Moody's'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da başlatılan negatif izleme sonucu "Baa3"ten "Ba1"e revize edildiği bildirildi. Açıklamada, not indirim kararına dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması ile kurumsal güçler ve büyümenin zayıflaması öne sürüldü.
Geçtiğimiz hafta Moody's'in Türkiye'ye yönelik olarak ortaya koyduğu bu karar, kısa süre içerisinde hükümet yetkililerinin yayınladığı verilerle birlikte yalanlandı.
Türkiye'ye yönelik olarak yanlış bir puanlama yapan Moody's'in geçmişine bakıldığında, sayısız skandala ve etik dışı karara imza atmış olduğu ortaya çıktı. Bu kapsamda en dikkati çeken örnek ise Lehman Brothers... Biz de dünyayı sarsan ekonomik krizin faktörü Lehman Brothers'ı ve bu bankaya ilginç bir not veren Moody's'i inceledik...
ABD'de mortgage kredileri teker teker batarken Moody's ve diğer kredi derecelendirme kuruluşları mortgage kredilerini içeren finansal ürünlere 'Aaa' notunu vermeye devam etti.
Bu kapsamda Moody's'in olumlu not verdiği bir kuruluş da Lehman Brothers oldu. Takvimler 10 Eylül 2008 tarihinde Lehman Brothers'a Moody's tarafından 'A2' not verildi.
Dönemin ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, Lehman Brothers yetkililerinin çağrılmadığı 14 Eylül'deki basına kapalı toplantıda, Lehman'ı kurtarma planını masaya yatırmış ancak taraftar bulamamıştı.
Dünya, 1929 büyük buhranından sonra tarihin en ağır ekonomik krizine uyandı. Moody's tarafından 'A2' not verilen Lehman Brothers'ın tam 5 gün sonra iflas ettiği öğrenildi.
Dünya ekonomisini etkileyen iflas kararıyla birlikte derecelendirme kuruluşları da açıklamalarda bulunarak, puanlama verilerini revize etti.
İki dünya savaşı görmüş, sayısız dünya ve bölgesel krizleri atlatmış 158 yıllık Lehman'ın iflasını istediği bildirilince; borsalarda milyarlarca dolar buharlaştı, milyonlarca kişi işsiz kaldı, binlerce kuruluş ise iflas bayrağı çekti.
Moody's Türkiye'ye 2. '94'ü yaşatmaya çalışıyor