T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 11 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Savaş suçlusu Miloşeviç öldü

Savaş suçlusu sanığı eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in öldüğü açıklandı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yayın yapan B-92 radyosu, Miloşeviç'in, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesindeki hücresinde ölü bulunduğunu duyurdu.

Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesi, savaş suçundan yargılanan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in öldüğünü doğruladı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, 64 yaşındaki Miloşeviç'in hücresinde yaşamını yitirdiği ve ölümüyle ilgili soruşturma başlatılması emrinin verildiği belirtildi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yayın yapan B-92 radyosu, Miloşeviç'in, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesindeki hücresinde ölü bulunduğunu duyurmuştu.

Sırbistan ve Yugoslavya'nın eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, son üç yıldır süren yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığından ötürü Moskova'da tedavi olması için izin verilmesi isteğini yakın zamanda tekrarlamıştı.

"Kafamın içine beni çok yorgun düşüren sesler üşüşüyor. Bu, günden güne artıyor" diyen Miloşeviç'in talebi, Hollanda'nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya savaş suçları mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Mahkeme kararında, "çok ciddi suçlarla itham edilen sanığın davasının son aşamalarına gelindiği ve suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceği göz önünde bulundurularak, verilen garantilere karşın mahkemenin sanığın serbest bırakılması halinde geri döneceğine ikna olmadığı" ifade edilmişti.

Miloşeviç, Lahey'e dönmek koşuluyla Rusya'da tedavi için geçen yıl aralık ayında da mahkemeye başvuru yapmıştı. Miloşeviç'in yüksek kan basıncının kalp, böbrek ve merkezi sinir sistemini harap etmesinden endişe ediliyordu.

Miloşeviç'in son dönemde, "Savunma, Tarih ve Gelecek İçin Konuşuyor" adlı bir kitap hazırladığı, kitabında ABD ile Avrupalı müttefiklerini, ortak devletlerini küçük sömürge devletçiklere bölmekle suçladığı belirtilmişti.

Kitabın, Independet Publisher Group tarafından Nisan 2006'da çıkarılmasının beklendiği, 180 sayfalık İngilizce kitapta, Miloşeviç'in 31 Ağustos ile 1 Eylül 2004 tarihlerindeki savunması ve Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in avukatlarından, ABD'nin eski Adalet Bakanı Ramsey Clark'ın hukuki yorumlarının yer alacağı kaydedilmişti.

"MİLOŞEVİÇ İNTİHAR ETMİŞ OLAMAZ"

Öte yandan avukatı, Miloşeviç'in intihar etmiş olamayacağını söyledi.

Lahey'deki mahkemenin görevlendirdiği avukatlardan Kay, BBC televizyonuna yaptığı açıklamada, müvekkiliyle yakın zamanda intihar konusunu görüştüğünü belirterek, Miloşeviç'in birkaç hafta önce, kendisine zarar verirse bu davayı tamamlayamayacağını söylediğini bildirdi.

Kay, Miloşeviç'in ailesinde intihar vakalarının olduğunu hatırlatarak, savaş suçu sanığı Eski Yugoslavya Devlet Başkanı'nın aksine bir tutum sergilediğini ve davada savaşmaya çok kararlı göründüğünü belirtti.

Steven Kay, Miloşeviç'in sağlık sorunları nedeniyle BM mahkemesine tedavi görmesi için başvuruda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

STİPE MESİÇ: CEZA ALMADAN ÖLDÜ

Bu arada, Hırvatistan lideri Stipe Mesiç Miloşeviç'in hüküm giymeden ölmesine üzüldüğünü söyledi.

Hina ajansına göre, Mesiç, "Hak ettiği cezaya çarptırılmadan ölmesini görmek üzücü oldu" dedi.

SOLANA: SIRBİSTAN GELECEĞE BAKMALI

AB ortak dış politika ve güvenlik yüksek temsilcisi Javier Solana ise Miloşeviç'in ölümünün, Sırbistan'ın "kararlı şekilde geleceğe bakmasına" yardımcı olacağını ümit ettiğini bildirdi.

Salzburg'da konuşan Solana, "Bu ölüm, umarım Sırbistan'ın yüzünü tamamen geleceğe çevirmesini sağlar" dedi.

KARDEŞİ MAHKEMEYİ SUÇLADI

Öte yandan Miloşeviç'in erkek kardeşi Borislav, Lahey mahkemesini kardeşinin ölümünden sorumlu tuttu.

İnterfaks ajansına göre, Moskova'da bulunan Borislav Miloşeviç, "Bu ölümün bütün sorumluluğu Lahey'deki uluslararası mahkemededir" dedi.

Yugoslavya'nın eski Moskova büyükelçisi Borislav Miloşeviç, geçen ay mahkemeyi eleştirmiş ve kardeşinin Rusya'da tedavi görmesine izin verilmemesinin hak ihlali olduğunu söylemişti.

BERİŞA: KURBANLARIN AİLELERİ FERAHLADI

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, eski Sırp lideri Slobodan Miloşeviç'in ölüm haberinin "yüzbinlerce kurbanın ailelerini ferahlattığını" söyledi.

Berişa, "Balkan kasabının ölümü, adaletin tecelli etmesini bekleyen yüzbinlerce kurbanın aileleri için ferahlama vesilesi olmuştur" dedi. Berişa, "Tanrı mahkemeden önce hükmünü verdi" dedi.

RUSYA'DA TEDAVİ OLMAK İSTEMİŞTİ

Rus hükümeti, Miloşeviç'e Rusya'da tedavi olma imkanı verilmemiş olmasını üzüntüyle karşıladığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Verdiğimiz garantiye rağmen Miloşeviç'e Rusya'da tedavi olma hakkı maalesef tanınmamıştı. Rus doktorları, ona el uzatmaya hazırdı" ifadesi kullanıldı.

SREBRENİÇA KURBANLARININ YAKINLARI ÜZÜLDÜ

Bosna savaşında Srebreniça kasabasında katledilen Müslümanların yakınları da, Miloşeviç'in cezalandırılamadan ölmesine üzüldü.

Srebreniçalı Kadınlar Derneği'nin başkanı Hayra Catiç, "Yazık. Hiçbir zaman mahkum olmayacak, hakkındaki kararı dinleyemeyeceğiz" dedi.

MAHKEME SÖZCÜSÜ: İHMAL YOK

Miloşeviç'in yargılandığı Lahey'deki uluslararası mahkemenin sözcüsü, Miloşeviç'in ölümünde mahkemenin kusur veya ihmali olmadığını söyledi.

"Mahkeme sanıklara büyük itina gösterir" diyen sözcü, Miloşeviç'e özellikle dikkat ve özen gösterilmiş olduğunu belirterek, mahkemeye ihmal suçlaması yöneltilemeyeceğini söyledi.

Lahey mahkemesi, sanığın olmadığı yerde yargılamanın yapılamayacağını hükme bağlayan tüzüğü gereği, Miloşeviç davasını kapayacak.

MAHKEME: YATAĞINDA ÖLÜ BULUNDU

Hollanda'nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesi, Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in ölümüyle ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Bugün, 11 Mart 2006 Cumartesi, Slobodan Miloşeviç, BM'nin Scheveningen'deki cezaevinde, hücresindeki yatağında ölü bulundu" ifadesi yer aldı.

Gardiyanın acil olarak yetkililere ve sağlık uzmanlarına haber verdiği, doktorların ölümü doğruladıkları belirtildi.

Hollanda polisi ve sorgu yargıcının gerekli incelemeleri başlattığı kaydedilen açıklamada, Miloşeviç'in cesedine otopsi ve toksik araştırma yapılacağı bildirildi.

Açıklamada, Slobodan Miloşeviç'in ailesine de haber verildiği kaydedildi.

YÜZDEN FAZLA SANIK YARGILANDI

Lahey'de tutulduğu hücresinde ölen eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle yargılandığı eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesi'nde, bugüne kadar yüzden fazla sanık suçlandı.

BM Güvenlik Konseyi tarafından mayıs 1993'te kurulan mahkemede, sanıklar, "1990'lı yıllarda Balkanlarda yapılan katliamlar, Cenevre Sözleşmesi'nin ağır ihlali olan savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar" nedeniyle yargılanıyor. Mahkemede, son 11 yılda 160'tan fazla Sırp, Hırvat ve Müslüman sanık suçlandı.

Karara bağlanan davalarda, 40 sanık suçlu, 6'sı suçsuz bulundu. 4 sanıksa yargılanmak üzere Balkan ülkelerine gönderildi. 25 kişiye yöneltilen suçlamalar düştü.

Lahey'deki mahkemede, eski Bosna Sırp Devlet Başkanı Bilyana Plavsiç, 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. General Radislav Krstiç, 35 yıl hapis cezası aldı. Kendisini "Sırp Adolf" olarak tanıtan Goran Jelisiç ise 40 yıl cezaya çarptırıldı.

Mahkemede suçlanan 6 sanık, hala kaçak durumda bulunuyor. Kaçaklar arasında Srebreniça katliamı sanıkları Bosna Sırp lideri Radovan Karadziç ve General Ratko Miladiç bulunuyor.

  • LONDRA/LAHEY (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi