T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 11 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sıcak para stoku Şubat sonunda 67.2 milyar doları buldu

Türkiye'deki yabancılara ait sıcak para stoku, şubatta 3.4 milyar dolarlık büyümeyle 67.2 milyar olarak gerçekleşti. Ancak geçen hafta İMKB'de yaşanan düşüş ve döviz kurlarındaki yükselişin sıcak para stokunda en az 6 milyar dolarlık bir azalma yol açtığı tahsin ediliyor.

Son bir haftada döviz kurundaki yükseliş ve İMKB'deki düşüş nedeniyle önemli ölçüde azaldığı tahmin edilen Türkiye'deki sıcak para stoku şubat ayı içerisinde 3.4 milyar dolarlık büyümeyle 67.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sıcak para stokunda geçen hafta sadece kurdaki ve hisse senedi fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak 6 milyar dolarlık bir azalma yaşanmış olabileceği tahmin ediliyor.

ANKA'nın Merkez Bankası, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve BDDK gbii kuruluşların verilerinden yaptığı belirlemelere göre ocak sonunda 63 milyar 754 milyon dolar olan Türkiye'deki yabancı kaynaklı sıcak para stoku şubatta da 3 milyar 464 milyon dolar artarak 67 milyar 218 milyon dolarla rekor bir düzeye yükseldi. Bu yükselişin temel nedenini ise hisse senetlerindeki 3 milyar 132 milyon dolarlık büyüme oluşturdu.

YABANCILARIN İMKB'DEKİ HİSSESİ TIRMANDI

Yabancıların ocakta 39 milyar 361 milyon dolar olan İMKB'deki hisse senedi portföylerinin değeri şubatta 42 milyar 493 milyon dolara kadar çıktı. Ancak son br haftalık dönemde İMKB'de yaşanan hızlı düşüş ve döviz kurlarındaki yükseliş, yabancıların hisse senedi portföyünün toplam değerini 6 milyar dolara yakın azaltarak 36.9 milyar dolara kadar düşürdü.

Şubatta yabahı yatırımcıların DİBS portföyü ise 386 milyon dolar artarak 21 milyar 412 milyon dolara kadar çıktı. Mevduatlar ise 54 milyon dolarlık azalışla 3 milyar 313 milyon dolara geriledi.

Bu arada bu yılın ilk iki aylık dönemide ise 9.2 milyar dolarlık bir artış yaşandı. Türiye'ye net sıcak para girişindeki yavaşlamaya rağmen sıcak para stokunda yaşanan bu büyüme, yabancıların portföylerinde bulunan menkul değerlerin değerindeki yükseliş ve döviz kurundaki düşüşten kaynaklanıyor. İlk iki ayra 8.7 milyar dolar artan yabanüıların hisse senetlerinin değeri, İMKB'deki eğilimin tersine döndüğü son hafta yaklaşık 6 milyar dolar azaldı.

YILLIK BÜYÜME

Sıcak para stokunda şubat sonu itibariyle son bir yıllık dönemde ise 28 milyar 673 milyon dolarlık bir büyşüme kaydedildi. Bu büyümenin 23 milyar 915 milyon doları hisse senetlerinden, 5 milyar 381 milyon doları kamu borçlanma kağıtlarından kaynaklandı. Yabancıların Türkiye'deki mevduatları ise son bir yılda 173 milyon dolar azaldı. Sıcak para stoku geçen yıl şubat ayında 38 milyar 554 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu.

YERLİ KAYNAKLI SICAK PARA

Bu arada ocak sonu verileri belli olan yerli kaynaklı sıcak para ise 12.1 milyar dolar düzeyinde kaldı. Bankalar ve özel sektörün kısa vadeli dış borçlarının toplamından oluşan yerli kaynaklı sıcak parada son bir ayda 305 milyon dolarlık azalış ancak sor bir yılda ise 2 milyar dolarlık artış yaşandı. Yerli kaynaklı sıcak paranın 10 milyar 993 milyon doları bankaların, 1 milar 141 milyon doları ise diğer sektörlerin kısa vadeli dış borçlarından oluşuyor.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi