Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank'ın hisselerindeki kayıplar sürerken, banka hisseleri tarihi düşüşü yaşıyor. Buna rağmen bankanın kredi notu bu yıl yapılan iki indirime rağmen hala Türkiye'nin kredi notunun 3 basamak üzerinde ve 'yatırım yapılabilir' kategoride. Ancak Moody's Türk ekonomisini hedef alarak ülkemizin kredi notunu geçtiğimiz günlerde "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü durağan olarak belirledi.
Not indirim kararına, dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması ile kurumsal güçler ve büyümenin zayıflaması gerekçe gösterildi. Ancak bu çifte standart uygulaması Türkiye'ye yönelik alınan siyasi bir karar olarak değerlendiriliyor.
Moody's geçmişine bakıldığında alınan siyasi kararların ilk kez olmadığı görülüyor. ABD'de mortgage kredileri teker teker batarken Moody's ve diğer kredi derecelendirme kuruluşları mortgage kredilerini içeren finansal ürünlere 'Aaa' notunu vermeye devam etti.
Türkiye'ye yönelik kredi notları 2004'ten itibaren değişirken, 2008 yılında kuruluşların tarihi hatası ise bazı şeyleri gözler önüne serdi.
10 Eylül 2008'de Moody's'ten 'pekiyi' notu alan Lehman Brothers, sadece 5 gün sonra iflasını açıklamıştı. Bu çelişik durum uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının varlığının sorgulanmasına neden oldu.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk ekonomisine vuramadığı darbeyi manipülatif kararlarla vurmaya çalışan Moody's aynı tavrı başka kurum ve ülkelere göstermiyor. Frankfurt borsasında işlem gören Deutsche Bank hisselerinde düşüş sürüyor. Die Zeit'in kaynak belirtmediği haberine göre aşırı acil bir durumda olan Alman hükümeti, bankanın yüzde 25 hissesini direkt olarak almaya hazır. Hükümet bankayı kurtarmaya çalışıyor.
Deutsche Bank CEO'su John Cryan, devletten destek talep ettikleri hakkında çıkan haberleri yalanladı. Ancak Die Zeit, Alman hükümetinin hâlâ Deutsche Bank'ın devlet yardımına ihtiyacı olmayacağını umut ediyor ve yalnızca olası kurtarma senaryolarının görüşüldüğünü söylüyor.
Öte yandan küresel kriz sürecinde Deutsche Bank yayımladığı bir raporla, IMF'den büyük kredi isteyecek ülkelerin başına Türkiye'yi koymuş ve “Nakit sıkıntısı nedeniyle Türkiye, 90 milyar dolara ihtiyaç duyabilir" iddiasında bulunmuştu. Yabancı gazeteler bu raporu “Türkiye felakete koşuyor" şeklinde haberleştirmişti.
Deutsche Bank için kurtarma planı hazırlanıyor Deutsche Bank hisseleri tarihi düşük seviyede
Hazine şov yaptı Moody's sersemledi 'Moody's suç işledi'