AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
|
|
Ankara, "Tazminat için sunduğumuz önerilere yanıt beklerken karar çıkması etik değil" diyerek Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nin Loizidu kararına tepki gösterdi.
Avrupa Konseyi'nin büyükelçiler seviyesinde toplanan delegeler komitesinin, Türkiye'nin AİHM kararı gereği, Kıbrıslı Rum kadın Titana Loizidu'ya maddi tazminatı en geç 19 Kasım'a kadar ödemesi yönünde aldığı ara karar, Ankara'da "talihsiz ve etik olmayan bir davranış" olarak değerlendirildi. Ancak Ankara, Loizidu kararını, AB sürecinde "engel" olarak görüyor. Türkiye'nin bu çerçevede 12 Kasım'a kadar Loizidu davasının gündemden düşürülmesi için girişimlerini sürdürdüğünü belirten kaynaklar, Türkiye'nin, sunduğu önerilere yanıt beklediği bir sırada 4. ara kararın alınmasını "etik olmayan bir davranış" olarak değerlendirdiler. Kararın küçümsenmemesi, ancak gereğinden fazla da büyütülmemesi gerektiğini belirten aynı kaynaklar, kararda yer alan, "Türkiye'nin AİHM kararına uymaması durumunda gerekli tedbirlerin alınacağı" ifadesiyle ilgili olarak da, "Yok böyle gerekli tedbirler" dediler. Avrupa Konseyi'nin ne statüsünde, ne de tüzüğünde AİHM kararlarına uymayan ülkelere uygulanabilecek önlem olmadığını belirten kaynaklar, ancak teşhir yönteminin kullanılabileceğini ya da siyasi baskı uygulanabileceğini belirttiler. AB sürecini etkileyebilir Konunun 2004 yılının ortasına kadar çözümünün kritik önemde olduğuna dikkati çeken kaynaklar, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin denetimi altında bulunan Türkiye için bu tarihte karar verileceğini hatırlattılar. Kaynaklar, "AKPM'nin denetiminde ve AİHM kararlarına uymayan bir ülke durumunda kalmanın, Türkiye'nin işini zorlaştıracağını" belirttiler. Kaynaklar, AKPM denetiminde olan bir ülkenin, AB'den müzakere tarihi almasını beklemenin "gerçekçi olmayacağını" ifade ettiler. Yetki belgeleri askıya alınabilir Delegeler Komitesi'nin AKPM'de uygulamaya yönelik karar alamayacağını hatırlatan kaynaklar, ancak parlamentonun kendi kararıyla Türk parlamenterlere ilişkin yetki belgelerini askıya almak gibi önlemler alma konusunda girişim başlatabileceğini kaydettiler. Diriöz: Büyükelçi Hazar'ın ihmali yok Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Diriöz, Avrupa Konseyi'nin Loizidu davasıyla ilgili kararında, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ndeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Numan Hazar'ın herhangi bir ihmalinin söz konusu olmadığını bildirdi. Bir gazetede "Büyükelçi Uyudu Türkiye Kaybetti" başlığıyla çıkan haberle ilgili bir soruyu yanıtlayan Diriöz, şöyle konuştu: "Avrupa Konseyi nezdindeki Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Numan Hazar, davayla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş, gerekli girişimleri yapmış ve Bakanlığımızı gelişmelerden zamanında haberdar kılmıştır. Herhangi bir ihmal söz konusu değildir." BM, Kıbrıs raporunu 'erken' tamamladı
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs BM Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılması ve adadaki durumla ilgili raporunu tamamladığı öğrenildi. Raporu pazartesi günü yayınlaması beklenen Annan'ın, Kıbrıs'taki çözüm çabaları göz önünde bulundurduğuve raporun genel olarak olumlu kabul edilebileceği belirtiliyor. BM Genel Sekreteri'nin 6 ayda bir yayınladığı raporu, bu kez KKTC'de 14 Aralık'ta yapılacak seçimler nedeniyle öne aldığı belirtiliyor. Raporun yayınlanmasının ardından BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'ta bulunan BM Barış Gücü'nün görev süresini 15 Haziran'a kadar uzatacak.
|
|