Ramazan’a sayılı günler kala Türkiye inanç turizmi ile de öne çıkıyor. Özellikle Körfez’den gelecek misafirler için özel programlar hazırlayan oteller toplam cirolarını yüzde 20 artırmayı hedefliyor. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, otellerin yarıdan fazla müşterisinin diğer Müslüman ülkelerden gelen turistlerden oluştuğunu söyledi.
Bütün dünyada 1,6 milyar Müslüman’ın dört gözle beklediği mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala turizm sektörü de hareketlenmeye başladı. 2016’da zor bir sezon geçiren, bu yıl ise toparlanma sürecine giren Türk turizminin yüzü Ramazan ayı ile gülecek. Son yıllarda özellikle Ramazan ayında inanç turizminin hareketlendiğine dikkati çeken sektör temsilcileri, Türkiye’de gelişen yeni konseptin önemine işaret ediyor. Körfez’den turist çekmek için özel iftar ve çeşitli programlar hazırlayan oteller bu yeni içerikle Müslüman misafirlerinin dini vecibelerini yerine getirmelerini, tarihi ve kültürel geziler gerçekleştirirken de sektöre hareketlilik katmalarını sağlıyor.
Bu ay için özel olarak düzenlenen iftar programlarının otellerin toplam cirosuna yüzde 20’lik bir katkı sunduğunu aktaran sektör temsilcileri, 15 gün ile bir aylık paketlerin satışlarında büyük bir artış olduğunu kaydetti. Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin başta Sultan Ahmet, Eyüp Sultan olmak üzere tarihi yerleri ziyaret etmesi çevre esnafı açısından da büyük kazanç kapısı oluşturuyor.
Türkiye’de oluşan yeni konsepte Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, “Dünyada ilk biz uyguladık ve tuttu. Alanya’da birçok otelin yarıdan fazla müşterisi diğer Müslüman ülkelerden gelenlerle dolu” açıklamasında bulundu. Otellerin sattığı turizm paketlerinin 15 günden başlayıp bir aya kadar çıktığı bilgisini veren Polatoğlu, Ramazan’ı ön planda tutan 5 yıldızlı otellerde kişi başı fiyatın bin 500 lira olduğunu anlattı. Polatoğlu, bu rakamın ailesiyle birlikte gidenler için daha da düştüğüne dikkat çekti.
Bu yılki Ramazan ayı içinde turist sayısında artış yaşanacağını öngördüklerini dile getiren Cem Polatoğlu, şöyle konuştu: “Şu anda gelen Arap turist sayısı 3-4 milyon civarında. İran’dan gelenlerin sayısı yasaklara rağmen yaklaşık 750 bin. Bunun 1 milyonu geçeceğini tahmin ediyoruz. Gürcistan keza öyle. Yunanlılar tekrar akmaya başladı. Tahmin ediyorum ki 500-600 bini geçecekler. Ukraynalılar’ın zaten nüfusunun yüzde 20’si burada. Rus turist sayısı da bu yıl 1,5-2 milyonu bulacak. An itibariyle 400-450 bin Alman ülkeye giriş yaptı. Bu bizim için çok önemli bir rakam.”
Şehir otellerinin Ramazan’da daha çok iftar programları ve iftar menüleri ile iş yaptığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise, “Ramazan’ın ayrıca kıyı otelciliğine faydası ve hareketliliği de oluyor. Dolayısıyla diyemeyiz ki Ramazan ayı geldi, Türkiye’de turizm bitiyor. Yok öyle bir şey. Şehir otelciliği canlanıyor. Otellerde yiyecek içecek ağırlıklı bir hizmet veriliyor” diye konuştu. Ramazan ayının da sektöre ciddi bir katkısı olduğunu aktaran İşler, “Hemen hemen cirolarımız en az yüzde 20’ler civarında artıyor. Bu yıl için de aynı oranlarda ciro artışı yakalamayı hedefliyoruz.”
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kahramanmaraş’taki Eshab-ı Kehf Külliyesi de artan ilgi sayesinde her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Afşin Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güven, özellikle inanç turizmi noktasında artılarının olduğuna değinerek, bu durumun bölge ekonomisine katkı sağlayacağı için mutluluk verici olduğunu dile getirdi. Güven, yerli ve yabancı turistleri bölgeye davet etti.