|
|
Cumhuriyet başsavcılıklarına birer genelge gönderen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bazı soruşturmalarda, İmar Bankası ile ilgili Bakanlar Kurulu ve BDDK kararlarına aykırı hareket edildiğini belirtti.
İmarbank'la ilgili yargıda bazı yanlış kararların alındığı, bunun da yargılamayı olumsuz yönde etkilediği bildirildi. Bakan Çiçek, bazı soruşturmalarda, İmar Bankası ile ilgili Bakanlar Kurulu ile BDDK kararlarına aykırı hareket edildiğini belirtti. Cumhuriyet başsavcılıklarına birer genelge gönderen Çiçek, İmar Bankası hakkındaki ihtiyati tedbir dahil her türlü icra ve iflas takibatının durması gerekirken, uygulamada bazı mahkemelerin bu hükme uymayarak söz konusu bu banka aleyhine kararlar alıp icra takibi yaptıklarını kaydetti. Çiçek, mahkemelerin bu konuda bilgilendirilerek, İmar Bankası ile ilgili BDDK'nın kararlarına uygun hareket etmelerini istedi. 'Mahkemeler hükümlere uymuyor'
Genelgede, şöyle denildi: "İmarbank hakkındaki ihtiyati tedbir dahil her türlü icra ve iflas takibatının durması gerekirken, uygulamada mahkemelerce bu hükme uyulmayarak anılan banka aleyhine kararlar alınması ve icra dairelerince de takibe devam edildiği öğrenilmiştir. Bu nedenle, bu uygulamanın durdurulabilmesi için bakanlığımızca ülke genelinde duyuru yapılması talep edilmiştir. Bilindiği üzere, anayasanın 138. maddesi ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 4. maddesinde yargı yetkisinin kullanılmasında hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı öngörülmektedir." Bankaya elkonulduğuna dair BDDK-TMSF'den gönderilen yazı, genelge ile birlikte tüm başsavcılıklara gönderildi. Genelgede, yargı yetkisi dahilinde olan hususlar hariç tüm cumhuriyet başsavcılıkları, icra müdürlükleri ve mahkemelerin bundan böyle bu kararlara uygun hareket etmesi istendi.
|
|