Sıfır otomobil tarafında uzun bir aranın ardından 2023 yılının son aylarında yeniden uygulamaya alınan kampanyalara ilişkin sektör temsilcilerinden dikkat çeken bir uyarı geldi. Büyük indirim oranları ve cazip ödeme koşullarının sunulduğu otomobil kampanyaları için stoklara işaret eden sektör temsilcileri kampanyaların ne zaman sonlanabileceğine ilişkin tarih verip araç alacakların bir an önce harekete geçmesi yönünde çağrıda bulunuyor. İşte sıfır otomobil piyasasındaki en ucuz araçlar..
Sıfır otomobil tarafında firmaların stoklarını eritmek için uzun bir aranın ardından yeniden uygulamaya koyduğu kampanyalar tüm hızıyla devam ederken otomobil alacaklara kritik bir uyarı geldi.
Sektör temsilcileri sıfır araç tarafındaki stoklara dikkat çekerek kampanyaların yakın bir tarihte sona erebileceğini dile getiriyor.
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:
“Sonbahar ayları itibarıyla oluşturulan uygun zemin ve düşen talep neticesinde ikinci el ve sıfır otomobil fiyatlarında %15 ile 20 arası indirimler fiyatlara yansıyarak cazip kampanyalar düzenlenmeye başladı.
Süreç içerisindeki daha önce yaptığımız açıklamalarda kampanyaların yıl sonuna kadar süreceği, stok adedine göre 2024 yılı ilk aylarına kadar uzayabileceğini ve yeni yılda otomobil fiyatlarının bir miktar artabileceğini öngörmüştük.
‘KAMPANYALAR İÇİN SON 1 AY’
Geldiğimiz noktada ocak ayı itibarıyla stoku azalmış ya da tükenmiş modellerde kampanyalar sonlanırken, stok adedi yüksek modellerde kampanyalar halen devam ediyor. Bu araçlardaki kampanyalar ise en fazla 1 ile 1,5 ay içerisinde sonlanacaktır.
İŞTE PİYASANIN EN UCUZ SIFIR ARACI!
Sıfır otomobil pazarında en ucuz fiyatlama 813.000 TL ile Kia Picanto modeline ait.
Seat Ibıza, Fiat Egea, Opel Corsa ve Citroen C3 modelleri piyasada satışa sunulan en ucuz otomobiller olarak göze çarpıyor.
2024 MODEL ARAÇLAR PİYASAYA GELDİ Mİ?
2023 model bazı araçların stoklarının henüz planlanan seviyenin altına gelmemesi ve otomotiv pazarında beklenen daralma gibi sebeplerle bu yıl otomotiv arzının 2023 yılına göre daha sınırlı olacağını öngörüyoruz.
Dolayısı ile sınırlı sayıda markada 2024 model otomobil satışa sunulmuş durumda. 2024 model araçların tam manasıyla piyasada yer etmesi şubat/mart aylarını bulabilir. 2023 sıfır otomobiller yeni yılda bir miktar zamlanırken, 2024 model araç fiyatları da birkaç marka hariç henüz açıklanmamış durumda.
‘LİSTE FİYATLARINDA ARTIŞLAR VAR’
Aralık ve ocak fiyatları kıyaslandığında yapılan indirim oranlarının azaldığını, aralık ayına kıyasla fiyatların bir miktar arttığını görmekteyiz. Öte yandan yeni yıl ile birlikte liste fiyatında artışa giden markalar da var. 1 aylık süre zarfında stokların azalmasıyla indirimli fiyatlar sonlanarak liste fiyatları geçerli olacaktır.
FİYATLAR DAHA DA ARTAR MI?
Döviz kurunda artış olduğu takdirde yıl içerisinde liste fiyatlarında da artışlar görebiliriz. Ancak fiyat artışları olsa dahi rekabet, pazardaki daralma beklentisi ve alınan tedbirler gibi sebeplerle hızla ve olağan dışı değil, kabul edilebilir oranlarda olacaktır.
