Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu önemli kararlara imza attı. 2010 yılındaki KPSS sorularını çalarak memur olanlar meslekten ihraç edilecek. FETÖ’nün bir dönem dinleme üssüne dönüştürdüğü TİB kapatılacak. GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredilecek
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminden sonra 20 ve 25 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanan ve önemli kararlara imza atan Bakanlar Kurulu, dün bir kez daha Külliye'de toplandı. Yaklaşık 10,5 saat süren toplantının ana gündem maddesini, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında FETÖ'ye yönelik operasyonlar oluşturdu. Toplantıda, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında, 670 ve 671 sayılı yeni kanun hükmünde kararname ele alındı.
Bakanlar Kurulu toplantısının bir bölümüne, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılarak iç ve dış güvenlikle ilgili konularda bilgi verdi. Akar'ın sunumunda, kuvvet komutanları ile Genelkurmay'ın ilişkisini düzenleyen yeni yapılandırma, PKK ile mücadeleyle ilgili bilgilere yer verildiği belirtildi.
Kabine toplantısında, terörle mücadelede gelinen nokta ve alınacak tedbirler de gözden geçirildi. Toplantının gündemindeki başlıklardan biri de ekonomiydi. Son toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulundan (EKK) çıkan kararların ve hedeflerin kabinede ele alındığı belirtildi. Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 670 ve 671 olmak üzere iki Kanun Hükmünde Kararnamenin gündeme geldiğini belirterek, kararnamelerde yer alan düzenlemeleri açıkladı:
Dışişleri, Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere çeşitli kurumlardan gelen liste, KHK ile yayınlanarak yürürlüğe girecek. Bu listede ismi geçen FETÖ mensupları devlet memuriyeti vasfını kaybedecek. Bu KHK çerçevesinde görevden alınanların unvan ve meslek adlarını kullanmaları da mümkün olmayacak.
FETÖ ile irtibatlı, iltisaklı olduğu için kapatılan kurum ve kuruluşların hakları, alacakları, yükümlülükleri ve taşınmazlıklarının ne olacağı Maliye Bakanlığının uhdesine bırakıldı. Maliye Bakanlığı bu anlamda el konulan bu tür kurum ve kuruluşların alacakları, yükümlülükleri, taşınmazlıklarıyla ilgili kararları kendileri belirleyecek. Bunların bir kısmını da diğer kamu kurumlarına, ihtiyaç ortaya çıkarsa, onlara bedelsiz olarak tahsisini yapacak. Ayrıca kapatılan vakıfların mal varlıkları, taşınmazlıkları ve alacaklarıyla ilgili sorumluluklar Vakıflar Genel Müdürlüğüne tevdi edildi.
2010 KPSS'de soruları çaldıkları ve bu şekilde devlet memuriyetine girdikleri tespit edilenler, devlet memuriyetinden ihraç edilecek. Ancak 2010'daki KPSS ile girmiş olup yapılan soruşturmalar sonucunda gerçekten hakkıyla devlet memuriyetine girdiği tespit edilenlere ise hiçbir şey olmayacak.
Askeri okullardaki sözleşmelerin feshi bu KHK ile gündeme geldi. GATA ve askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi düzenlendi, sağlık personeli ile ilgili düzenleme yapıldı. TSK'nın pilot açığının kapatılmasıyla ilgili düzenlemeler yapıldı, yeni pilot alımı ve bir vesileyle TSK'dan ayrılan pilotların yeniden kazandırılmasıyla ilgili düzenleme yapıldı.
Soruları da yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 670 sayılı kararname ile yüksek rütbeli, vali, büyükelçi, TSK mensuplarının sıradan bir suçtan devlet memuriyetinden atılmadığını söyledi. “Bu kişiler devlete karşı işlenmiş hain bir tertibin içinde yer aldıkları için atılıyorlar” diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada devletin en üst kademelerindeki bu makamlar, valilik, hakimlik, büyükelçilik, TSK mensubu olma makamları devletin, milletin işlerini yapsın diye verilmiş ünvanlardır. Milleti yok etmek için, devleti yok etmek için bu makamları kullanmaya hakları yoktur. Son derece doğru bir amaçtır.”
Bakanlar Kurulu toplantısında, uzun süre FETÖ'nün kişi ve kurumlara kumpas kurmak için dinleme üssüne dönüştürdüğü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) kapatılması da düzenlendi. TİB'in yetkileri, personeli ve teknik elemanları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) devredildi. Yasal dinleme ve iletişimin tespiti sürecini yöneten Bilgi Sistemleri Dairesi başta olmak üzere, bu kararların hukuki denetimini yürüten Hukuk Dairesi, network ve donanım altyapısını hazırlayan ve işleten Teknik İşletme Dairesi, internette işlenen belirli suçlarla mücadele işlemlerinin yapıldığı İnternet Daire Başkanlığı ve tüm bu iş ve işlemlerin destek hizmetlerini, evrak ve arşiv sistemini yöneten İdari Daire Başkanlığı, doğrudan BTK Başkanı'na bağlı olarak görev yapacak. Böylece, TİB'in kapatılması, bütün işlevlerinin doğrudan BTK bünyesine dahil edilmesi sağlanacak.
Özel harekat polisinin istihdamı ile igili yeni düzenlemeler yapıldı. YÖK'ün talebi çerçevvesinde, 2006 sonrasında kurulan 41 üniversitedeki öğretim üyelerinin emeklilik yaşı 67'den 72'ye çıkartılmıştı. Şimdi bu üniversitelerdeki emeklilik yaşı 75'e çıkartılıyor.