|
|
VELİ TOPRAK ANKARA
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM'de kabul edilen Anayasa değişikliğini, yasaya göre 15 gün içinde onaylamak veya geri göndermek durumunda. Anayasa gereği, 367 oyun altında oy sayısıyla kabul edilen Anayasa değişiklikleri, onaylandığı taktirde otomatik olarak referanduma sunuluyor. Onaylamanın Resmi Gazete'de yayınlanmasından 120 gün sonraki ilk pazar günü yapılacak olan referandumun devlete maliyeti ise 50 trilyon lira. Referandumun, muhalefet partilerince hükümet için bir "güvenoylaması" şekline sokularak ülkenin seçim atmosferine girmesi ise istikrara zarar verebilecek. Hükümet veto bekliyor Ancak Sezer'in "yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye iade etme" kararı vermesi halinde, Anayasa değişikliği paketi yeniden TBMM'ye gelecek ve yeniden oylanacak. Bugüne kadar pekçok yasa ve Anayasa değişikliğinin Çankaya'dan dönmesinden rahatsız olan hükümet ise bu kez "veto"yu kendisi istiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, "Anayasa değişiklikleriyle ilgili referanduma gidip gitmemenin Cumhurbaşkanı Sezer'in değerlendirmesine bağlı olduğunu" söyledi. Erdoğan, "Referanduma giderse, ülke bundan zarar görecek mi?" sorusuna da, "Bu konuyu biraz da muhalefet partisinin iyi düşünmesi lazım'' karşılığını verdi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, Anayasa değişiikliğinin yeniden Meclis'e gönderilip görüşülmesi halinde bağımsızlardan destek alarak geçirmeyi umduklarını söyledi. Erdoğan'dan 'firelere' sert ültimatom Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği oylamasında bazı AK Partili milletvekillerinin de "ret" oyu verdiğini belirterek, milletvekillerinden dağınık görüntü vermemelerini istedi. AK Parti MKYK'nın 4 saat süren toplantısında sert bir konuşma yapan Erdoğan'ın, oylamalarda AK Partili milletvekillerinin fire vermesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği ve bazı maddelerin oylamasında AK Parti'nin "darmadağın görüntü" verdiğini söylediği öğrenildi. Erdoğan, AK Parti'nin verdiği fireler için şu ifadeleri kullandığı belirtildi: "Birlik, beraberlik görüntüsü vermemiz gerekirken; millete, kamuoyuna karşı darmadağın bir halimiz var. Böyle şey olmaz. Partinin yekvücut olması gereken bir durumda oy vermemek ihanettir. Millete karşı net ve dik durmamız gerekir." Erdoğan, gruptaki dağınıklığı önlemek için 3 olan Meclis Grup Başkanvekillerinin sayısınıh 5'e çıkarılmasını, bunun için gereken TBMM İçtüzüğü değişikliği için çalışma yapılmasını da istedi. Başbakan Erdoğan'ın sert sözleri MKYK'da büyük sessizliğe neden olurken, Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay söz alarak Başbakan'ın açıkmalarını 'ağır' bulduğunu söyledi.
Hükümet iş dünyasını dinledi Başbakan Tayyip Erdoğan, bazı bakanlar ve işveren temsilcileriyle önceki gece geç saatlerde sürpriz bir toplantı yaptı. Dışişleri Konutu'ndaki yemekli toplantı yaklaşık 2.5 saat sürdü. Toplantıya, Başbakan Erdoğan ile birlikte hükümet kanadından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye
Bakanı Kemal Unakıtan ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan ile işadamları Rahmi Koç ve Aydın Doğan da yemekte iş dünyasını temsil eden isimler oldu.
|
|