2023 YILI ÜRETİMLİ ARAÇ MI ALINMALI, YOKSA 2024 MODELLER BEKLENMELİ Mİ?
2023 yıl sonu fiyatlarının tüketici açısından cazip olacağını ve otomobil almak isteyen kullanıcıların faydalanabileceğini daha önceki basın bilgilendirmelerimizde söylemiştik. Sadece fiyat anlamında düşünüldüğünde kasım ve aralık aylarında otomobil alan kullanıcıların geneli ocak ayında alan vatandaşlarımıza göre daha avantajlı fiyatlarla otomobil sahibi oldular.
2024 model araçların şubat/mart aylarında piyasaya gireceği ve maliyetlerinin o günkü döviz kuru ile belirleneceği düşünülürse, 2023 model araç fiyatları daha cazip konumda kalabilir. Elbette bazı modellerde değişen kasa, gelişen teknoloji gibi faktörler de söz konusu. Otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız bu bilgileri bütün olarak değerlendirerek, bütçe ve ihtiyaçlarına göre karar verebilirler.”
Öte yandan Kızıldeniz 'deki saldırılar sonrası sıfır otomobil tarafında tedarik krizinin yeniden ortaya çıkacağı öngörülürken yenisafak.com'un gündeme getirdiği ve kimi markalarda yaşanan teslimat gecikmeleri de kafaları karıştırıyor.
Her ne kadar markalar yazılım güncellemesinden kaynaklandığını belirtse de Japon otomotiv devi Kızıldeniz'deki kaosun otomotiv tarafındaki teslimatları 20-25 gün geciktirebileceğine dikkat çekiyor.
Aracının bir-iki gün içinde teslim edileceği bilgisiyle parasını peşin ödeyerek satın alan vatandaşlar ise mağduriyetlerinin giderilmesini beklerken Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu'ndan yaşanan teslimat gecikmelerine ilişkin kritik bir çağrı geldi.
Kızıldeniz'deki gelişmeler üzerine Honda'nın Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, "Gemi seferleri rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. Bu yüzden sefer süreleri 20-25 gün uzadı. Fiyatlarda bir değişiklik olmayacak ama teslimatlar gecikmeli olacak" ifadelerini kullanarak otomotiv tarafındaki tedarik krizinin ayak seslerini doğrulamış oldu.
Honda'nın yanı sıra resmi bir açıklama olmasa da benzer bir teslimat krizi de Fransız otomotiv devi Peugeot'da yaşanıyor.
Aralık ayı başında ücretini ödeyerek sipariş verdiğini belirten kimi alıcılar bir aydan fazladır araç beklediğini belirtiyor. Sadece bir bayide bu şekilde araç bekleyen onlarca kişi olduğu da ifade ediliyor.
İnternet üzerinden mağduriyetlerin dile getirildiği platformlara bakıldığında da teslimatlar ilgili çok sayıda şikayet olduğu görülüyor.
Bayi tarafında ise araç teslimatı bekleyenlere yaşanan gecikmenin yazılım güncellemesinden kaynaklandığı ifade edilirken, aracının ücretini haftalar öncesinden peşin olarak ödeyen vatandaşlar ise geçen süre zarfında yaşadıkları kaybın telafisini kimin karşılayacağını soruyor.
Sıfır otomobil tarafında yaşanan ve yaşanacak olası teslimat gecikmelerine ilişkin ise Tüketici Konfederasyonu'ndan kritik bir uyarı geldi:
Kızıldeniz'deki saldırılar sonrası yaşananların olağanüstü hal kapsamına girdiğini ve bundan kaynaklı yaşanacak gecikmelerden ötürü hak talep edilemeyeceğine işaret eden Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu durumun dışındaki teslimat gecikmeleri için ise hem uyarı hem de çağrıda bulunuyor.
Bazı karaborsacıların stoklardaki ürünleri liste fiyatları üzerinde satmak için bu gecikmeleri bahane ederek ürünlerini teslim etmediğine de dikkat çeken Ağaoğlu, ''Bu tarz bir mağduriyet yaşayan vatandaşlar Ticaret Bakanlığı'na şikayet edebilir ve firmanın incelenmesi gerektiğini isteyebilir. Talep edilen aracın kendisinden sonra ödeme yapan ve sıraya giren başka bir alıcıya teslim edildiğinin tespiti halinde ise cezai yaptırım uygulanabilir. Satıcının kasti olarak gecikme uygulaması halinde ise maddi ve manevi zararların tazmini talep edilir.'' dedi.