İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'de eleştiri oklarının hedefinde. Netanyahu, Gazze saldırısını kötü yönetmekle, El-Kassam Tugayları'nın saldırısında başarısız olmakla ve sorumluluk üstlenmemekle eleştiriliyor. İsrail basınındaki haberlere göre en az 3 İsrailli bakan, Netanyahu'yu sorumluluğu üstlenmeye zorlamak için istifa etmeyi düşünüyor. Netanyahu ile İsrail ordusu arasında da güven krizi bulunduğu, bu durumun ortak karar almayı zorlaştırdığı belirtiliyor.
İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizi bulunduğunu, bu durumun Gazze’ye yönelik saldırılarda ortak karar almayı zorlaştırdığını bildirdi. Yedioth Ahronot gazetesi, İsrailli siyasi ve askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, Gazze'ye kara harekatı yaklaşırken Hamas’ın elindeki İsrailli esirlere ilişkin bir çıkmazla karşı karşıya kalındığını ve "hükümetin temel konularda mutabakata varmakta zorluk yaşadığını" yazdı. Haberde, "kara harekatının zamanlaması konusundaki tartışma bir yana, Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizinin ortaya çıktığına" dikkat çekilerek, bu krizin, "7 Ekim'de İsrail'e verilen büyük zarara ek başka bir zarar oluşturduğu" denildi. Haberde ayrıca, "Netanyahu'nun, olup biten her şeyin sorumluluğunun üst düzey İsrail ordusu yetkililerinde olduğuna inandığı ve onlara kızgın olduğu söyleniyor" ifadelerine yer verildi. İsrail'in "etkili bir yönetime sahip olmadığı" kaydedilen haberde, şu tespitler paylaşıldı: "Bu (kriz), savaşa odaklanmayı ve karar almayı zorlaştırıyor. İsrail'in artık, misyonuna odaklanmış etkili bir liderliğe ihtiyacı var. Siyasi ve askeri yetkililerin ifadelerine göre, hükümet, gündemdeki temel konulara ilişkin mutabakata varılacak kararlar almakta zorluk yaşıyor." Haberde ayrıca, "Gazze'deki savaş İsrail toplumunda geniş bir fikir birliği oluşturdu ancak hükümet ve ordunun tepesinde durum farklı" yorumu yer aldı.
Başbakan’a istifa baskısı
Mevcut ordu yönetimiyle arasında soğuk rüzgarlar esen Netanyahu’ya kamuoyundan istifa baskısı da yükselmeye devam ediyor. İsrail basınında, Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından Netanyahu'nun yaşananların sorumluluğunu üstlenmesi için baskı yapmak amacıyla 3 bakanın istifa etmeyi düşündüğü yönünde haberler yer aldı. Haberlerde adı açıklanmayan bir bakan, "Geldiğimiz durum inanılmaz ve onun (Netanyahu) devam etmesine kesinlikle izin verilmemeli" dedi. Eski İsrailli askerler, siyasetçiler ve istihbaratçılar da Netanyahu'nun liderliği konusunda yoğun eleştirilere devam ediyor. Son olarak eski Başbakan Ehud Barak, Aksa Tufanı Operasyonu’nu "İsrail'e kurulmasından bu yana vurulmuş en büyük darbe" olarak niteledi. Barak, The Observer'a yaptığı açıklamalarda, "Böyle yıkıcı bir olay onun döneminde yaşanmışken insanların Netanyahu'nun onlara liderlik edebileceğine güvendiğine inanmıyorum" dedi. Geçmişte Genelkurmay Başkanı olarak da görev yapan Barak, Netanyahu'nun istifa etmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Eski Genelkurmay başkanlarından Dan Halutz da, Netanyahu'yu istifaya davet etti. "Benim görüşüme göre Netanyahu hemen istifa etmeli" ifadelerini kullanan Nalutz, "Kendisini Tanrı'nın üzerinde görüyor, İsrail'in kurtarıcısı olduğunu sanıyor. Biz aslında onun İsrail'i yok eden kişi olduğunu anlatmakta zorlanmışız" ifadelerini kullandı. Eski İsrail istihbarat yetkilisi Avi Melamed de, "Hükümetin birçok alanda düzgün fonksiyon gösteremediği belli. Bu görüşü birçok İsraiil, hükümetin felaket olduğunu söyleyerek dile getirdi.
Öte yandan çıkan haberler üzerine İsrail Başbakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmayı, taraflar arasında “yakın ve tam uyum olduğunu” belirterek, abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki “savaşın ortasında devletin zirvesinde güven krizi olduğu” iddialarını yalanladı.
Halk “Netanyahu gitsin” diyor
İsrail’de yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 66’sı 7 Ekim’de yaşanan hatalardan dolayı Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savaşın ardından istifasını istiyor. Ülkede 18 yaş üstü 1442 kişinin katıldığı kamuoyu yoklamasına göre, ankete katılanların yüzde 75’i İsrail’deki güvenlik açığından Netanyahu’nun sorumlu olduğuna inanıyor. Ankete katılanların yüzde 64’ü savaştan sonra İsrail Meclisi’nin feshedilmesini ve genel seçimlerin yapılmasını talep ederken, bu oran önceki seçimde Netanyahu’nun partisi Likud’a oy verenler arasında bile yüzde 45’i buldu.
Saldırı için yeni silahları bekleyecek
Gazze’ye yönelik katliamlarına devam eden işgalci İsrail, çatışmaları tüm bölgeye yaymak için fırsat kollarken, kara saldırısı için ABD’den gelecek yeni silahlar ve takviye birliklerin bekleneceği kaydedildi. Şu ana kadar bölgeye 2 uçak gemisi görev grubu da dahil olmak üzere çok sayıda ek askeri unsur konuşlandıran ABD yönetimi, İsrail’e 14 milyar dolarlık dev askeri yardım da açıklamıştı. Havadan yaptığı sivil katliamlarına rağmen, İsrail ordusunun Gazze’ye yapacağı kara harekatının çok maliyetli olabileceği, bu yüzden ABD’den gelecek yardımların elzem olduğu yorumları yapılıyor.
Takviye güçlerini bekleyecek
Washington yönetimi daha önce, Hizbullah ya da başka bir kuvvetin İsrail’deki duruma müdahil olması halinde ABD’nin kendi güçlerini devreye sokacağını açıklamıştı. Konuyla ilgili açıklama yayınlayan İsrail ordu radyosu, Tel Aviv yönetiminin bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi’ne yönelik “kara savaşını ertelemeye” karar verdiğini bildirdi. İsrail ordu radyosundan yayımlanan haberde, “ABD, İran’ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara manevrasına hazırlık olarak Orta Doğu’ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail’e bildirdi” ifadesi kullanıldı. Haberde, tahminlere göre takviye ABD güçleri gönderilene kadar beklenmesi ve kara harekatının ertelenmesi konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.
Ortak karar verdiler
Haberde, Orta Doğu’ya daha fazla ABD kuvveti gönderilmesinin elbette İsrail’in çıkarına olduğu, bu kuvvetlerin, savaşın ilerleyen aşamalarında artabilecek saldırılarla ortaklaşa hareket edilmesine yardımcı olacağı ifade edildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ise pazar günü yaptığı açıklamada, “Gazze’ye yönelik kara harekatının aylarca sürebileceğini” belirtmişti.
Esirler endişe yaratıyor
İsrailli yetkililerin, operasyonun ertelenmesinin tek nedeninin bu olmadığını belirttikleri aktarılırken, askeri güçlerin operasyonel hazırlığının arttırılması, Hamas’ın elindeki esirler meselesine çözüm bulunması ve ek serbest bırakma anlaşmalarının uygulanma olasılığı gibi başka nedenlerin de olduğuna işaret edildi.
Ben-Gvir sivilleri silahlandırıyor
Gazze’de işgalci İsrail ordusunun katliamları devam ederken, terör destekçisi aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de sivilleri silahlandırmaya devam ediyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ırkçı bakanın, İsrailli yetkililerle beraber üzeri silah dolu bir masanın arkasında durduğu görüldü. Videoda, İsraillilerin sıra sıra masanın üzerinden silahlarını teslim aldığı ve daha sonra tek tek Ben-Gvir’in elini sıktığı görüldü.