AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Yüksek lisans ve ek ders ücreti

Uludağ Üniversitesi İİBF- Çalışma ve Endüstri İlişkileri Bölümü, 1994 yılı mezunu olup, 1996 yılından bu yana sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı'ndan Yüksek Lisans öğrenimimi tamamladım. Ek dersleri %25 fazla alabilir miyim?

Ek ders ücretleri 657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesi hükmüne dayanılarak ödenmektedir. Bu maddede "Alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlere" ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödeneceği belirtilmiştir. Ancak, dikkat edildiği takdirde madde hükmü, sadece alanlarında master yapanlara bu hakkı tanımıştır. Siz ise yüksek lisansınızı alanınız dışında bir bölümde tamamladığınızdan ek ders ücretlerinizi %25 fazlasıyla almanız mümkün değildir.

AİLE YARDIMI ÖDENEĞİ VE EŞİN SAĞLIK YARDIMINDAN YARARLANMASI

Halen MEB'e bağlı bir okulda görev yapmaktayım. Eşim herhangi bir işte çalışmıyor. Maaşımda eş ve çocuk yardımı bulunmaktadır. Eşimi isteğe bağlı Bağ-Kur veya Sigortalı yaptığımda, eş yardımından yararlanabilir miyim? Ve eşim bana ait sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edebilir mi? Bu konularda aydınlatırsanız sevinirim.

1- 657 sayılı Kanunun "Aile Yardımı Ödeneğini" düzenleyen 202'nci maddesine göre, eşinizin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması halinde aile yardımı ödeneğini almanız mümkündür.

2- 657 sayılı Kanunun "Tedavi Yardımını" düzenleyen 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstahak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak, tedavi ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır...." hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümler çerçevesinde, kendi isteğiyle sağlık yardımından yararlanmayan eşinizin sizin sağlık yardımınızdan faydalanması mümkündür.

AB UZMAN YARDIMCILIĞI KADROSU ARASINDAKİ GEÇİŞLER

Aday memurluk sürecini tamamlamış bir AB Uzman yardımcısı olarak herhangi bir yarışma sınavına girmeden başka bir kurumdaki AB uzman yardımcılığı kadrosuna veya üst kurullardaki herhangi bir uzman yardımcılığı kadrosuna atanabilir miyim?

Bakanlık ve Bağlı Kuruluşların A.T. Uzmanı kadrolarında bulunanların, bu unvanı ihraz ettikleri dikkate alındığında başka kurumlardaki aynı unvanlı kadrolara atanmaları mümkündür. Ancak, Üst Kurullardaki uzman yardımcılıklarına sınava girmeksizin atanmanız mümkün değildir.

GÖREVİN/MEMURİYETİN SONA ERMESİ HALİ

Sigorta hastanesine 2001 martında şoför kadrosuyla atandım. Ancak, 2002 Ocak ayında kömür zehirlenmesi sonucu sol ayak bileğim refleks yapmıyor. Bunun sonunda bir yıl şoförlük yapamaz raporu aldım. Bu bir yıl sonunda ayağım düzelmez ise beni işten atarlar mı?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Memurluğun Sona Ermesini düzenleyen 98'inci maddesinde yer alan ve sizinde mailinizde belirttiğiniz hususlar memurluğun sona ermesine ilişkindir. Memuriyete alınma şartları ise 657'nin 48. maddesinde hüküm altına alınmıştır. Bu hükümler çerçevesinde, ayağınızdan sakatlanmanız memuriyete alınma şartlarını kaybettiğiniz anlamına değil göreve ilişkin şartları kaybettiğiniz anlamına gelmektedir. Bu durumda, kurumunuzca durumunuza uygun, şoförlük dışında başka bir kadroya atamanız yapılacaktır.


Köy hizmetlerinde öğrenim özründen dolayı nakil

Ben köy hizmetleri il müdürlüğünde teknik hizmetler sınıfında çalışan bir mühendisim. Çalıştığım il dışındaki bir ilde yüksek lisans yapmak istiyorum. Acaba bu şehre yüksek lisans öğrenimimden dolayı tayin isteyebilir midir?

03.01.2001 tarihli ve 24276 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan "Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerinde Yüksek Lisans yapmak özür grupları arasında yer almamaktadır. Bu nedenle, öğrenim özrü nedeniyle nakil talebinde bulunmak mümkün değildir.


Sahtekarlık suçu ve memur olma durumu

Üniversiteye girmeden önce sahte para satmaktan dolayı suç işledim ve bir (1,5) yıl cezaya mahkum oldum. Benim cezam 5 yıla kadar ertelendi. Şimdi ben üniversiteyi bitireli bir yıl oluyor. Benim cezam 2007 bitiyor. Bu şekilde ertelenmiş olan cezamdan dolayı memur olmaya engel midir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/a-5'inci bendinde; "Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak." hükmü yer almaktadır. Suçunuzun niteliğini tam olarak belirtmemenize rağmen sahtecilik suçundan dolayı mahkum olduğunuz anlaşılmaktadır. Bu tür suçlardan mahkum olanların memnu hakların iadesi kararı almadığı müddetçe memur olması mümkün değildir. Memnu hakların iadesi kararı alınmasına ilişkin bilgiler için memurlar.net'in site içi arama bölümünü kullanınız.

GEÇİCİ İŞÇİLİKTE GEÇEN SÜRENİN MEMURİYETTEN SAYILMASI

Haziran 1989-Mayıs 1997 tarihleri arasında resmi tarımsal bir kurumda çalıştım. 14.05.1997'de Milli Eğitim Öğretmeni olarak memurluğa başladım. 1998 Ağustos'ta kurum değiştirerek Teknik hizmetler sınıfına geçtim, halen memurluğuna devam etmektedir. Mevsimli Tarım İşçisi olarak resmi kurumda geçen çalışma sürem (1275 günü) teknik hizmetler sınıfına geçince dereceme sayılması gerekiyor mu?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/C-1'inci bendinde; "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu Kanun ve bu Kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin _ ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereğince, Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce resmi kurumlarda mesleklerini ifa edenlerin bu Kanun ve bu Kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

16 Ağustos 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED