AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Yeni İş Kanunu uygulaması

1.Bir okuyucum telafi çalışması hakkında daha önce yazdığım bir yazıyı okuduğunu, ancak bu konuda daha geniş bir araştırma yapmak istediğini belirterek kaynak kitap isimlerini bildirmemi istemişti. Ancak daha önce "İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Hakkında Yeni Yayınlar" başlıklı ve 15 Eylül 2003 tarihli yazımda 8 adet kitabın ismini ve tanıtımını yaptığımdan, okuyucumuzun talebini karşılamaya gerek görmemiştim. Çünkü okuyucum, isterse Yeni Şafak internet arşivinden bu yazıya ulaşabilirdi.

Ancak bu yazıdan sonra bana ulaşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Edirne Bölge Müdürü Lütfi İNCİROĞLU (tel: 0.284.214 61 37, edirne@csgb.gov.tr) tarafından kaleme alınan ve Edirne-Kırklareli-Tekirdağ SMMMO tarafından yayınlanan "Sorulu – Cevaplı Yeni İş Hukuku Uygulaması – Yeni 4857 Sayılı İş Yasası" kitabının 149. ve 150. sayfalarında da 185 sayılı "Telafi Çalışması nedir ve uygulaması nasıl yapılır?" sorusunun cevabı yer almaktadır. Ramazan Bayramı nedeniyle bayram haftasındaki işgünlerinin işverenlerce tatil edilmesi ve daha sonraki iki aylık dönemde telafi çalışmasının kararlaştırılması mümkün olduğundan, 4857 sayılı İş Kanunu'nun "Telafi Çalışması" başlıklı 64. maddesinin uygulamasına yoğun bir şekilde rastlayacağımızı düşünerek yararlanmak isteyen okuyucularımız için yukarıda sözünü ettiğim kitabı öneriyorum. Bu kitapta öncelikle iş hukuku uygulaması içerisinde en çok sorulan 214 soru cevaplanmakta, 1475 sayılı İş Kanunu'ndan farklı olarak düzenleme yapılan konularda da okuyucunun aydınlanmasının sağlanması, uygulamadan beslenen mesleki donanımla, başarılmaktadır. Temin edilme bilgisi hakkında, yukarıda kaydedilen telefon numarası ve e-mail adresine başvurulması yeterlidir.

2. Okuyucumuza ve diğer merak eden okuyucularımıza, belirttiğim kitaptan başka, MESS Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından 3 ayda bir yayınlanan bilimsel MERCEK dergisinin 4857 sayılı İş Kanunu açıklamaları hakkındaki "özel sayı" olan Temmuz 2003 sayısında yer alan makaleleri de okumalarını salık veriyorum.

3. "MESS Üyelerinde İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri-2002" adlı araştırmayla metal ve elektronik sanayiinde iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin kapsamlı bir istatistik oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu yayında, MESS üyesi işyerlerinde, mavi ve beyaz yakalı personel içindeki kaza sayısı, kayıp işgünü sayısı, günlere, saatlere, yaralanma türüne, nedenlerine, organlarına, yaş ve öğrenim dağılımına göre iş kazaları, kaza sıklık ve kaza ağırlık oranları ile meslek hastalıklarına ilişkin verilerinin iş dalı, yaş ve cinsiyete göre karşılaştırmalı sonuçları değerlendirilmiş; ayrıca, 2002 yılına ait istatistik sonuçlarının 2000 ve 2001 yılları sonuçları ile karşılaştırmasına da yer verilmiştir.

Küresel rekabetin yaşandığı günümüzde, işyerlerinin geleceği için işgücü ve işgünü kayıplarının azalması en önemli etkenlerden sayılmaktadır. Bunun gerçekleşmesi için de, özellikle iş sağlığı ve güvenliğine yönelik uygulamalarda başarılı olunması gerekmektedir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılan çalışmalarda hedeflenen, iş kazası ve meslek hastalıklarını daha az düzeye indirebilmektir. Bu amaçla her yıl MESS üyesi işyerlerine yönelik olarak yayınlanan iş kazaları ve meslek hastalıklarına yönelik istatistiki araştırma, "İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri Formu"na verilen yanıtlar doğrultusunda hazırlanmaktadır.

159 MESS üyesi işyerini ve 77.024 çalışanı kapsayan anket araştırması, son üç yıl içerisinde kaza sayısının ve kayıp işgününün azalması nedeniyle Kaza Sıklık ve Kaza Ağırlık Oranı'nın gerilediğini ortaya koymaktadır. Yapılan araştırma ile iş kazalarının en fazla pazartesi günü ve ikinci iş saatinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Kazaya uğrayanların yaş aralığına bakıldığında ise en fazla 26-35 yaş grubundaki kişilerin bulunduğu görülmektedir.

2002 yılında güvensiz hareketler nedeniyle meydana gelen iş kazalarının % 65,7'si dikkatsiz çalışma, % 15,6'sı kişisel koruyucunun kullanılmaması nedeniyle oluşmuştur. 2001 yılı ile karşılaştırıldığında, dikkatsiz çalışma nedeniyle oluşan iş kazalarında % 13 oranında bir azalma görülmektedir. Meslek hastalığına maruz kalanların sayılarında geçmiş yıllara göre % 62 oranında bir azalma olmuştur. Bu azalmalarda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün üye işyerlerinde yaygınlaşmasının önemli rolü bulunmaktadır.

4. MESS'in "Biz Bize" gazetesinin Ekim 2003 ayı sayısında yer alan "İş Kazaları Azalıyor" haberine göre, SSK'nın ortalama 5 milyon çalışana yönelik hazırlanan 2002 yılı araştırmasına göre, meslek hastalığına yakalanan kişi sayısı 600 civarında. Kuruma bildirilen kaza sayısı ise 72.344. Bu sonuç, çalışanların % 1,4'ünün iş kazasına maruz kaldığını gösteriyor. Bu kazalarda 872 kişi hayatını kaybederken, 1820 kişi de sürekli iş göremez hale gelmiştir. Sadece iş kazaları sonucunda yaklaşık 1.800 milyon işgünü kaybedilmiştir.

5. MESS faaliyetleri ve yayınları (kütüphane ve internet adresi: www.mess.org.tr) incelendiğinde, elde edilen birikimin MESS tarafından bir "Endüstri İlişkileri Üniversitesi" kurulması zamanının geldiğini göstermektedir. Bu üniversite, klasik fakülteler yerine bilgi toplumu ve ekonomisi şartlarına göre, İşyeri Yöneticiliği –Girişimcilik- yahut İş Liderliği Fakültesi, Sendikacılık Fakültesi gibi fakülte ve enstitülerden oluşmalıdır. Ve bunun için bilgi üretimi faaliyetleri yapılmalıdır. Böyle bir üniversitede çalışmak ne kadar keyifli olur, kim bilir ?!


13 Kasım 2003
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED