Eşi vefat eden kadına maaş

Yeni Şafak
12:5431/12/2018, Pazartesi
G: 31/12/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Dul kalan kadınlara devlet birçok farklı yardımda bulunuyor.
Dul kalan kadınlara devlet birçok farklı yardımda bulunuyor.

Sosyal yardımlar içerisinde yer alan duş maaşı, vatandaşların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. 2019'da dul maaşı ne kadar? Kimler dul maaşı alabilir gibi soruların yanıtlarını sizler için hazırladık.

Belirli şartlar altında dul kalan kadınlara maddi imkânsızlıklar doğrultusunda sunulan dul yardımları son güncellemeyle oldukça yeterli bir miktara ulaştı. Dul kalan kadınların geçerli bir maddi seviyeye sahip olmaları ve hayatlarını idame ettirebilmeleri için sunulan bu para en son zamla ne kadar oldu? 2019'da dul maaşı ne kadar? Kimler dul maaşı alabilir gibi soruların cevabı haberimizde...

Dul olan yani eşinden ayrılmış ya da eşinin vefat etmesiyle nedeniyle dul kalan kadınlara devlet birçok farklı yardım yapmaktadır. Kadınlara yapılan yardımlarda öncül olarak kabul edilen ilk unsur, kadının başında ona bakabilecek birinin olup olmadığı gerçeğidir. Kadının dul kalması her ne sebep dolayısıyla olursa olsun, her şekilde kadına dul maaşı ödenmektedir.

2019 DUL MAAŞI NE KADAR?


Devlet tarafından dul kalan kadınlar hayatlarına devam etmekte zorlanmamaları adına verilen yardımlardan biri olan dul maaşı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilmektedir. Muhtaç dul maaşı 2018 yılında 2 ayda bir 500 TL olarak verilirken, 2019 yılında 550 TL olarak ödenecektir.

DUL MAAŞI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Maaşınızın ne kadar olduğunu, bağlanıp bağlanmadığını ve hangi tarihte alacağınızı e devlet sisteminden kolayca sorgulayabilir ya da dilerseniz bağlı olduğunuz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına sorabilirsiniz. E devlet sisteminde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı-Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama menüsünden maaş sorgulaması yapabilirsiniz.

KİMLER DUL MAAŞI ALABİLİR?

Bu maaştan yararlanabilmeniz için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekiyor;

Eşinizin vefat etmiş olması. Tabi resmi nikah şartı aranıyor. Resmi nikahsız olanlara bu maaş ödenmiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı almamak, sigortalı bir işte çalışmamak ya da bağkurlu olmamak ( isteğe bağlı hariç)

Yeniden evlenmemek yani maaş süreci boyunca dul halinin devam etmesi,

Dul maaşına başvuran kişinin ortalama gelirinin net asgari ücretin 1/3’ünden az olduğunun tespit edilmesi yani muhtaç sayılması gerekiyor.

DUL MAAŞI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Maaş başvurusunu ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapabilirsiniz. Başvuruya giderken kimliğinizi yanında bulundurun. Gerekli olan dul maaşı başvuru formu ve diğer evraklar size vakıf tarafından verilecektir.

DUL MAAŞI HANGİ DURUMDA KESİLİR?

Aile ve Sosyal Politikalar yani Kaymakamlık tarafından ödenen dul maaşı;

Sigortalı çalışmanız,

Muhtaçlık durumunuzun ortadan kalkması,

Evlenmeniz,

SGK’dan aylık ya da gelir almanız v.s. gibi nedenlerle kesilir.

DUL MAAŞI ALAN KADINA YAPILAN DİĞER YARDIMLAR

Dul maaşı alan kadınlar için duruma göre farklı yardımlar da verilmektedir. Dul kadınların hem evi geçindirmeleri hem de varsa çocuklarına daha rahat bakabilmeleri için farklı yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar şu şekilde sıralanabilir;

Dul kadının hanesinde yaşayan çocuklar için eğitim yardımları ve destekleri verilmektedir.

Hanede yaşayan çocukların eğitimini daha rahat sürdürebilmeleri için materyal yardımı yapılmaktadır.

Hanede yaşayan herkes için sağlık yardımları verilmektedir.

Muhtaçlık yaşanmaması adına düzenli olarak gıda ve yakacak yardımı yapılmaktadır.



#Dul maaşı
#SGK
#Dul
#Maaş