AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
ABD'ye Türkmen şartı

Orgeneral Jones'un temaslarından sonra başlayan Türkiye-ABD askeri heyetleri arasındaki görüşmelerde Türk tarafı, Türkmen bölgesinin de Türk askerinin görev alacağı bölgede olmasını istedi.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral James Jones'un Ankara temaslarından hemen sonra başlayan Türkiye-ABD askeri heyetleri arasındaki görüşmelerde, Türk tarafının, Irak'a gönderilecek Türk askerinin Türkmen bölgesinde de görev yapmasını istediği ortaya çıktı.

ABD'li 9 subayın katılımı ile gerçekleşen ve Türkiye'den Tümgeneral Bekir Kalyoncu'nun başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmelerde Türkiye, Türkmen bölgesinin de Türk askerinin görev alacağı bölge içinde olmasını istedi. Görüşmelerde, Türkmen bölgesinde görev yapacak Türk askerinin güvenlik içinde olacağına da vurgu yapıldığı belirtildi.

Ölüm üçgenine asker

Görüşmelerde, ABD tarafına Türkiye'nin ilettiği Türkmen bölgesi şartına karşılık ABD'nin sorunlu olarak nitelediği bölgelerde de görev yapabileceği ifade edildi. Türkiye'nin bu önerisi kabul edilirse ölüm üçgeni olarak bilinen bölgelerin büyük bir bölümü Türk askerinin görev yapacağı alan içinde kalacak. Bağdat'ın hemen kuzeyinden başlayan görev alanı bölgesinde Türkiye, kendi komutasında en az 4 ülkenin askerine komutanlık yapacak. Bu ülkeler arasında Pakistan askerleri öncelikli olarak yer alıyor.

Türkiye'nin bu öneriyi gündeme getirmesinde PKK-KADEK faktörünün büyük rol oynadığı belirtiliyor. Kuzey Irak'ta toparlanma girişiminde bulunan terör örgütüne yönelik son darbeyi vurmak isteyen Türkiye, Türk askerinin Kuzey Irak'ta bulunmasını bir şart olarak ileri sürüyor.

Karar Washington'un

Türkiye'nin önerisine göre, Türk askeri Barzani ve Talabani'nin denetiminde olan Erbil ve Süleymaniye'de asker bulundurmayacak. Öneriye göre, Türkiye ve ABD bölgede ortak istihbarat merkezleri de oluşturacak. ABD'li heyet tarafından süpriz olarak değerlendirilen teklife ilişkin kararı Washington verecek. Türkiye'nin Türkmen bölgesi önerisinin, heyet tarafından 'Bizi aşan bir unsur' şeklinde değerlendirildiği belirtiliyor. Heyetin Türkiye tarafından resmen getirilen bu öneriyi Washington'a götürme kararı aldığı da ifade edildi.

'Asker gönderme konusunda karar vermedik'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Irak'a asker göndermeye hükümetin henüz karar vermediğini söyledi. Bakan Şahin, Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş ile Ofis Mobilyaları Sanayici ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği OFİSTEK 2003 7. Ofis Mobilyaları Donanımları Dekorasyonu ve Teknolojisi Furaı'nın açılışı sırasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin asker göndermeyle ilgili sorusu üzerine Şahin, hükümetin Irak'a asker göndermeye henüz karar vermediğini söyledi. Irak'ın geleceğini kendisinin tayin etmesini, halkının belirleyeceği bir yönetimin işbaşında olmasını arzu ettiklerini belirten Şahin, "Bakanlar Kurulu eğer bir tezkere sevkine karar verirse TBMM buna karar verir. Daha biz bu konuda karar vermedik. Irak'ın her bakımdan yeniden yapılandırılmasında bize bir görev düşerse gideriz dedik" dedi.

  • ALİ SALİ



    12 Eylül 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED