T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 21 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dalgalanma ekonomide bir deprem riskini önledi

Dövizdeki düzeltmenin olası bir depremi önlediği savunulan MÜSİAD raporunda, ekonominin gücünü ispatladığı, istikrarın korunması ve büyümenin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı

Küresel krizde suni gerginlik çıkarıp fırsatçılık yapan iş dünyası ile hükümeti reformlar ve Avrupa Birliği (AB) konusunda uyaran MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, siyasi ve ekonomik istikrarın bozulması halinde son 4 yıllık kazanımlar risk altına gireceğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu üyeleri, dün Cevahir Otel'de ekonominin güçlendirilmesi için çözüm önerileri içeren 2006 Yılı Ekonomik Görünüm Raporu'nu kamuoyuna açıkladı.

Makro ekonomik dengelerdeki düzelmeye paralel büyüme rekabet gücünün nispeten iyileşme yoluna girdiğini belirten Bolat, rekabet ortamının son derece kötü olduğuna dikkat çekti.

"Mikro ekonomik reformlar yapılmadan, istikrar programlarının ürettiği kısmi makro ekonomik düzelmeler kalıcı olamayacaktır" diyen Bolat, 'Ancak bu reformların başladığını ve derinleştirilerek verimlilik ekonomisine geçilmek için önümüzde son derece uygun fırsatların bulunduğunu ifade etmek gerekir"dedi. Dalgalanmanın beklentileri karartmaması için yapısal reformların derinleştirilmesini isteyen Bolat, hükümeti reform yorgunluğuna karşı da uyardı.

BEKLENTİLER DEĞİŞTİRİLMEMELİ

Raporda ayrıca dövizde kaydedilen gelişmelerin daha sonra gelebilecek bir ödemeler dengesi krizi ihtimalini önlediği öne sürüldü. Dalgalanmanın uzun vadeli duruş, değerlendirme ve beklentileri revize etmeyi gerektiren nitelikte olmadığının altı çizildi. Raporda 'ekonominin bu tür dalgalanmaları rahatlıkla atlatabilecek donanım ve dirence sahip olduğu' değerlendirmesine yer verildi. Bolat, yabancı dolaysız yatırımların seviyesinin yılda 10 milyar dolara ulaştığı ekonominin küresel bütünleşme sürecinde olduğunu, bu nedenle uluslararası gelişmelerle küresel likidite şartlarının da ekonomimizi etkilediğini söyledi.

SUNİ GERGİNLİK UYARISI

2006 yılında uluslararası piyasaların Türkiye'yi olumsuz etkileyen bir sürece girme eğiliminde olduğunu ifade eden MÜSİAD Başkanı şunları söyledi: 'Dünyayı etkileyen bu sürecin Türkiye'de borsa-faiz-döviz üçgeninde nispeten daha derin ve çetin geçmesinde,elbette ki mevcut cari açık ve enflasyonist konjonktürün payı vardır.

Ancak Merkez Bankası Başkanlığına atama süreci, şimdi de daha 1 yıl süre varken Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili oluşturulan suni gerginlik ve istikrarsızlaştırma çabalarının da bunda önemli rolü vardır.

Son dört yılda reel faizlerin yüzde 34'ten yüzde 8'e düşürülmesi ve IMF'ye borçların 24 milyardan 11,8 milyar dolara azaltılması karşısında, adeta Türkiye'nin faiz ve borç sarmalından çıkması ihtimalinin engellenmesi girişimlerine hız verildiği anlaşılmaktadır."

Kıbrıs sorunu mengene olarak kullanılmasın

AB ile müzakereler konusuna ilişkin olarak da Ömer Bolat, "Kıbrıs konusu, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini engellemek için bir mengene olarak kullanılmamalı'' diye konuştu.

Bolat, müzakere sürecinin Çin işkencesi haline getirilebileceği görüşünü dile getirirken, reform sürecinin devam etmesi gerektiğini, ülke menfaatlerinin müzakerelerin başında taviz şekline dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi.

Ömer Bolat, hazırlanan raporu, temmuz ayının ilk haftasında hükümet yetkililerine götüreceklerini bildirdi.

Raporda, Raporda yılın ikinci yarısından itibaren Kıbrıs konusunda AB'nin baskısının daha da artacağı beklentisi dile getirilerek, şunlar aktarıldı: ''Türkiye açısından Kıbrıs, milli bir davadır. Kalıcı ve kapsamlı bir çözüm olmadan bu konuda Türkiye'nin daha fazla taviz vermesi, KKTC üzerindeki izolasyonlar kaldırılmadan Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını ve hava sahasını Rumlara açması kesinlikle beklenmemelidir.''

EKONOMİK HEDEFLER REVİZE OLDU

Son iki haftada ABD ekonomisindeki çöküşle birlikte başlayan küresel dalga, hükümet ile iş dünyasının ekonomik hedeflerini de değiştirdi. Hedeflerdeki değişiklik MÜSİAD'ın tahminlerini de revize etti. MÜSİAD küresel dalgadan sonra büyüme tahminini aşağı çekerken enflasyon tahminini yükseltti. Küresel dalgadan önce 40 milyar doları aşması beklenen cari açık tahminini de 25 milyar dolara çekti.

İşsizlik ve cari açık kronik sorun

MÜSİAD'ın raporunda yapısal nitelikle uzun yıllardır çözülemeyen iki temel problemden biri olan işsizlik sorununun ancak 'yatırım, üretim ve büyüme' hamlesiyle çözüme kavuşturulabileceği, ikinci yapısal sorun olan cari açığın da kalıcı olarak ortadan kaldırılması ya da azaltılması için yüksek katma değere dayalı rekabetçi bir ekonomik yapının oluşturulması gerektiği ifade edildi.

  • EKONOMİ SERVİSİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi