Moody's'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da başlatılan negatif izleme sonucu "Baa3"ten "Ba1"e revize edildiği bildirildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's'in manipülatif bir şekilde Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine yönelik olarak gösterilen tepkiler çığ büyüyor. İşte Moody's'in ortaklık yapısı hakkında bilinmesi gereken maddeler...
1/18
Türkiye'yi birkaç gün önce 'Yatırım yapılabilir ülke' olarak notlayan Moody's'in Küresel Ülke Riskleri Birimi Kıdemli Müdürü Alastair Wilson, "Başarısız darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok etkisi büyük ölçüde bertaraf edildi" dedi.
2/18
Moody's'in darbe girişimine rağmen Türkiye ekonomisinin gücünü korumasına rağmen böyle bir karar alması "siyasi" olarak görülüyor.
3/18
Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de hükümet yetkilileri Moody's'in not indirme kararını sert tepki göstererek, kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları değerlendirmelerin rasyonel olmadığı görüşünde birleşiyor.
4/18
Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 17 Nisan 1993 tarihinde şaibeli ölümünün ardından, Türk ekonomisinde negatif bir ivme kaydedildi. Gelişen süreç boyunca tüm çabalar yetersiz kalırken, Moody's gibi kuruluşlar Türkiye'nin kredi notunu düşürerek ekonomiye son darbeyi yaptı ve 1994 krizi patlak verdi.
5/18
Kredi derecelendirme kuruluşları ilk bakışta "bağımsız" gibi gözükse de aslında ortaklık yapılarına bakıldığında pek de öyle olmadıkları görülüyor.
6/18
Moody's'in en büyük ortağı yüzde 12.70 payı ile dünyanın en zengin kişilerinden ABD'li milyarder Warren Buffet'ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway.
7/18
Moody's'in ikinci büyük ortağı ise merkezi Pennsylvania'da bulunan ve toplam 3.6 trilyon dolarlık varlığı yöneten yatırım şirketi The Vanguard Group.
8/18
Moody's'in ikinci büyük ortağı ise merkezi Pennsylvania'da bulunan ve toplam 3.6 trilyon dolarlık varlığı yöneten yatırım şirketi The Vanguard Group.
9/18
Dünya genelinde 5 trilyon dolarlık varlığı yöneten BlackRock'ın anahissedarı ABD'nin en büyük bankalarından Bank of America'nın (BofA) yatırım şirketi Merrill Lynch.
10/18
ABD'li yatırım şirketi Principal Financial Group'un Moody's'deki payı da yüzde 2.43 seviyesinde. Principal Financial Group, ABD'nin 298'inci en büyük şirketi.
11/18
State Street de listede yer alan bir diğer kuruluş.
12/18
State Street'in CEO'su Joseph Hooley aynı zamanda Fed Boston yönetim kurulu üyesi.
13/18
Merkezi New York'ta bulunan BlackRock da Moody's'de yüzde 2.43 paya sahip.
14/18
ABD'li varlık yönetim şirketi Massachusetts Financial Services'in (MFS) Moody's'deki payı yüzde 2.37.
15/18
1924 yılında kurulan MFS'nin anahissedarlarından biri de Carlsberg.
16/18
Dünya genelinde 109 milyar dolarlık varlığı yöneten Kanadalı Fiera Capital, Moody's'in yüzde 2.10 hissesine sahip.
17/18
Diğer ortaklara göre daha "genç" olan Moody's'in yüzde 2.08'ine sahip ABD merkezli Akre Capital Management 1989 yılında kuruldu.
18/18
Moody's'in yüzde 1.66'sına sahip Capital International Investors, 1931 yılında kuruldu ve şu an dünya genelinde 1.4 trilyon doları yönetiyor.
#Moody's
#Kredi notu