AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
SEKA Personelinin Görevde Yükselme Yönetmeliğindeki Subjektif Değişiklikler

07.10.2003 tarihli Resmi Gazetede Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş. (SEKA) Personelinin Görevde Yükselme Yönetmeliği değiştirilmiştir. Yapılan değişiklik ile SEKA'ya; personelin yaş haddi, hizmet yılı vb gerekçelerle topluca emekliye sevk edilmesi ile özelleştirme programı nedeniyle kadrolarda boşluk meydana gelmesi halinde, işlemlerin aksamaya ve gecikmeye mahal vermeden yürütülmesini teminen yönetmeliğe tabi olmadan atama yapma yetkisi verilmiştir. Bu değişiklikle SEKA'ya oldukça geniş yetkiler verilmektedir. Ancak, bu durumun amaç dışında kullanılma halini düşündüğümüz de bu durumun önüne nasıl geçileceği önemli bir soru işaretidir? Her şeyden önce işlemlerin aksamaya ve gecikmeye mahal verilmemesi son derece subjektif unsurlar taşımaktadır. Benzer hususların başka kurumlarda da olması her zaman mümkündür. O zaman bu durumda olan her kurum aynı yola mı başvurmalıdır. Diğer taraftan, işlerin aksamaması için vekaleten atama müessese niçin çalıştırılmamıştır? Bu yönetmeliğe onay veren (Görevde Yükselme yönetmelikleri Devlet Personel Başkanlığınca onaylanmaktadır) Devlet Personel Başkanlığı, acaba hangi çerçevede bu tür bir düzenlemeye göz yummuş veya görmezden gelmiştir. Sanıyoruz bu soruların mutlaka bir cevabının olması gerekmektedir

Aylıksız İzne Ayrılan Memur Süre Bitiminden Önce Dönebilir mi?

Ben bir kamu kuruluşunda 10 yıldan fazla hizmeti olan biri olarak 657'nin 108'inci maddesine dayanarak ücretsiz izin aldım. Ücretsiz izine ayrılan bir memur, izini bitmeden, kendi isteği üzerine görevine başlayabilir mi? Uygulama nasıldır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıksız izni düzenleyen 108'inci maddesinde, "Devlet memurlarına on hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. .." hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde on hizmet yılını tamamlamış olan devlet memurlarından istekli olanlara, kurumları, 6 ay süreyle, bir defa da kullanılmak üzere aylıksız izin verebilmektedir. Ancak, bu şekilde kendisine aylıksız izin verilen memurun istemesi halinde görevine döndürülmesi mümkündür. İdarenin izin verip vermemekte takdir hakkı bulunmasına rağmen, göreve, sürenin bitmesinden önce döndürüp döndürmemesinde takdir hakkı yoktur. Sonuçta iznini yarım bırakmak isteyen memurun daha sonra bu izni altı aya tamamlama gibi bir hakkı söz konusu olamayacaktır.


İFP personeli 458'den Yararlanabilir mi?

Ben 1983 yılından 2001 yılına kadar bir kamu kuruluşunda sigortalı olarak görev yaptım. Kamu kuruluşu özelleştirildiği için bir üniversiteye atandım. 3.10.1991'de yürürlüğü giren 458 sayılı KHK'ya göre verilen bir dereceden faydalanabilir miyim?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa 458 sayılı KHK ile eklenen Ek Geçici Maddede ve 4046 sayılı Kanunun Geçici 9'uncu maddesi çerçevesinde, 458 sayılı KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihte bu KHK'nın kapsamında iseniz, intibakınızda bu KHK'nın da dikkate alınması gerekir, aksi takdirde yararlanamazsınız. Verdiğiniz bilgilerden bu KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihte kapsamda olmadığınız anlaşılmaktadır. Diğer taraftan, 190 Sayılı KHK'ya ekli cetvellerde memur unvanlı 5'inci dereceden yukarı kadro bulunmamaktadır. Ayrıca, Şef unvanlı 3'üncü dereceden yukarı kadro da bulunmamaktadır. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 67'nci maddesi gereğince, kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz Üniversite mezunu olmanız nedeniyle 1'inci dereceye kadar yükselebilir.


SSK'ya Tabi Hizmetlerim Emeklilikte ve 68/B'de
Değerlendirilir mi?

1997 yılında memuriyete girdim. Görevde yükselme ile şef olarak görevime devam ediyorum. Benim daha önce SSK'da 1,057 günlük bir çalışmışlığım var. Çalışırken aynı zamanda AÖF'de okuyordum. Bu hizmetlerimi saydırabilir miyim? Ayrıca torba kadroya atanmada gerekli sürenin tespitinde bu süre dikkate alınacak mıdır?

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun Ek 18'inci maddesinde; "..Şu kadar ki, 18 nci yaşın ikmalinden önce veya iştirakçi oldukları tarihteki tahsil derecelerinden daha aşağı bir tahsil derecesinde sigorta primi ödemek suretiyle geçirdikleri süreler dikkate alınmaz."hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde iştirakçi olduğunuz tarihteki (01.09.1997) tahsil dereceniz Açık Öğretim Fakültesi olduğu için sigorta primi ödemek suretiyle geçirdiğiniz süreler dikkate alınacaktır. Diğer taraftan, sizin torba kadro olarak adlandırdığınız 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamındaki üst düzey kadrolar bağlamında sizin için şunu söyleyebiliriz. SSK'ya tabi olarak çalıştığınız kurum 217 sayılı KHK'nın kapsamında değilse bu süreler yukarıda belirtmiş olduğumuz hükümler çerçevesinde emekli müktesebinde değerlendirilmesine rağmen, 68/B çerçevesinde yapılan atamalarda dikkate alınmaz. Örneğin siz özel sektörde SSK'lı olarak çalışmışsanız bu süreler değerlendirilmez. Bunun yanında kamu kurumlarında SSK'lı olarak çalışmışsanız bu süreler dikkate alınır.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

10 Ekim 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED