İstanbul'un üçüncü köprüsü 'Yavuz Sultan Selim' iki kıtayı bugün üçüncü kez birleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, köprü üzerinde işçilerle beraber yürüdükten sonra köprünün son tabliyesini de yerleştirdi. Tören sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprü yapımında çalışan işçilere de ikramiye müjdesi verdi.
İstanbul'da Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatında Anadolu ve Avrupa yakaları üçüncü kez birleşti. Son 9 metrelik tabliye de yerleştirildi. Köprüde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı.
İnşaatta 1000'i aşkın işçi ve mühendis, gece gündüz çalıştı. Son tabliyenin de konulmasının ardından köprünün üzerinde çalışma başlayacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. Projenin maliyeti ise 4 buçuk milyar lira.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına "Hayırlı olsun" diyerek başladı ve şunları söyledi: "Köprü için 'İki beton olarak kalır' dediler. Biz 'Bu iki yakayı birleştireceğiz. Bu bizim dünyaya mesajımız olacak' dedik. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler büyük projeleri gerçekleştirirler. Teknik bilgileri Ulaştırma Bakanı'mız verdiler. Dünyanın asma köprüleri içinde 4 gidiş- geliş, ve raylı sistemin olduğu benzeri proje yok. Bunlar bizim iftiharımız. Ağustos ayında bütün viyadükleriyle tamamlayıp açılış yapacağız. Marmaray projesi... Avrasya Tüneli tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Artık bizim Avrupa- Asya arasındaki gidiş gelişimiz rahatlayacak. Körfez geçişi İstanbul- İzmir arasını 3.5 saate indirecek. Onun da bu ay sonu birleşecek. Bütün bunlar gönülleri birleştirmenin ötesinde, işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Nakliye olaylarındaki düşüşler olacak. Kaza risklerini düşürüyoruz. Yola çıktığımızda "Önce insan" demiştik. Hamdolsun bunları gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyiz. Bugün son tabliyenin kaynağını attık. Ben bu işte emeği geçen herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Çektiğimiz Besmele ile bu kaynak da hayırlı olsun"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3.köprünün son tabliyesinin yerleştirilmesini "Bugün tarihi bir gün" olarak yorumlayarak, "Ülkemiz 1 Kasım seçimlerinden sonra kazandığı istikrarla, Cumhuriyetimizin 100. yılına gireceğiz. Bu köprü bir ilk. Asya ve Avrupa bir kez daha birleşiyor. Milletimiz bugün kendi mühendisleriyle, kendi işçileriyle iki kıtaya mührünü vurdu. Burada çalışan işçilerimizin nikahları bu köprüde gerçekleşecek. İşçilerimize verdikleri emek dolayısıyla teşekkür ediyoruz" dedi.
Tabliye aşamasından sonra kaynak işlemi bitirilip, köprünün eksiklikleri tamamlanacak ve böylece köprü üstünde yürüyerek ve araçla ilerlemek mümkün olacak. Köprünün resmi açılışı ise Ağustos ayında yapılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçilere müjdeli bir haber verdi. Yüklenici firma IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile işçiler için ikramiye pazarlığı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışanların desteğini aldı. Erdoğan, Ramazan ayına girmeden işçilere 3'er bin TL ikramiye verileceğini açıkladı.
3. Köprü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.
3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en yükseği olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, "Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştiriliyor.