Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, valiliğin ve AKOM'un uyarılarının ardından İstanbul’da sağanak yağış sabahın erken saatlerinde yağmaya başladı. Yağışların ilerleyen saatlerde fırtınayla birlikte şiddetini arttırması ve yarın akşama kadar devam etmesi bekleniyor. Meteoroloji hafta sonu için Türkiye genelinde 66 ili kapsayan bir fırtına uyarısı yayımladı. Rüzgarın hızının saatte 100 km'yi bulacağı öngörülüyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve Valiliğin uyarılarının ardından İstanbul’da sağanak yağış sabahın erken saatlerinde yağmaya başladı.
Taksim İstiklal Caddesi’nde yağışa yakalanan vatandaşların şemsiye ve montlarıyla korunmaya çalıştığı ve koşarak kaçtığı anlar kameraya yansıdı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hafta sonu için yaptığı fırtına ve yağış uyarısının ardından sabah saatlerinde başlayan yağışın günün ilerleyen saatlerinde de devam etmesi bekleniyor.
İstanbul Valiliği, bugün başlayarak pazar günü öğle saatlerine kadar devam edecek kuvvetli yağışla ilgili uyarıda bulundu.
Turuncu kodla yapılan uyarıda, "Meteoroloji'den alınan bilgilere göre; İstanbul'da cumartesi günü sabah saatlerinden, pazar öğle saatlerine kadar çok kuvvetli sağanak yağışın etkili olacağı tahmin edilmektedir. Su baskınlarına karşı tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.
AKOM: Hava sıcaklığının fırtınayla birlikte 8-10 derece düşmesi bekleniyor
AKOM'dan yapılan açıklamaya göre, İstanbul'a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı sistemin girmesi bekleniyor.
Sistemin etkisiyle rüzgarın saat 12.00'den itibaren lodos yönünden (40-60 km/saat), pazar günü saat 01.00'den itibaren karayelden (50-80 km/saat), kuzey bölgelerde kısa süreli hamlelerle tam fırtına (90-110 km/saat) şeklinde etkili olması öngörülüyor.
Kuzeyin soğuk havasını hızlı bir şekilde İstanbul'a taşıyacak sistem nedeniyle akşam saatlerinden itibaren hava sıcaklıklarında 8-10 derece düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.
Kuvvetli sağanak cumartesi 06.00 ile pazar 20.00 saatleri arasında beklenirken, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın cumartesi 10.00 ila pazar 20.00 saatleri arasında etkili olması öngörülüyor.
Fırtınayla birlikte kış değerlerine gerileyen sıcaklıklar nedeniyle iki gün boyunca kent genelinde kuvvetli sağanak (40-60 kilogram/metrekare) geçişi yaşanması bekleniyor.
Yağışların, fırtınanın etkili olduğu kuzey bölgelerde metrekarede 80-100 kilogramın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
Kuvvetli yağış ve fırtınadan dolayı yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı İBB ekipleri 24 saat esasına göre hazır bekletilecek.
Vatandaşlar, ağaç ve direk devrilmesi, tabela ve çatı uçması ile fırtına nedeniyle toplu ulaşımda yaşanabilecek aksaklıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Marmara Bölgesi'nde beklenen sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak, yarın günün ilk saatlerinden itibaren Trakya kesimi ile sabah saatlerinden itibaren bölge genelinde kuvvetli, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik ve Bursa çevrelerinde çok kuvvetli olacak.
Kuvvetli yağışlar yarın akşam saatlerinde, Bursa ve Yalova'da gece, İstanbul'da ise pazar günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybedecek.
Yağış nedeniyle oluşabilecek ani sel, su baskını, hortum riski, yıldırım, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekiyo
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) hafta sonu için Türkiye genelinde 66 ili kapsayan bir fırtına uyarısı yayımladı.
Marmara'da rüzgarın hızının saatte 100 kilometreyi bulabileceği belirtiliyor.
Meteoroloji, Batı Karadeniz’de fırtınanın 10 kuvvetine (saatte 105 kilometre hızla esen rüzgar) ulaşabileceğini, diğer bölgelerde ise 6 ile 9 kuvvet arasında (50-90 kilometre/saat arası) değişeceğini açıkladı.
MGM’nin uyarılarında bazı iller için yoğun rüzgar, bazıları için de rüzgarın yanı sıra yoğun yağış ve gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yer aldı.
MGM’nin bölgelere göre yağış tahminleriyse şöyle:
Marmara: Metrekareye 75 kilograma kadar çok kuvvetli yağış.
Akdeniz: Metrekareye 75 kilograma kadar çok kuvvetli yağış, 2.000 metre ve üzeri rakımlı yerlerde karla karışık yağmur ve kar.
Orta Karadeniz: Metrekareye 50 kilograma kadar kuvvetli yağış, 1.500 metre ve üzeri rakımlı yerlerde karla karışık yağmur ve kar.
İç Anadolu: Metrekareye 50 kilograma kadar yoğun yağış.
Ege: Metrekareye 50 kilograma kadar yoğun yağış.