Küresel salgınla tüm dünyada fiyatlama dengeleri bozuldu. Pandeminin etkisini atlatmaya çalışan Türkiye, gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasında açılan makas sorunu ile karşı karşıya kaldı. Aylık ekonomi dergisi Z Raporu ekim sayısında enflasyonun etkilerini araştırdı, fiyatlardaki makasın sebebini tüm yönüyle ‘Fiyatlama Gerçeği’ başlığıyla kapağına taşıdı.
Pandemi şartları ve son yıllarda daha fazla hissedilmeye başlayan küresel ısınmanın olumsuz etkileri, tarımsal üretimin stratejik önemini artırıyor. Birçok ülke gibi Türkiye’de de tarım üretimindeki sıkıntılar, hammadde ve üretimdeki kısıtlar nedeniyle maliyet artışları yaşandı. Gıda fiyatlarında yüzde 30’ları bulan yükselişler tarla ve market rafı arasındaki farkı yeniden gündeme taşıdı. Dünyadaki enflasyon eğilimi fiyat artışlarına neden olsa da, birçok uzman üreticiden tüketiciye gelene kadar ortaya çıkan lojistik sorunların fiyat farklılığının derinleşmesine neden olduğunu söylüyor.Aylık ekonomi dergisi Z Raporu ekim sayısında enflasyonun etkilerini araştırdı, fiyatlarda oluşan makasın sebebini araştırdı, ‘Fiyatlama Gerçeği’ başlığıyla kapağına taşıdı.
İKLİME DİRENÇLİ ŞEHİRLER ZAMANI
- Orman yangınları, seller, kuraklık ve alışagelmişin dışında hava olayları ile artık geleceğin değil, günümüzün sorunu haline gelen iklim değişikliği şehir planlama konusunda çok daha fazla çaba göstermemiz gerektiğini hatırlatıyor. Önümüzdeki 20 yılda küresel ısınmayı 1,5 dereceye sınırlandırmanın artık mümkün olamayacağı belirtilirken, bu durum daha fazla sel, daha fazla orman yangını, hava koşullarında daha fazla dalgalanma yaşayacağımız anlamına geliyor. Şehirlerin iklime dirençli hale dönüştürülebilmesi için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması şart oldu. İnsanlık sorunlarının takipçisi Z Raporu, bir kez daha okurun karşısına, gündeme damga vuran özel bir çalışmayla çıktı.
ŞİRKETLERİN SANAL KÂBUSU FİDYE YAZILIMLARI OLDU
Bu yıl çok tanınan bazı küresel şirketler, kritik altyapılarını devre dışı bırakan korsanlara milyonlarca doları bulan fidye ödedi. Şirketlerin siber yazılım saldırısına maruz kalması, fiyat artışlarına neden olan ciddi bir kaos da oluşturdu. Şirketler artık, güvenlik açıklarını en aza indirmek için çabalarken, bir yandan da siber fidye saldırılarla başetmek zorundalar. Önemli bilgileri ele geçirilen şirketlerin; fidye ödemelerinin sigorta kapsamında olmasının da bu durumu körüklediğini iddia edenler var. Z Raporu, küresel düzeyde şirketlere 1 trilyon doları aşan zararlar yazan siber suçları ve fidye yazılımları ekim sayısında masaya yatırdı.
Mahmut Asmalı: Türkiye pozitif ayrışacak
- Seçildikten sonra yeni döneme dair planlarını Z Raporu’na anlatan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yeni genel başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye’nin mevcut imalat potansiyeli ve esnek üretim kapasitesiyle ciddi bir avantaja sahip olduğunu söyledi. Asmalı, “Kovid-19 sonrasında da bu potansiyeliyle pozitif ayrışacağını ve bunun ilk işaretlerini de görmeye başladık” dedi. Z Raporu ayrıca Afganistan’daki yeni dönemi de incelemedi. Ülkedeki gelişmeleri sıcağı sıcağına, bölgeyi en iyi tanıyan ve Afganistan’daki Türk özel sektörüne liderlik eden Süleyman Ciliv’e sordu. Ciliv, “Türk firmalarına Afganistan’da çok iş çıkacak. Sadece satmayı değil, orada yatırım yapmayı da düşünmeliyiz” bilgisini verdi.