T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 11 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Muhafazakarız ama değişim de istiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Enstitüsü'nün desteğiyle gerçekleştirilen "Türkiye'de Muhafazakarlık" konulu araştırmanın sonuçları, Türk toplumunda "muhafazakarım, ama değişim istiyorum" taleplerini ortaya koydu

Şamil
Kucur

Türkiye'de Muhafazakarlık konulu araştırmaya göre, Türk toplumunda muhafaza edilmesi gereken kurumların başında sırasıyla aile, din, devlet ve millet geliyor. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) ve Açık Toplum Enstitüsü'nün desteğiyle gerçekleştirilen "Türkiye'de Muhafazakarlık" konulu araştırmanın sonuçları, Beyoğlu'ndaki Point Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Proje yöneticisi Doç. Dr. Hakan Yılmaz, "muhafazakarlık" kavramı ve bunun Türk toplumundaki yerini daha iyi anlamak amacıyla yapılan araştırmanın, Türkiye genelindeki 15 ilden 1644 kişinin katılımıyla gerçekleştirildiğini bildirdi. Araştırmanın, 21. yüzyılda dünyada esen muhafazakarlık rüzgarının Türkiye'de de olduğunu gösterdiğini dile getiren Doç. Dr. Yılmaz, yapılan araştırmanın Türk toplumunda "muhafazakarım, ama değişim istiyorum" taleplerini ortaya koyduğunu söyledi.

ANKETE GÖRE EN ÖNEMLİ TOPLUMSAL KURUM AİLE

Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 30'u siyasi görüşlerde kendisini muhafazakar, yüzde 24'ü ise muhafazakar bulmuyor. Özel yaşamda kendini muhafazakar bulanların oranı ise yüzde 35'e yükseliyor. Muhafaza edilmesi gereken değerlerin başında ilk sırayı yüzde 41.6 ile eşitlik ilkesi alırken, bunu sırasıyla yüzde 37.4 ile özgürlük, yüzde 17.4 ile de dayanışma izliyor. Araştırmaya katılanlara yöneltilen "Muhafaza edilmesi gereken en önemli toplumsal kurum hangisidir?" sorusuna yüzde 45.6 ile "aile", yüzde 22.2 ile "din", yüzde 18.8 ile "devlet", yüzde 10.5 ile de "millet" yanıtları verildi.

DEĞİŞMESİ GEREKENLERİN BAŞINI EKONOMİ ÇEKİYOR

"Muhafazakarlar değişimi sevmez" fikrine rağmen araştırmaya katılanların yüzde 63'ü "hayatlarının değişmesinden yana olduklarını" belirtirken, katılımcılara "Elinizde olsa hayatınızın neresini değiştirirsiniz?" sorusu da yöneltildi. Bu soruya verilen yanıtların başında yüzde 47.3 ile "ekonomi" gelirken, bunu yüzde 13.7 ile "devlet yapısı", yüzde 13.3 ile "sosyal yapı", yüzde 9.7 ile "aile yapısı", yüzde 8.8 ile de "sosyal düzenin değiştirilmesi" izledi. Katılımcıların gelenekler karşısındaki tutumları da irdelendi. Katılanların yüzde 85'i, "geçmişten bugüne gelen, ortak değerleri ifade eden ve bizi biz yapan değerlerin bulunduğunu" ifade etti. "Geleneklerimiz hayatınızın hangi alanlarında etkili?" sorusuna verilen yanıtların başında, yüzde 54.2 ile "aile hayatı ve kadın-erkek ilişkileri" geldi.

YÜZDE 93 BAŞÖRTÜSÜNDEN KESİNLİKLE RAHATSIZ DEĞİL

Araştırmaya katılanların yüzde 93'ü "başını örten kadınlardan", yüzde 60'ı da "sakallı, takkeli ve şalvarlı erkeklerden rahatsız olmadığını" söylerken, katılımcıların yüzde 79'u "dinde zorlamanın olmayacağını" bildirdi. Cinsellik karşısındaki tutumların da incelendiği araştırmada, "Hangi cinsel yaşantı biçimi sizi rahatsız ediyor?" sorusuna yüzde 76 ile "eşcinseller", yüzde 65 ile "evlenmeden aynı evde oturan kadın-erkek çiftler", yüzde 56 ile "küpe takmış erkekler", yüzde 54 ile "açık giyinen kadınlar" yanıtları verildi. Katılımcıların % 87'si, "kadın ve erkeklerin siyaset, iş, aile ve toplum hayatında her bakımdan eşit olması gerektiğini" kaydetti.

BATI KÜLTÜRÜ YERİNE TEKNOLOJİSİ ALINSIN

Araştırmada, katılanların % 70'i "batının kültüründen ziyade teknolojisinin alınmasını" iserken, katılımcıların % 52'si "medeniyetlerin çatışacağına inandığını" ifade etti. Araştırmada AB'ye karşı tutumdaki değişimler de 2003-2005 yılı anketleri ışığında değerlendirildi. Buna göre, "Türkiye'nin AB üyeliği iyi mi, kötü mü?" sorusuna "iyi" yanıtını verenlerin oranı % 55.2'den % 69.5'e yükseldi. Ayrıca katılımcıların % 66.1'i, "Avrupa'nın, Türkiye'de PKK gibi bölücü örgütlerin güçlenmesine yardım ettiği" düşüncesinde olduğunu bildirdi. "

  • İSTANBUL

    GELENEKLERİN BOZULMASI GENEL ŞİKAYET

    Katılımcıların yüzde 66'sı gelenekleri aile ortamında, yüzde 23.7'si okullarda, yüzde 3.4'ü gazete, televizyon ve kitaplardan, yüzde 2.4'ü de din ve ibadet ortamlarında öğrendiklerini kaydetti. Gelenekleri besleyen unsurların başında ise yüzde 31.5 ile 'Müslümanlık", yüzde 25.5 ile de "Anadolu kültürü" gösterildi. Katılımcıların yüzde 73'ü geleneklerin bozulmasından şikayetçi olurken, geleneklerin bozulma nedenleri arasında ise ilk sırayı yüzde 37.9 ile "başka ülkelerin kültürlerine özenme" aldı. Araştırmaya göre, katılımcılardan yaşlı, kadın, köylü, fakir ve dini ibadetlerini yerine getirenler, erkek, zengin ve şehirlilere göre geleneklerine daha bağlı. Ayrıca haklar ve özgürlükler karşısında tutumun irdelendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 92'si "seçimlerin adil bir biçimde yapılmasını", yüzde 91'i "gelir durumu nedeniyle ayrımcılık yapılmamasını", yüzde 89'u da "herkesin dini inanç ve ibadetlerini serbestçe yapması gerektiğini" ifade etti. Yine katılımcıların yüzde 50.4'ü, "kanun önünde eşitliği en vazgeçilmez hak" olarak gördüğünü bildirdi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi