Endonezya'da, Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunamide ölenlerin sayısının 281'e çıktığı bildirildi.
Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunamide yaşamını yitirenlerin sayısının 281'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 1016 olduğunu açıkladı.
Tsunami nedeniyle 57 kişinin kayıp olduğunu bildiren Nugroho, Anak Krakatau (Krakatau'nun Çocuğu) Yanardağı'nda devam eden volkanik hareketlilikten dolayı, yeni bir tsunami tehlikesine karşı, sahil şeridinden uzak durulması konusunda uyarıda bulundu.
Ülke genelinde bazı bölgelerdeki tsunami uyarı sistemlerinin çalındığını ya da hasar verildiğini belirten Nugroho, 2012'den bu yana genel olarak tsunami uyarı sisteminde sorun olduğunu vurgulayarak, uyarı sistemlerinin yenilenmesi gerektiğini aktardı.
Öte yandan sosyal medyada üzerinden yapılan paylaşımlarda halk, erken tsunami uyarı sisteminin çalışmamasından dolayı can kayıplarının yaşandığını ve ölümlerden hükümet yetkililerinin sorumlu olduğunu belirtti.
Arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede, şu ana kadar 3 binden fazla kişinin yer değiştirdiği bildirildi.
Yetkililer, bölgede bulunan Anak Krakatau Yanardağı'ndaki volkanik hareketliliğin tsunamiye neden olduğunu açıklamıştı.
Yanardağdaki faaliyetlerin artması üzerine eylül ayında, bölgede en yüksek ikinci seviyede alarm verilmişti.
Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde 28 Eylül'de meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, 1500'e yakın kişinin kayıp olduğu belirtilmişti.
Tsunamiler deniz tabanında oluşan ani hareketliliklerden ortaya çıkan seri dalgalara denir. Bir tsunaminin meydana gelmesinde çeşitli nedenler olabilir: deprem, volkan patlaması, deniz altı heyelanları veya asteroitlerin denize düşmesi gibi.
Ama tsunamiler en sık deprem sonucunda görülüyor. Derinliği en fazla 50 metre olan sularda, Richter ölçeğine göre 6,5 büyüklüğündeki bir deprem tsunami oluşması için yeterliyken, depremin büyüklüğü 8’i bulduğunda, dalgalar çok büyük bir tehdit haline gelebiliyor.
Okyanus dibindeki karaların hareket etmesi, üstündeki su seviyesinin düşmesine ve yüzeydeki dengesizliğin birbiri ardına dalgalar halinde yayılmasıyla sonuçlanıyor.
Hızı saatte yüzlerce kilometreyi ve yüksekliği 30 metreyi bulabilen dalgalar, karaya 10 ila 40 dakika aralıklarla vurarak önlerine çıkan her şeyi süpürüyor.
Sumatra ve Malezya arasında bulunan Endonezya’ya bağlı bir ada olan Karakatau (Karakatoa) adası coğrafi bir kavram olmaktan çok yine bu adada olan ve adanın adı ile anılan yanardağı ile biliniyor. Krakatoa yanardağı, 1883 yılında beklenmedik bir şekilde faaliyete geçerek yüzlerce nükleer bombanın yaratacağı bir güçle patlamış ve hesaplamalara göre 30 metre yüksekliğinde dev tsunamilerin oluşumuna neden olmuştu. Oluşan bu tsunamiler Krakatoa yanardağı adasını (13 kilometrekare) tamamı ile yutmuştur. patlama 35 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Son olarak yaşanan yanardağ patlaması da büyük bir tsunamiyi tetikledi.