Kadir Gecesinin tayini hakkındaki rivayetler nasıl anlaşılmalıdır? Diyanet açıklaması

21:4925/03/2025, Salı
Yeni Şafak
Kadir Gecesi bu yıl 26 Mart 2025 tarihinde idrak edilecek
Kadir Gecesi bu yıl 26 Mart 2025 tarihinde idrak edilecek

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 2025 dini günler takvimine göre, bu yıl Kadir Gecesi 26 Mart 2025 tarihinde idrak edilecek. Diyanet'in 'Kadir Gecesi'nin tayini hakkındaki rivayetler nasıl anlaşılmalıdır?' sorusuna verdiği yanıt ise yazımızın detaylarında.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Din İşleri Yüksek Kurulu resmi internet adresinde (www.kurul.diyanet.gov.tr) Kadir Gecesi tayini ile ilgili yer alan açıklamalar şu şekildedir;


Kadir Gecesinin tayini hakkındaki rivayetler nasıl anlaşılmalıdır?


Kadir Gecesi Kur’ân’da belirtildiğine göre, içerisinde bu gecenin bulunmadığı bin aydan daha hayırlıdır. Kur’ân, Ramazan ayında (el-Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (el-Kadr, 97/1). Kadir Gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivâyetler vardır.


Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a (r.a.); İbn Mes’ud’un (r.a.), ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse Kadir Gecesine tesadüf edebilir’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, Kadir Gecesi Ramazan ayındadır. Kadir Gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınlan gözü almayacak şekilde doğmasıdır.’” (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 179 [762]).


Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivâyette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/27 [4808]) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.


Kadir Gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 179-180 [762]) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 3 [2017] Müslim, Sıyâm, 207 [1165]) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivâyetler de vardır (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 2 [2015-2016]; Müslim, Sıyâm, 205-206 [1165]). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek tavsiye edilir.




#Kadir Gecesi
#Kadir Gecesi tayini
#Diyanet işleri Başkanlığı