Sahipsiz sokak hayvanları sorunuyla ilgili 4 bakanlığın taslak çalışması sürüyor. AK Parti grubunda yürütülecek istişare sürecinin ardından, çalışma yasa teklifi haline getirilerek Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Sokak hayvanları ile ilgili düzenleme hakkında yorumlar yapılırken Avrupa ülkelerinde sokak hayvanları için yapılan uygulamalar da merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da o dönem, “Gelişmiş ülkelerde, Avrupa’da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa biz de aynı uygulamaları hayata geçireceğiz” demişti. Peki, Avrupa'da sokak hayvanları nasıl kontrol ediliyor? Hangi ülkelerde uyutma yöntemi kullanılıyor? Hayvan sahiplendirme nasıl yapılıyor? İşte ülke ülke hayvanları koruma yöntem ve uygulamaları...
AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi hazırlıklarında sona gelindi. Teklife göre, sokak hayvanları için İngiltere modeline benzer bir yöntem uygulanacak. Türkiye'de olduğu gibi Avrupa’da da her ülkenin sokak hayvanları için kendince çözüm yolları var. Peki, hangi ülkede sokak hayvanları koruma uygulaması nasıl?
İşte başıboş sokak hayvanlarına yönelik Avrupa ülkelerindeki uygulamalar...
ALMANYA
-Köpek sahibi olmak vergiye tabi
-Barınağa getirilen hayvanın sahibi bulunmazsa ya da sahipsizse hayvan 6 ay burada tutuluyor
BELÇİKA
-Köpeklere 1998'den bu yana zorunlu çip takılıyor-Sokaklarda bulunan köpekler barınaklara getiriliyor-Sahiplendirilemeyenler barınaklarda yaşamaya devam ediyor-Hayvanlar tıbbi nedenlerle uyutulabiliyor
İNGİLTERE
-Köpeklere mikroçip takmak zorunlu-Barınağa getirilen sahipsiz hayvanın bir hafta boyunca sahibi aranıyor-Bir hafta içinde sahiplendirilmeyen hayvanlar uyutuluyor.
İSVEÇ
-Tüm köpeklerin çiple kayıt altına alınması zorunlu-Ömür boyu hizmet veren köpek barınakları mevcut-Acı çekmeleri veya insanlara zarar vermeleri durumunda belediyelerin izniyle uyutuluyor.
FRANSA
-Evcil hayvanlarını sokağa bırakanlara 3 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası-Başıboş hayvanlar bakım merkezleri ve barınaklarda sahiplendiriliyor-Merkezlerde veya barınaklarda yer kalmayınca hayvanlar uyutulabiliyor.
LETONYA-ESTONYA
-Sahipsiz hayvanlar sahiplendirilememeleri durumunda uyutuluyor.
HOLLANDA
Hollanda'da sadece hükümetin belirlediği listede yer alan hayvanlar evcilleştirilebilirken, liste dışındakiler hastalık, güvenlik ve sağlık gerekçeleriyle evcilleştirilemiyor.
Satın aldıkları veya sahiplendikleri köpekleri sokağa bırakanlar yüklü para cezalarıyla karşı karşıya kalıyor.
Ülkede köpek sahiplerinin 14 gün (yeni doğan köpekler için 7 hafta) içinde köpeklerini bağlı oldukları belediyeye kaydetmeleri zorunlu. Ayrıca yıllık yaklaşık 120 avro köpek vergisi ödemeleri gerekiyor.
POLONYA
-Sahibi bulunamayan hayvanlara barınakta çip takılıyor, bakımları yapılarak kısırlaştırılıyor.
İSPANYA
-Evcil hayvanlara çip takılması ve profesyonel kişilerce yasal şekilde çifleştirilmeyen hayvanların kısırlaştırılması zorunlu-Hayvanlarını sokağa bırakanlara on binlerce avro para cezası veriliyor-Barınağa götürülen hayvan aşılanıp kısırlaştırılıyor.
İSVİÇRE
-Hayvanlar barınaklara alınıyor-Sahiplendirilemeyen hayvanlar uyutuluyor.
İTALYA
-Hayvanlar sağlık kontrolünden geçiriliyor ve sahibine ulaşılmaya çalışılıyor-Sahibi bulunamayanlar barınaklara gönderiliyor-Sahiplendirilemeyenler barınaklarda kalmaya devam ediyor-Agresiflik durumu olanlar uyutulabiliyor.
YUNANİSTAN
-Evcil hayvanlar için nüfus kaydı oluşturuluyor-Hayvanların yalnızca bir kez yavrulamalarına izin veriliyor-Sahipsiz hayvanlar toplanıp kısırlaştırılıyor.
-Hayvanlar 3 ay barınaklarda sahiplendirilmeyi bekliyor-Sahiplendirilemeyenler tekrar doğal alanlarına bırakılıyor.
HAYVANLARI KORUMA KANUNU YASASI'NDA NASIL DEĞİŞİKLİK YAPILACAK?
Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre-Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı taslak çalışmayı AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'na teslim etti. Çalışma, Yenişehirlioğlu koordinesinde Meclis'te tamamlanacak. 4 bakanlık da neden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu hazırladığı raporla ortaya koydu.
RAPOR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUNULDU
Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili etki analiz raporunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, raporda sorun güvenlik, sağlık ve ekonomik yönleri ortaya konuldu. Saldırgan hayvanların, toplum güvenliğini tehlikeye attığı belirtildi.