İlk milli MTA gemisi​ göreve başlıyor

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:009/11/2016, Çarşamba
G: 9/11/2016, Çarşamba
Yeni Şafak
Berat Albayrak
Berat Albayrak

Albayrak: Türkiye'nin ilk yerli milli MTA Araştırma Gemisi bu ay sonunda deniz testlerine başlayacak. Hedefimiz daha çok yerli ve yenilenebilir enerji. Yenilenebilir enerjide Avrupa ortalamasını geçtik. Elektrikte kalite artacak. Doğal Gaz şebeke ağımız 125 bin kilometreye ulaştı

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ve bağlı kuruluşlarının bütçelerinin görüşmelerinde bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) dünyada benzeri kuruluşlar gibi küresel faaliyetler yürüteceğini dile getirdi.



Arama yapılacak kaynak ve ülke seçimine ilişkin çalışmaların Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri hedef bölge olarak seçildiğini söyleyen Albayrak, deniz aramacılığı noktasındaki eksikliği gidermek amacıyla inşa edilen Türkiye'nin ilk Yerli Milli MTA Araştırma Gemisinin deneme ve deniz testleri için 2016 yılı Kasım ayı sonunda denize açılacağını söyledi.






DAHA ÇOK YERLİ, DAHA ÇOK YENİLENEBİLİR


Zengin doğal kaynaklardan yararlanmak amacıyla her alanda stratejinin 'Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir' mottosu ile hayata geçirmek olduğunu vurgulayan Albayrak, yeni dönem stratejilerin ikinci temelini ise 'teknoloji transferi' oluşturacağını söyledi. Albayrak, “Ülkemizin enerji alanında büyümesini ithalata dayalı olmaktan kurtarmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda yerli üretim ve ar-ge zorunluluğu olan 'yenilenebilir enerji kaynak alanı' (yeka) uygulamasını hayata geçiriyoruz” dedi.



125 BİN KİLOMETRE UZUNLUKLA HUB


Doğal gaz hat uzunluğunun 124 bin 274 kilometreye ulaştığını söyleyen Albayrak, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa'da sağlıklı işleyen bir doğal gaz piyasasının olmaması nedeniyle avantajlı konumda olduğunu söyledi. Albayrak, gerek TANAP gerekse Türk Akım Projeleri bu hedeflere büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Albayrak ayrıca, Türkiye'de ilk defa kurulacak olan Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projelerinin devreye alınması çalışmalarına hız verildiğini söyledi. Yenilenebilir Enerjiden Elektrik Üretimi konusunda da bilgi veren Albayrak, yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretimi artırılma çalışmalarının ivme kazandığını söyledi. Dünyanın halen ihtiyacı olan elektriğin yüzde 66'sını fosil yakıtlardan ürettiğini ifade eden Albayrak, sadece yüzde 24 civarında elektrik üretiminin yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini kaydetti.


#MTA
#Berat Albayrak
#TANAP