Balık ihracatı 2018 yılında rekor kırdı. 2023 hedefi olan 1 milyar doların üstü rakama ulaşıldı. Türk su ürünleri sektörünün, Avrupa Birliği başta olmak üzere 80 ülkeye ihracat yaptığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yılki ihracat hedefinin 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Sarıyer Kireçburnu Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen balıkçılık av sezonu açılış töreninde vatandaşlara seslendi. ardından da sorularımızı cevaplandıran Pakdemirli, balık ihracatındaki artışa dikkat çekti. 2023 hedefine 2018 yılında ulaşıldığını önümüzdeki aylarda rakamın 1.5 katına ulaşarak rekor kırılabileceğini ifade eden Pakdemirli, "İhracatımızda artış sağladık. 2002 yılında 27 bin ton olan ihracatımız 2017 yılında 157 bin ton oldu. 97 milyon dolar olan ihracatımız 855 milyon dolar oldu. 2018'de ise 2023 hedefimiz olan 1 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirdik. İlerleyen günlerde balıkçı kardeşlerimize daha fazla desteklerimizi açıklıyor olacağız. Bu sene 2023 hedefimiz olan 1 milyar dolarlık ihracatı geçtik, inşallah önümüzdeki günlerde 1,5 milyar dolarlar seviyesine nasıl çıkaracağımızı anlatıyor olacağız" dedi. Türk su ürünleri sektörünün başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere 80 ülkeye ihracat yaptığını aktaran Pakdemirli, sektöre Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli yatırım ve işletme kredileri kullandırdıklarını dile getirdi.
1,23 MİLYAR LİRALIK DESTEKLEME YAPILDI
Pakdemirli, Türkiye'de 2012-2018 döneminde önemli uygulamalar gerçekleştirildiğini belirterek, bin 264 tane gemiyi filodan çıkardıklarını, balıkçılara bunun karşılığında 165 milyon lira ödeme yaptıklarını söyledi. Hükümetin 2004 yılında beri balıkçılara Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) muaf yakıt verdiğini aktaran Pakdemirli, şöyle konuştu:"Bu destek kapsamında balıkçılarımızın cebine toplamda 1,7 milyar lira destek sağlandı. 2017 desteklerinde 10 metreden küçük teknelere 9 bin lira para ödendi ve toplamda da 7 milyon lira para ödendi. Balıkçı gemilerini izleme sistemi kurduk, bakanlığımıza da 15 tane kontrol gemisini kazandırdık. Su ürünleri yetiştiriciliği, ilk defa AK Parti iktidarı döneminde 2003 yılında destekleme kapsamına alındı ve bu kapsamda 1,23 milyar lira destekleme yapıldı. Uyguladığımız bu politikalar sonucunda su ürünleri yetiştiriciliğinde rakamlarımız yüzde 300 artarak 60 bin tondan 280 bin tona geldi. Bakanlık olarak iç sulara her yıl düzenli olarak sazan balığı bıraktıklarını anlatan Pakdemirli, Karadeniz'e kalkan balığı, Mersin balığı, doğal alabalık bıraktıklarını bildirdi. Geçen yıl ilk defa İzmit Körfezi'ne levrek ve çupra bırakıldığı bilgisini veren Pakdemirli, "Reisler tecrübeli, tekneler de güzel olunca balıkçılarımız da inşallah yakın zamanda okyanuslara açılacak. Afrika'da bulunan Moritanya ve Somali gibi okyanus kıyısı ülkelerle balıkçılık anlaşmaları yaptık" ifadesini kullandı.
BALIK TÜKETİMİ ARTMALI
Kişi başına düşen balık tüketiminin yetersizliğine işaret eden Bakan Pakdemirli, "Türkiye'de bir yılda bir adam 7 kilo balık yiyor. Dünyada bu 20 kilo. Balıkçı kardeşlerimiz daha çok çalışacak, bizler de daha fazla balık yiyeceğiz. Av sezonunda balığı sık sık tüketeceğiz" dedi.
- Pakdemirli: Denetimler artarak sürecek
- Bakanlık tarafından yapılan denetimler hakkında bilgi veren Pakdemirli, şunları söyledi: “Bazı denetlemeler de getirdik. Denizler iz sular, karaya çıkış noktaları, toptan ve perakende satış yerleri, yol güzergahları, soğuk hava depo ve işleme tesislerinde bazı denetimlerimiz devam edecek.”
Ucuz olsun da herkes tüketsin
Önceki gece ağlara takılan yeni sezon ürünü balıklar, tezgahları hareketlendirdi. Tezgahlarını süsleyen balıkçılarda fiyatlarda önemli düşüş gözlendi. Sezonun başlaması ile yüzlerinin güldüğünü ifade eden Kocaelili balıkçılar, sezonun ilk gününde denizde dalga olması sebebi ile istedikleri kadar balığın çıkmadığını, ancak tezgahların şenlenmesi ile fiyatların düştüğünü ifade ettiler. Vatandaşların sezonun açılması ile balıkçılara yoğun ilgi göstermesi, balıkçı esnafının yüzünü güldürdü. Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan balıkçılar çarşısında esnaflık yapan Murat Şahin, balık sezonunun açılmasın ile fiyatların düştüğünü ifade ederek, “Kahvemizi içtik, keyfimiz yerinde. Biliyorsunuz ki her şey pahalı. Böyle bir dönemde balık ucuz olsun da biz sürümden kazanalım, halkımız da balık yiyebilsin” dedi.
Palamuttaki bolluk tezgahlara yansıdı
Denizlerdeki avlanma sezonunun başlamasıyla palamut bolluğu fiyatları aşağı çekti. Yeni sezonun ilk saatlerinde denize açılan balıkçı tekneleri, limanlara bol palamut ve hamsiyle döndü. Balıkçı tezgahlarını hareketlendiren palamut, hamsi, levrek ve barbun fiyatları hem satıcının hem de vatandaşın yüzünü güldürdü. Geçen balık mevsimini tanesi 30 liradan kapatan palamudun fiyatı, bolluk nedeniyle 15 liraya kadar düştü. Hamsinin ise kilogramı 20 liradan satılıyor. Edirne Balık Pazarı balıkçılarından Feridun Bisteren, yaptığı açıklamada, sezona balık bolluğuyla ve uygun fiyatlarla başladıklarını söyledi. “Palamut, sezona çok iyi girdi” diyen Bisteren, geçen sezon çok palamut çıkmadığı için fiyatların 25-30 lirayı bulduğunu fakat bu sezon 15 liradan başladığını söyledi. İlerleyen günlerde palamu fiyatlarının daha da ucuzlayacağını söyleyen Bisteren, 7-8 liraya düşebileceğini belirtti.