85 milyon abonenin olduğu Türkiye’de GSM operatörleri arasında artan rekabet en çok tüketicilere yarıyor. Numara taşımaya getirilen kolaylıklar sayesinde vatandaş fiyat ve hizmet karşılaştırması yaparak farklı operatöre geçebiliyor. Bu imkan sayesinde bugüne kadar numara taşıma sayısı 157 milyonu geçti.
Telekomünikasyon sektöründe GSM operatörleri arasında artan rekabet tariflerde indirimlere yansıyınca müşterilerin numara taşıma alışkanlıkları da hızlandı. Artık tüketici, tarifeler ve kullanım imkanları hakkında kolayca karşılaştırma yaparak farklı bir operatöre geçebiliyor. Kimi internet kimi de konuşma seçeneklerine bakarak operatör tercihi yaptığı için birçok şirket abonelerini elde tutma yarışına girmiş durumda.
GEÇİŞ ARTIK ÇOK KOLAY
Bu konuda ülkemizde abonelere sağlanan kolaylıklar sayesinde artık 24 saati bile bulmayan sürelerde numara taşıma işlemi yapılabiliyor. Hal böyle olunca, Türkiye’de cep telefonu operatörleri arasında bugüne kadar 155 milyon 127 bin 476 numara taşınırken, sabit telefonlarda bu sayı 2 milyon 300 bin 277 olarak kayıtlara geçti., Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerine göre, ülkede 84,6 milyon mobil telefon abonesi bulunuyor. Numara taşıma işlemi sayısı ekim ayı itibarıyla 157 milyon 427 bin 753’e ulaşırken bunun 155 milyon 127 bin 476’sı cep telefonu, 2 milyon 300 bin 277’si sabit telefon numaralarından oluştu. Bu yılın ikinci 3 aylık döneminde pandemi kaynaklı sorunların da etkisiyle mobil numara taşıma sayısı bir önceki 3 aylık döneme göre yüzde 20,9 azalsa da tüketiciler için geçiş yapma kolaylığı hala cazibesini koruyor.
SABİT TELEFON İLGİ GÖRMEDİ
Mobil numara taşıma hizmetiyle bu yılın ikinci çeyreğinde, TT Mobil yaklaşık 36 bin abone kazanırken Vodafone yaklaşık 30 bin, Turkcell ise yaklaşık 6 bin abone kaybetti. Türkiye’de 10 Eylül 2009’da başlatılan sabit hatlarda numara taşınabilme uygulaması ise beklenen ilgiyi görmedi. Bugüne kadar sabit hatlarda 2 milyon 300 bin 277 numaranın taşınma işlemi kayıtlara geçti.
KULLANIMI SÜREKLİ ARTIYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) raporuna göre de ülkemizdeki mobil abone sayısı 85 milyona ulaşarak yaygınlık oranı yüzde 100’e ulaşmış oldu. Bunun yanında sektörde her çeyrekte artmaya devam eden abone profili olarak faturalı abonelerin oranı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 66,3’e yükseldi. Taşınan mobil numara sayısı mart sonu itibarıyla toplamda 150 milyonu geçerek uygulamanın ulaştığı boyutu bir kez daha ortaya koydu.