Halkbank önceki gün piyasaların kapanmasının ardından gece yarısına doğru doları 3,72'den sattı. 40 dakikalık işlem boyunca kimlerin dolar alışverişi yaptığı açıklanmazken, banka sorunun kaynağını “üçüncü parti yazılım” yani dışarıdan alınan dijital hizmet olarak gösterdi. ABD’nin hedefindeki Halkbank’ın, döviz kuru için ABD'li Bloomberg'e ait Rote Publisher’den hizmet alması dikkat çekiyor.
Halkbank önceki gece döviz kurunda bir skandala imza attı. Banka gece yarısına doğru dijital hizmetlerinden dolarda 3,72 seviyesinden işlem yaptı. Olayın ardından twitter üzerinden açıklama yapan banka, sebep olarak dışarıdan aldığı döviz kuru yazılım hizmetini gösterdi. Halkbank'ın döviz kurunda hizmet aldığı firmanın ise ABD'li Bloomberg olması tartışmalara sebep oldu.
BANKA İŞLEMLERİ AÇIKLAMADI
Şüpheli dolar hareketinin ardından sosyal medyadan açıklamada bulunan Halkbank, dijital bir hata olduğunu belirtirken bu sorunun kaynağını ise dışarıdan aldığı 3. parti bir yazılım olarak gösterdi. Banka işlemler hakkında detay vermezken şu açıklamalarda bulundu: "Bankamız internet sitesinde gerek bilgilendirme amaçlı gerekse alım-satıma esas olarak yayınlanan döviz kurlarının sisteme aktarılmasında kullanılan dış kaynaklı 3. parti bir yazılımda meydana gelen sistemsel ve operasyonel bir hata nedeniyle, 31 Ağustos 2018 günü akşamı piyasa kapanışı sonrasında kısa bir süre için bankamız döviz kurları olması gerekenden farklı olarak yayınlanmış ve internet şubesi üzerinden hatalı kur seviyesi üzerinden kısıtlı sayıda işlem yapılabilmiştir. Söz konusu işlemlere derhal müdahale edilerek, müşterilerimizin ve bankamızın zararına hiçbir şekilde sebebiyet verilmemiştir."
ABD'DEN HİZMET ALMASI İLGİNÇ
Yaşanan aksaklığın ardından bir süre ulaşılamayan Halkbank internet şubesine sabah saatlerinde işlemler normale seviyesine dönerken, yapılan kısıtlı işlemler hakkında açıklamada bulunulmadı. İddialara göre aynı şirketten yazılımı hizmeti alan ING Bank, Tekstilbank ve birkaç bankada da aynı sorunla karşılaşıldı. Halkbank'ın 3. parti yazılım olarak nitelendirdiği döviz kuru yazılımını ABD'li Bloomberg'e ait 32 Bit (Rate Publisher) firmasından aldığı öğrenildi. Bunun sabotaj olabileceği konuşulurken, ABD'de devam eden aleyhindeki davaya rağmen Halkbank’ın yazılım gibi önemli bir hizmeti bu ülkedeki bir şirketten alması eleştiri konusu oldu. ABD tarafından hedef alınan Halkbank’ın ABD menşeli bir şirket üzerinden hizmet almasının, “her türlü sabotaja açık olmak anlamına geliyor” şeklinde değerlendiriliyor.
3.3 MİLYON DOLARLIK İŞLEM İDDİASI
Öte yandan Halkbank’ın yanlış işlem yaptığı 40 dakikalık süre içerisinde internet üzerinden 3,3 milyon dolarlık alım satım yapıldığı iddia edildi. Bunun yanı sıra 4,30 seviyelerinden işlem gören avroda ise 540 bin avroluk işlem yapıldığı iddialar arasında yer aldı. Yine aynı iddialar arasında yer alan bir bilgiye göre; hatalı işlem yapılan hesaplara 20 dakika içerisinde bloke konularak düzeltilme yoluna gidildi. Banka yapılan işlemlerle ilgili rakamsal olarak hiçbir açıklamada bulunmadı.