Asya ve Avrupa yakasını ilk olarak birleştiren Boğaziçi Köprüsü 1973 yılında, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise 1988 yılında faaliyete geçti. İlklerin köprüsü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise Ağustos ayında açılışa hazır hale gelecek.
Karadeniz ve Marmara Denizini birbirine bağlayan İstanbul Boğazı ışıltılı gerdanlıklarıyla göz kamaştırıyor. Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ardından yapım çalışmaları başlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü yakın zamanda tamamlanacak. Çalışmalar tamamlandığında İstanbul, üç muhteşem boğaz köprüsüyle uluslararası alanda da büyük beğeni toplayacak.
İşte boğazın incilerinin tarihi hikayesi…
Halkın'hayal' olarak gördüğü Birinci Köprü yani Boğaziçi Köprüsü için çalışmalar 20 Şubat 1970 tarihinde başladı. 30 Ekim 1973 tarihinde saat 12.00'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yıl dönümü şerefine devlet töreniyle hizmete alındı.
Tören alanında yayaların geçişiyle köprü salıncak gibi sallanmaya başlayınca, vatandaşlar büyük bir korku yaşadı ve koşuştu. Bunun üzerine yaya geçişleri hemen sonlandırıldı. 1974 yılında yayalara geçiş, 1 lira karşılığında yeniden başlatıldı. Ancak intihar olaylarının yaşanması üzerine köprü 1978'den itibaren yeniden yaya trafiğine kapatıldı.
Köprünün ayakları Avrupa yakasında Ortaköy'de, Anadolu yakasında ise Beylerbeyi semtinde yer alıyor. 1979 yılından bu yana da düzenlenen Kıtalararası Avrasya Maratonu'nun en önemli güzergahını Boğaziçi Köprüsü oluşturuyor.
İlk başlarda çok yoğun olmayan araç geçişleri seksenli yılların ortalarına gelindiğinde oldukça arttı ve Boğaziçi Köprüsü ihtiyaçlara cevap veremez hale geldi. Köprünün ilk hizmet yılı için 32 bin 520 olan günlük ortalama araç trafiği 1987'de 14. hizmet yılında normal kapasite limitini aşarak 130 bin değerine yükseldi.
Mevcut köprüde sıkışıklığı gidererek trafik akışını rahatlatmak, Avrupa ve Anadolu otoyollarını daha yüksek kapasitedeki bir çevreyolu ile bağlamak amacı ile yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, İstanbul Boğazının iki yakasını birleştiren ikinci önemli bağlantı olma özelliği gösterdi.
İnşaatına 4 Ocak 1986 tarihinde başlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapımı rekor sayılabilecek bir sürede, 2 yıl 7 ayda tamamlandı. 3 Temmuz 1988 tarihinde açılan köprü, birinci köprüden yaklaşık 5 km kuzeyde, Boğazın Rumeli yakasında Hisarüstü ile Anadolu yakasında Kavacık mevkileri arasında yer alıyor.
Boğaziçi Köprüsü'nün açılmasıyla önce kıtalararası nüfus yoğunluğunda büyük değişiklik oldu. Anadolu yakasındaki yeşil alanlar hızla kentleşmeye başladı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün açılmasının ardında da İstanbul'a olan göçte patlama yaşandı. Kent için hazırlanan plan değişti, büyüme kuzeye kaydı, bu alanlardaki yeşil alanlar da kentleşti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, üçüncü köprünün bu senenin Mayıs ayında tamamlanacağını, bağlantı yolları, kavşak çıkışlarının tamamlanmasıyla Ağustos ayında açılışa hazır hale geleceğini açıkladı.
İlklerin köprüsü olacak 3. Boğaz Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Ayrıca 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü unvanını da elde edecek.
Türk mühendisler tarafından inşa edilen köprüden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Araçların kesintisiz bir şekilde transit geçiş yapabileceği Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile İstanbul'un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafiği de azalmış olacak. Böylece önemli ölçüde yakıt tasarrufu da sağlanacak.