AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Gürüz: İmam Hatip Liseleri kapatılmalı

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, "Tevhidi Tedrisat Kanunu"na ve "laikliğe" aykırı olduğunu iddia ederek, İmam Hatip Liselerinin kapatılması gerektiğini söyledi. Gürüz, bu okulların kapatılmasının, din adamlarının yetişmesine engel olmadığını, aksine "İslamiyet'in gerektirdiği yücelikteki din adamlarının" en az ön lisans düzeyinde eğitim görme imkanına kavuşacaklarını savundu.

Gürüz, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde verdiği "Küresel Ekonomide Yükseköğretim" konulu konferansta, Türk yüksek öğretim sisteminde 1998'den 2003'e kadar yaşanan gelişmeleri anlattı. Gürüz, Türk yüksek öğretim sisteminin "meditokratik yapıya" doğru gittiğini, kökten dinci ve etnik unsurların üniversitelerde yer edinme imkanının ortadan kaldırıldığını iddia etti.

'Kanun değişikliği olmadı olmayacak'

YÖK'le ilgili kanun değişikliği için "Olmadı, olmayacak, olamaz da" ifadesini kullanan Gürüz, bir takım kişilerin "olmayacak hayallerini gerçekleştirmelerinin" mümkün olmayacağını savundu. Gürüz, kendisinin "şirin çocuk" olmak için YÖK başkanlığı yapmadığını, bu nedenle sorunları dile getirdiğini söyledi.

AB İlerleme Raporu'nu 'cahilce' buldu

AB İlerleme Raporu'nda, Türk yüksek öğretiminin özerkliğiyle ilgili "cahilane, gelişigüzel, Türkiye'den bazı kaynakların besteleriyle yazılmış" yorumlar bulunduğunu, bu yorumların çoğunun "maddi yanlışlarla" dolu olduğunu savunan Gürüz, OECD Raporu'nda ise, Türkiye'deki yüksek öğretimin neden özerk olmadığına ilişkin gerçek değerlendirmeler bulunduğunu ifade etti.

İHL'ler laikliğe aykırı

Gürüz, bir soru üzerine, meslek teknik liseleriyle ilgili "mağduriyet" yakınmalarının ardında iki neden bulunduğunu, bunlardan birinin İmam Hatip Liseleri, diğerlerinin dershaneler olduğunu ileri sürdü. Gürüz şöyle konuştu: "İmam Hatip Liseleri kapatılmalıdır. Çünkü, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na aykırıdır. İki kulvarlı bir eğitim sisteminin olması laikliğe de aykırıdır. O hale dönüşmüştür." Gürüz, bu liselerin kapatılmasının din adamlarının yetişmesine engel olmadığını, aksine en az ön lisans düzeyinde eğitim görme imkanına kavuşacaklarını iddia etti.

'Özel dershanelere gerek yok'

Gürüz, bir soru üzerine, meslek teknik liseleriyle ilgili "mağduriyet" yakınmalarının ardında iki neden bulunduğunu, bunlardan birinin dershaneler olduğunu iddia etti. 1998 yılına kadar ortaöğretimin üniversiteye girişteki "ağırlığının" yüzde 7 olduğunu belirten Gürüz, o tarihten sonra yüzde 22'ye çıkarıldığını hatırlattı. Gürüz, şöyle devam etti: "Dershane sektörüne göre, lise diploması sınava girmek için bir ehliyet, esas iş dershanede. Buna müsaade edilemez. Hayretler içinde kalıyorum. 3 yıl boyunca öğrenciye 36 tane öğretmen not veriyor. Siz ona yüzde 7 ağırlık veriyorsunuz, ondan sonra çoktan seçmeli test sınavına yüzde 93 ağırlık veriyorsunuz."



15 Kasım 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED