FETÖ darbe girişimine ilişkin operasyonlar sonrası 248 savaş pilotu TSK'dan ihraç edildi. Dünyada standart pilot sayısı/koltuk sayısı oranı 1/1.5 iken, Türkiye'de bu oran 1/0.8'e düştü. Ancak uzmanlar, durumun muharip güç zafiyetine neden olmadığını belirtti.
Hava Kuvvetleri'nden 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle atılan savaş pilotu sayısı 248 oldu. Bu durum, mecburi hizmet bitince özel sektöre geçmek için ayrılan ya da emekli olan pilotlara ilişkin rakamla birleşince önemli bir açık ortaya çıktı.
Dünyada koltuk sayısı/pilot sayısı oranı 1/1.5 olarak kabul ediliyor. Türkiye'de ise bu oran 1/0.8'e düştü. Bunun üzerine Hava Kuvvetleri ihtiyacın karşılanması için kapsamlı bir çalışma hazırladı. Bu çalışmada şu öneriler yer aldı:
Hürriyet'in haberine göre; Hava Kuvvetleri'nde halihazırda Harp Okulu mezunu teğmen ve üsteğmenlerin sayısı 700'ü buluyor. Bu subaylar, sağlık raporları gibi nedenlerle uçuş okuluna gidemedikleri için piyade gibi sınıflarda. Kendilerine yeni şans tanınsın, kriterlere uygun olanları uçuş eğitimine alalım.
Üniversitelerin mühendislik fakültelerinden Endüstri, Elektronik, Havacılık ve uzay bilimleri ile bilgisayar bölümlerinden ara sınıf öğrencileri Milli Savunma bünyesindeki Harp Okulu'na alınsın.
15 yıl olan mecburi hizmet 18'e çıksın. 25 yıl olan emeklilik süresi de 18'e indirilsin. Böylece pilotlar, 15 yılı doldurur doldurmaz ayrılmayıp emekliliği beklemeye teşvik edilmiş olur.
Sivil üniversitelerin uçuş bölümlerinden öğrenci alıp savaş pilotu eğitimine tabi tutabilir.
ABD'de muharip pilotlar, özel sektöre geçseler bile sürekli harbe hazır tutuluyor. Uygulama çerçevesinde özel sektöre geçen Hava Kuvvetleri pilotları, iki ayda bir hafta seferberlik görev emri gibi savaş uçaklarıyla uçuş yapabilir. Böylece olağanüstü haller için her daim hazır olan bir yedek kuvvet yaratmak mümkün. Bu önerinin hayata geçmesi, özel sektörün insafına bırakılmamalı, yasal zorunluluğa dönüştürülmeli.
Hükümette yapılan değerlendirmede, sağlık raporu gibi gerekçelerle uçuş okullarına gidemeyen Harp Okulu mezunlarına bir şans verilmesi önerisi ön plana çıktı. Bu yöntemle, yaklaşık 250 subayın hızlı bir şekilde uçuş ekibine katılması mümkün olabilecek. Bu da darbe girişimi nedeniyle ortaya çıkan açığın kapatılması anlamına geliyor. Hava Kuvvetleri'ndeki pilot ihtiyacı açısından yapısal sorunların giderilmesi amacıyla diğer önerilerin de dikkatle incelendiği bildirildi.