T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 18 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İŞ'İN SIRRI
Yaşar SÜNGÜ

KOBİ'leri AB'ye hazırlamak için yapılan Tasarım Kongresi'ne 'Kale' gibi destek

Dostların sohbetinden ıstırap duyarım. Çünkü çirkin huylarımı güzel gösterirler. Nerde o pervasız, küstah düşmanlar ki; bana benim ayıbımı göstersinler.
Sadi

İş dünyasında üretim, işçi-işveren ilişkisi, verimlilik kavramlarındaki değişim hızı neredeyse 10 yıla kadar düştü. Son 50 yıl içinde önceliklerde seri üretimi marka oluşturma takip etti. Bugün ise şirketler tüketicinin sürekli aklında kalacağı farklılık peşinde.

Moda anlayışı üretim odaklılıktan ürün odaklıya geçti.

ABD'de 1 milyon marka olduğu belirtiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre alışverişe çıkan bir vatandaş yarım günlük bu süre boyunca en fazla 40 bin markayı görüyor. Ancak seçtiği toplam marka sayısı ortalama bin civarında.

Zeka ve akıl gücü ile fark sağlayarak markaların tanınırlıklarını arttıran tasarımcılar, iş dünyasında değişimin en büyük aktörleri haline geldiler.

Dün sadece mobilya sektörünü ilgilendiren tasarım bugün elektronik eşyalardan (cep telefonu, fotoğraf makinesi, TV vb) konut sektörüne, otomotivden tekstile kadar iş dünyasının bütün alanlarına yayıldı. İşte bu yüzden günümüz iş dünyasında tüketicinin algı alanına girmek için şirketler arasında kıyasıya bir yarış başladı. Bu yarışta farklılığı yakalayan ön sıraları kapıyor. Farklı olmanın yolu da tasarımdan geçiyor.

Uluslararası şirketler önceleri Ar-Ge departmanlarının içinde yer verdikleri tasarım konusuna şimdi dev bütçeler ayırıyor ve onlarca elaman istihdam ediyorlar. İngiliz tasarımcılar gelirlerinin yüzde 80'ini yurtdışından sağlıyor. Samsung bünyesinde 300 tane tasarımcı çalıştırıyor.

Türkiye'deki teşvik sistemi eski OECD tanımlarına göre uygulandığı için Küçük ve Orta Boy İşletmeler, tasarım desteğinden mahrum kalıyorlar.

Türkiye'de yetenekleri ortaya çıkartan bir eğitim sistemi olmadığı için sanayide farklılıktan ziyade kopyacılık hakim oldu. Devlerle cücelerin aynı sahaya çıktığı acımasız rekabet ortamında Türkiye'deki KOBİ'lerin ayakta durmasını sağlamak için Kale Grubu'nun Çanakkale Seramik&Kalebodur, RocaKale ve Kalekim markalarının desteğiyle Tasarım Kongresi düzenleniyor.

Kongrenin tanıtımı amacıyla basının ekonomi temsilcileriyle biraraya gelen Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, sanayide tasarım kültürü oluşturmak istediklerine dikkat çekerek, "Küresel sistemde yarışa devam edebilmenin rekabet gücümüzü geliştirmekte göstereceğimiz başarı belirleyecektir" dedi.

Üretime konu olan nesnenin yalnızca "mamul mal" olmaktan çıkıp, hizmetleri de kapsar şekilde genişlediğini belirten Zeynep Bodur Okyay, bugün rekabet ortamında ürünleri farklılaştıran en önemli unsurun "innovasyon" olduğunu, innovasyonun temelinde de AR-GE ve tasarımın yatttığını söyledi.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde şirketler cirolarının yüzde 3-4'ünü, Avrupa'da ise yüzde 2'sini Ar-Ge'ye ayırırken, Türkiye'de Ar-GE yatırımlarının cirodaki payı ortalama binde 5. Ar-Ge yatırımları ile Avrupa ülkelerini yakalayan Kale Grubu'nun Ar-Ge yatırımları ise cirolarının yüzde 2'si civarında.

Kale Grubu'na bağlı KaleAltınay tarafından Türkiye'de ilk defa sanayi robotu üretimi gerçekleştirildi. Grup şirketleri bugün Arçelik, Renault ve Toyota'ya robotlu üretim yapıyor.

ÇEKİRDEK

Gözün gündüze benzeyen beyazı, geceye benzeyen siyahlığıyla beraber olmazsa; göz, göz olmaz.

Kale, tasarım virüsünü KOBİ'lere bulaştıracak

Kale Grubu sponsorluğunda yarın başlayacak ve perşembe gününe kadar sürecek olan 3. Ulusal Tasarım Kongresi'nin amacı tasarım virüsünü topluma ve iş dünyasına bulaştırmak. 19-21 Haziran tarihlerinde İTÜ Taşkışla'da gerçekleşecek akademik programın yanı sıra, 22 Haziran 2006 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek tek günlük bir "Sanayi Programı" hazırlandı. Proğrama Prof. John Heskett (Hong Kong Polytecnic University) de davetli konuşmacı olarak katılıyor.

Tasarımcı Pierre Cardin kongre haftasında geliyor

Tayt'ı icat ederek tüm dünyayı tayt çılgınlığına sürükleyen 84 yaşındaki Pierre Cardin, Kale Grubu'nun sponsorluğunu yaptığı Tasarım Kongresi'nin yapılacağı bu hafta içinde İstanbul'da olacak.

İş dünyasına bir de "marka olmak" konulu konferans verecek olan Pierre Cardin, Swıssotel the istanbul teknesiyle istanbul'u gezecek. Armani, Valentino gibi pek çok ünlü tasarımcı Pierre Cardin'in yanında çıraklıkla işe başladı. Pierre Cardin'in 60 yıllık moda tarihini yansıttığı "Dünden Bugüne Pierre Cardin" konulu defilesi 21 Haziran'da Çırağan sarayında gerçekleştirilecek. 600 davetlinin izleyeceği defileye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Aydınlı Grup, 15 yıldır erkek hazır giyim lisansörlüğünü yürüttüğü Pierre Cardin'in Türkiye dahil 7 ülkede tüm haklarını satın aldı. Aydınlı Grup ile marka arasında, 27 Temmuz 2005 tarihinde yapılan anlaşma ile stratejik ortaklık kuruldu.

İş'in sırrı O'nda

Bizi aldatan bizden değildir

Çarşıyı denetlemektedir.
Bir dükkanın tezgahında duran buğday çuvalına elini daldırır.
Üstteki buğdaylar iri, parlak ve kalitelidir. Fakat çuvalın içinden eline ıslak ve kötü buğdaylar gelir.
Kaşlarını çatarak dükkancıya bunun nedenini sorar.
Dükkancı: Böyle yapmazsam buğdayları satamam
Hz Muhammed: Bizi aldatan bizden değildir.
Emir verir, ıslak buğdaylar çuvalın üzerine çıkarılır ve öyle satılır.

Örnek şirket

Alman Real'in önceliği yoksulluk

Sosyal sorumluluk konusunda yoksulluğu öncelikli sorun olarak görerek Türkiye'deki şirketlere örnek olan Alman sermayeli METRO Group kuruluşu Real Hipermarketler Zinciri'nin Türkiye genelindeki 7 mağazasında alışveriş yapan müşterilerin bağışları, 56 bin yoksul aileye Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından dağıtıldı.

Kartal'daki Real Hipermarketleri'nde düzenlenen basın toplantısının ardından Diyarbakır ve Antalya'ya 2 TIR dolusu un ve kuru gıda törenle uğurlandı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi