T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 11 OCAK 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ortadoğu barışı için Türk-Japon işbirliği

Başbakan Erdoğan ile Japon Başbakan Koizumi, Irak, Filistin ve İsrail barışı konusunda işbirliği yapma kararı aldı. Japon Başbakanı, KKTC'ye ambargo uygulamadıklarını belirterek, Kıbrıslı Türklere umut verdi

Duygu
Güvenç
Türkiye, 15 yıl aradan sonra ilk, 110 yıl içerisinde de ikinci defa Japon Başbakanı'na evsahipliği yaptı. Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, Kurban Bayramı'nın ilk gününde Başbakan Erdoğan'ın konuğu oldu. İki Başbakan, Irak'ta toprak bütünlüğünün korunması, Irak'a ortak hastane yapılması, İsrail ve Filistin arasında barış için yol haritasına destek vermek için projelerin desteklenmesinde anlaştı. Koizumi, temaslarına Cumhurbaşkanı Sezer ile başladı. Daha sonra Başbakanlık'ta resmi karşılama törenine geçilirken, iki Başbakan'ın basın toplantısının gündemini Irak belirledi. Koizumi, ziyareti ilişkilerde 'bir dönüm noktası' olarak tanımlarken, Erdoğan Toyota gibi Japon yatırımcıların artmasını istedi.

BEŞ İSTEK

Irak'ta 600 asker bulunduran Japonya'nın Başbakanı, ülkesinin Irak'tan asker çekmesi konusunda somut bir karar almadığını belirtti. Erdoğan da Japonya'dan Irak konusunda Türkiye'nin beklentilerini sıraladı: BM'nin Irak'taki yol göstericiliğinin, etkinliğinin, hakimiyetinin artması. Irak'ta demokratikleşme sürecinin artması için yapılan çalışmalara katkı. Irak'taki tüm etnik unsurların bulunduğu bir parlamentonun oluşması için etkin çalışma yapılması. Irak'ta herhangi bir bölünmeden kaçınılması. Irak'ta etnik ya da dini gruplarının birbiri üzerlerinde hâkimiyet kurmalarının engellenmesi.

KKTC'YE AMBARGO YOK

Erdoğan, Japonya'dan KKTC'ye yönelik siyasi ve ekonomik izolasyonların sona ermesi için de destek istedi. Koizumi, "Biz zaten Kuzey Kıbrıs'a ambargo uygulamıyoruz" diyerek, Kıbrıs halkı için umut verdi.

KAYIP JAPON TURİSTLER

Japon hükümet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Koizumi, Türkiye'de kaybolan Japon turistlerin bulunması için Erdoğan'dan yardım istedi.

Heyetler arası görüşmeler şu kararlar alındı:
Japonya ve Türkiye'de yaşanan kuş gribi ile etkin mücadele. Irak'a tıbbi yardım ve hastane yapılması. Filistin-İsrail barışına katkı vermek için somut projeler üzerinde çalışılması, Erez Bölgesi'nin desteklenmesi. Türk-Japon ilişkilerin başlangıcının 120. yılı olan 2010'un Türkiye'de 'Japonya yılı' ilan edilmesi. Daha çok Japon turistin gelmesi. İstanbul-Tokyo uçak sefer sayısının arttırılarak, haftanın her günü yapılması.

Durum tamamen kontrol altında

Başbakan Erdoğan, kuş gribinin ortaya çıkması ardından oluşan panik havası nedeniyle bir 'istila' olduğu izleniminin ortaya çıktığını belirterek, "Durum kontrol altındadır" dedi. Erdoğan, ilaç ve aşı noktasında bir sıkıntı bulunmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, bilimadamları, basın ve bakanlıkların konuyla ilgili hassasiyetlerinin devam ettiğini aktardı.

'Halat da çekebiliriz...'

Görüşmelere geçildiğinde gazetecilerin tokalaşırken fotoğraf çekme isteği üzerine Koizumi ve Erdoğan, masa üzerinde el sıkışmak için zorlandı. Bunun üzerine Erdoğan, ''Biz de halat çekme yarışması da var. Onu da yapabiliriz, eğer isterseniz'' diye espri yaptı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi