T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 11 OCAK 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tahsin SINAV

Bir doktor portresi analizi

Öncelikle Kurban Bayramınız'ı tebrik ediyorum. Sağlık içerisinde bir bayram geçirmenizi diliyorum. Yaşamak, zaten başlı başına bir bayram. Kurban Bayramı da ölümü ve hayatı birlikte tedai ettirerek, bu hususu çok boyutlu olarak yaşatıyor, insana. Bunu büyük ameliyat geçirenler daha güzel anlar. Kendimden bir anekdotla bu keyfiyeti dile getirmek ve bu vesileyle "bir doktor portresi analizi" yazmak istiyorum.

Aralık 2003'te Siyami Ersek Hastanesi'nde by pass ameliyatı oldum. Bu operasyonu, kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Hakan Gerçekoğlu ve ekibi, başarıyla gerçekleştirdi. Ve Hakan Bey, bugüne geliş süreci içerisinde, sağlık bilincimin yeniden inşaasını aydınlık önerileriyle takviye ederken, yaşama sevincimi de yeniden kazanmamı temin etti. Buradan hareketle sizlere "bir doktor portresi analizi" örneği sunmak istiyorum. Daha önce "Doktor Portreleri" başlığıyla bir yazı yazmıştım. Ve bu yazıda vurguladığım hususlar itibariyle;

1. Doktorun Adı-Soyadı ve Unvanı: Doç. Dr. Hakan Gerçekoğlu
2. Mezun olduğu fakülte ve yıl: 1988, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi.

3. Görev yaptığı birimler, dikkate değer - beğenilen uygulamaları ve iş tecrübesi hakkında bilgiler, 4. Akademik kariyeri, 5. Eserleri, 6. Klasik Tıp, Çağdaş Tıp ve Alternatif Tıp vb gibi konularda değerlendirme ve görüşleri, sağlık sektörü hakkındaki ana fikirleri, 7. Sağlık veya tedavi örgütlenmesi hakkındaki görüşleri, vb. hakkında ise aşağıdaki özetlemeyi yapmak istiyorum.

Kendisi, mezuniyet yılında, mecburi hizmetini yapmak üzere Zonguldak-Filyos'da SSK doktoru olarak çalışmaya başladı. Mecburi hizmetini takiben, 1990 yılında Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi'nde, Kalp ve Damar Cerrahisi ihtisasına başladı. İhtisası sırasında 1994 yılında bir süre, Texas Heart İnstitute - Houston'da çalışmak üzere Amerika'ya gitti. 1995 yılında uzmanlığını alarak, aynı yıl, Siyami Ersek Hastanesi'nde Başasistan olarak göreve başladı. 2001 yılında ve 2002 yılında sırasıyla şef muavinliği ve kendi dalında doçentlik sınavlarını vererek bu unvanları almaya hak kazandı.

Doç. Dr. Hakan Gerçekoğlu'nun yurtiçi ve yurtdışı kongre ve dergilerde yayınlanan 90'dan fazla bilimsel çalışması mevcuttur. 10 yıldır cerrahi tedavi gerektiren kalp hastalıkları konusunda binlerce hastaya tedavi hizmeti vermiştir. Son 4 yıldır özellikle atan kalpte baypas ve minimal invaziv (küçük kesilerle) kalp cerrahisi konusunda yüzlerce ameliyat ve bilimsel çalışma yaptı. Özellikle gelişen tanı teknolojisine bağlı tıbbın ilerleyeceğini, böylece halen doğal ölümlerde birinci neden olan kalp hastalıklarından ölümün azalacağını düşünüyor.

Özellikle aile hekimliği uygulaması ile koruyucu hekimliğin gelişmesi sonucunda tedavi hizmetlerinden doğacak maliyetin azalacağını da öngörmektedir. Bunu bir örnekle açıklayan Dr. Gerçekoğlu'na göre, Kalp hastalıklarından korunmaya yılda harcanacak 2-3 milyar dolar maliyetli bir koruyucu hekimlik çalışmasının karşılığında, yılda 5-6 milyar dolar gibi bir kalp hastalıkları tedavi maliyeti azalması sağlanabilecektir.

Sadece belirtilen başlıklarla sınırlı kalmamak üzere, okuyucularımın bu türde beğenilerinden hareketle, analiz çalışmalarına doğrudan katılımlarını bekliyorum.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi