizi dünyanın devler ligine çıkardık. Halkımızın takdiri ile 16 Nisan 2017 yılında yeni yönetim sistemine geçerek, Cumhur ile Cumhuriyeti Cumhuriyet ile demokrasiyi kucaklaştırdık. Hükümet sistemi milli iradeyi tam anlamıyla hakim kılma noktasında dönüm noktası olmuştur. Türkiye Yüzyılı vizyonu ile cumhuriyetimizin ikinci yılına girmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki en büyük hedefimizi demokrasimizi darbe anayasası utancından kurtarıp Cumhuriyetimizi darbe anayasası utancından kurtarıp kuşatıcı bir anayasaya ulaştırmaktır.
Buradan sesleniyorum. Türkiye Cumhuriyetinin mesut, muvaffak ve muzaffer olmasının önüne hiçbir emperyalist güç geçemeyecek.