AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Tavuktaki yağı unutmayın

Diyet uygulamak isteyenlerin öncelikle tercih ettikleri yiyeceklerin başında tavuk eti gelmektedir. Gerek yüksek kolesterol, gerekse fazla kilolar için diyet uygulayanlar haşlama ya da ızgara tavuk veya tavuk eti katılmış sebze yemeklerini tercih ederler. Ancak uzmanlar, derisiyle beraber yenildiği zaman tavuğun yağının dikkate alınması gerektiğini önemle vurguluyorlar. Tavuk, derisi ve deri altındaki yağ dokusu ile birlikte pişirildiğinde, orta derecede yağlı kırmızı etle aynı oranda, yani, yüzde 20 civarında yağ içerir. İyi olan yön, tavuğun yağındaki doymuş yağ oranının yüzde 33, çoklu doymamış yağ oranının yüzde 14 civarında olması. Kırmızı ette doymuş yağ yüzde 45, çoklu doymamış yağ ise yüzde 5 oranında. Bilindiği gibi damar sertliği açısından doymuş yağ oranının yüksekliği riski arttırıyor. Tavuk etinde doymuş yağ oranının daha düşük olması, damar sertliği açısından avantaj getirmekle birlikte kilo vermek isteyenler açısından bu oran bir avantaj yaratmıyor. Çünkü, yağın içeriği ne şekilde olursa olsun yağın verdiği enerji yani kalorisi değişmiyor. Bu nedenlerle zayıflamak amaçlı diyet yapanlar, tavuğun derisini ve deri altındaki yağ dokusunu uzaklaştırmak zorundalar. Böylece yağ oranı yüzde 5 civarına düşer. Bu oran yağsız kırmızı etle aynı düzeydedir. Etlerin kalori değerleri kadar pişirme yöntemleri de önemlidir.

Pişirme, gıdaların sindirilmesini kolaylaştırmak kadar, bakterilere karşı da korumak için gerekli olan bir işlemdir. Ancak pişirmenin derecesine de dikkat etmek önemli. Az pişmiş gıdalarda bazı bakteriler kalabileceği gibi, aşırı pişirilmiş gıdalarda da zararlı maddeler oluşabilir. Pankreas, mide, kalın bağırsak, meme, prostat ve rahim kanserleri ile ilgili olarak yapılan çalışmalar, özellikle etlerin aşırı pişirilmesinin riskli olduğunu gösteriyor. Yanmaya yakın derecede fırınlanmış etlerde polisilik hidrokarbonlar oluşur. Izgara yapılmış bir etin yüzeyinde zararlı maddelerin yüksek oranda olduğu görülmüş. Bu madde özellikle alevli ızgarada pişirilmiş yiyeceklerde daha çok oluyor. Eğer fırın et yiyecekseniz az pişmiş olmasına, ızgara yapacaksanız alevlenmemesine dikkat edin.

Gıdaların yenilme zamanlarını iyi seçmekte de yarar var. Bazı gıdalar uyarıcı etki gösterirken bazı gıdalar da gevşetici etki gösterebilir. Yapılan çalışmalar, son yıllarda ülkemizde de yaygın olarak tüketilmeye başlanan hindi etinin, triptofan adlı maddeden zengin olduğunu gösteriyor. Triptofan, gevşeme ve uyumaya yardım için çok önemli kimyasallardan biri. Karbonhidratlar da vücutta triptofan üretimini arttıran gıdalar arasında yer alıyor. Bu nedenle hindi etinin patates, makarna, pilav gibi karbonhidrat içeren diğer gıdalarla birlikte yenilmesi, triptofan etkisini arttırarak daha fazla gevşeme sağlamakta etkisi oluyor. Benzer şekilde yoğurt ve süt gibi ürünler de triptofandan zengin gıdalar olarak biliniyor. Gergin ve yorgun günlerin ardından gevşeme ve rahatlama sağlamak için ilaçlara yönelmek yerine mutfağa yönelmek daha doğru bir seçim.

Ispanaklı et poğaçası

Malzemesi: 600 gr dana kıyma, 3 dilim bayat ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 adet kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, yeteri kadar tuz. Harcı için: Yarım kilo ıspanak, 1 adet kuru soğan, 1 adet havuç, yeteri kadar tuz, 2 yemek kaşığı margarin

Hazırlanışı: Yumurtalardan birinin beyazını ayırın. Sarısı ile diğer yumurtayı bütün olarak bir kabın içine kırın. Soğanı rendeleyin. Kıyma, soğan, ekmek içi, yumurta, tuz, karabiber ve kimyon ile köfte hamurunu iyice yoğurun. Harcı için ıspanakları yıkayıp ince doğrayın. Soğanı küp şeklinde doğrayın. Margarini eritip soğanı pembe kavurun. İçersine ıspanakları ilave ederek kavurun. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Havucu rendeledikten sonra ıspanakların içersine ilave ederek soğumaya bırakın. Köfte hamurundan limon büyüklüğünde koparıp yassılaştırın. Ortasına iki yemek kaşığı ıspanaklı harç koyup poğaça şeklinde kapatın. Üzerine yumurta beyazını sürüp yağlanmış fırın kabına yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Servis tabağına alarak sıcak olarak servise sunun.


23 Ekim 2003
Perşembe
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED