|
|
Tezsiz Yüksek Lisans Yapan Öğretmenlerin Kademe ve
Ek Ders Ücreti Sorunları Tezsiz yüksek lisans yaparak öğretmen olarak atandım. Kademem ve ek ders ücretlerimde bir farklılık olmalı mıdır? MEB, stajyerlik kalktıktan sonra bir kademe verileceğini belirtmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A-9'uncu bendinde; "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi,..." uygulanacağı hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde, yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlara verilecek ilave bir kademe için yüksek lisansın tezli veya tezsiz olması gibi bir ayrım getirilmemiştir. Dolayısıyla tezsiz yüksek lisans mezunlarına da ilave bir kademe ilerlemesi verilmesi gerekmektedir. Yüksek lisans nedeniyle verilmesi gereken ilave bir kademenin adaylık durumunun kalkmasıyla bir ilgisi yoktur. Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesinde; alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlere ek ders ücretlerinin % 25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm çerçevesinde, alanınızda master derecesi almışsanız ek ders ödemelerinizin % 25 fazla ödenmesi gerekir. Memurlar Avukat Stajını Yapabilirler mi? 1997 yılında Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Avukatlık stajımın bitimine iki ay kala bir kamu kurumunda Genel İdare Hizmetleri sınıfında memur olarak işe başladım. 5 yıldır bu işte çalışıyorum. Avukatlık stajımı yapabilmem için memuriyetten istifa mı etmem gerekir? 1136 sayılı Avukatlık Kanununun "Aranacak şartları düzenleyen" 16'ncı maddesinde; "3 üncü maddenin (a), (b) ve (f) bentlerinde yazılı koşulları taşıyanlardan, stajyer olarak sürekli staj yapmalarına engel işleri ve 5 inci maddede yazılı engelleri bulunmayanlar, staj yapacakları yer barosuna bir dilekçe ile başvururlar." hükmü, "Avukatlıkla birleşemeyen işler" başlıklı 11'inci maddesinde; "Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez." hükmü, Geçici 20'nci maddesinde ise; "10.5.2001 tarihinden önce ilköğretim veya orta öğretimde öğretmenlik görevi ile avukatlık mesleğini birlikte yapanlar ve aynı durumda olup avukatlık stajını yapmakta olanlar hakkında 11 inci madde hükmü uygulanmaz. Avukatlık Kanununun 3 üncü maddesinin (d) bendi hükmü, 10.5.2001 tarihinde hukuk fakültelerinde öğrenci olanlar hakkında uygulanmaz; bunlar sınava tabi tutulamaz." hükmü yer almaktadır. Bu hükümler birlikte değerlendirildiği takdirde, istisnai durumlar haricinde memurların Avukatlık stajı yapmaları mümkün değildir.
İstifa Eden Personel SSK'ya Geri Dönebilir mi? Daha önce şoför olarak çalışıyordum. 14.8.1998 tarihinde istifa ederek ayrıldım. Şimdi geri dönmek istiyorum, ama 2003/42 sayılı genelgeden dolayı dönemeyeceğim söylendi. Ne yapabilirim? Bilindiği üzere 657 sayılı Kanunun 92'inci maddesi gereğince istifa eden personelin tekrar memuriyete dönme hakkı vardır. Ancak, bu konuda idare, her geri dönmek isteyeni memuriyet kadrosuna atamak zorunda değildir. Yani bu konuda takdir hakkı vardır. Diğer taraftan, 2003/42 sayılı genelgeden dolayı şu an için istifa sonrası dönüşler yapılamamaktadır. Bu genelgenin yürürlükten kalkmasının ardından yeniden başvuruda bulunarak, SSK'nin talebinizi yeniden değerlendirmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca, genelgede ikinci bir talimata kadar bu sınırlamaların devam edeceği belirtilmektedir. Asil Şartlarını Taşımayan Vekiller Tazminat Farklarını Alabilir mi? Sınıf öğretmeniyim. Kadro derecem 6/2. Derecesi 3 olan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğüne vekalet etmekteyim. Özel hizmet tazminatı farkını alamayacağım mal müdürlüğü tarafından söylendi. Bulunduğum durum itibari ile şube müdürlüğü tazminat farkından yararlanıp yararlanamayacağım konusunu açıklarsanız sevinirim. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 175'inci maddesinin ikinci fıkrasında; "Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur." hükmü yer almaktadır. Sizinle ilgili olarak, asil kadroya atanma genel şartları Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 7'nci maddesinde; "a) 657 sayılı Kanunun 48'inci maddesindeki şartları taşımak, b) Yüksek öğrenimli olmak, c) Dört veya daha yukarı derecelerdeki kadrolara atanacaklar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi (B) bendinde belirtilen sürelerde hizmeti bulunmak, d) Son yıla ait sicil notu olumlu olmak kaydıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması en az iyi olmak, e) Dördüncü kademe yöneticilik görevlerine atanacaklarda aylıktan kesme veya maaş kesimi cezası dahil daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak" şeklinde hüküm altına alınmıştır. Şube müdürü kadrosuna atanabilmek için özel şartlar ise 8'inci madde de; "a) En az lisans düzeyinde öğrenim görmüş, b) İki yılı Bakanlıkta olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi (B) bendinde atanacağı kadro derecesi için öngörülen sürede görev yapmış, c) Şef veya öğretmen kadrolarında en az üç yıl görev yapmış, d) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak" şeklinde belirlenmiştir. Sonuç olarak asaleten Şube Müdürü kadrosuna atanabilmek için görevde yükselme eğitim ve sınavına katılarak başarılı olma şartı arandığı için öğretmenin zam ve tazminatı ile şube müdürünün zam ve tazminatı farkını almanız mümkün değildir. Askerlikte Kullanılan İzinler Yıllık İzinden Düşülemez
1 Ağustos 2002- 1 Nisan 2003 tarihleri arasında askerlik için 8 ay ücretsiz izin aldım. Askerlik öncesi 2002 yılı iznimi kullanmadım. Askerden sonra işe başlayınca ve 2002- 2003 yılları için toplam 20+20=40 gün izin kullanmak isteyince askerde 16 gün izin kullandığım için kalan iznimin 24 gün olduğunu söylediler. Böyle bir şey mümkün mü? Yıllık izinlerin kullanılışı başlıklı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 103'üncü maddesinde; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer." şeklinde düzenlenmiştir. Askerlik hizmeti sırasında 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa göre verilen izinlerin, 657 sayılı Kanunla memurlara tanınan yıllık iznin kullanılmasında dikkate alınması mümkün değildir. Çünkü, her iki statü farklıdır. Dolayısıyla, sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere, 2002 yılından 20 gün ve 2003 yılında da 20 gün olmak üzere toplam 40 gün izin kullanmanız gerekmektedir.
(memurlar.net editörü) aunlu@yenisafak.com Faks: (0312) 472 68 80
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv Bilişim | Dizi | Karikatür | Çocuk |
© ALL RIGHTS RESERVED |