AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Bankalar faizde nalıncı keseri gibi

Kredi kartında vahşi faiz uygulaması ile 1.5 milyon nsanı mağdur eden bankaların vatandaşın tasarruf için yatırdığı mevduata faizi indirirken, kredi kartı faizine dokunmaması tepkilere neden oluyor.

Vatandaşın tasarruf gerekçesiyle yatırdığı mevduatların faizlerini düşen enflasyona uygun olarak yüzde 41'e kadar, bireysel kredi faizlerini de yüzde 3.5'a kadar indiren bankalar, kredi kartı faizlerini aylık yüzde 7 ile 9 arasında yıllık ise yüzde 84'ten yüzde 200'lere kadar almaya devam ediyorlar.

Aynı şekilde, Tüketici Yasası'na rağmen temerrüde düşen kredi kartzedenin faizi ise yüzde 250'nin bile üstüne çıkabiliyor. Bu konuda en vahşi faiz ise aylık yüzde 9.95 ile Citibank tarafından uygulanıyor.

Ekonomik gelişmelerin sürmesiyle Merkez Bankası tarafından gecelik faizlerin yüzde 35'ten yüzde 32'ye indirilmesiyle piyasalarda başlayan faizlerdeki indirim rüzgarı kredi kartı faizlerine hiç uğramadı.

Yılsonunda hükümetin enflasyon hedefi olan yüzde 20'lik oranın gerçekleşeceğine piyasalarda güven sağlanırken buna paralel olarak bankalar 1 yıllık mevduat faizlerini yüzde 41'e bireysel kredi faizlerini yüzde 45'e indirdiler. Piyasada işlem gören bono ve tahvillerin faizleri de yüzde 43'lere indi. Ancak bankalar hâlâ kredi kartı faizlerini yüzde 150'den aşağı düşürmediler. Tüketici dernekleri, Maliye Bakanlığı'nın veya Baankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Türkiye Bankalar Birliği'ne baskı yaparak milyonlarca insanın mağduriyetine yol açan kredi kartı faizlerinin indirilmesi için de harekete geçmesini istiyor.

Gecikme ücreti kalktı, sıra faizde

14 Haziran 2003'te yürürlüğe giren Tüketici Yasası, bankaların gecikme ücreti almasını da yasakladı. Alışveriş faizi dışında ödenmeyen tutara da gecikme ücreti uygulayan bankaların uygulaması yüzünden geçtiğimiz yıl 1.5 milyon insan kartzede oldu. Kullanım alışkanlığı yüzünden yaygınlaşan kredi kartında ödemelerde gecikme halinde hem alışveriş faizi hem de gecikme ücreti ödedik.

Gecikme ücreti konusunda en vahşi faizi ise yüzde 21 ile Citibank uyguluyordu. Citibank'ı yüzde 15 ile Garanti Bankası, yüzde 10 ile de HSBC izledi. Diğer bankaların uyguladıkları gecikme ücreti yüzdeleri ise sırasıyla şöyle oldu; Akbank yüzde 9, Finansbank yüzde 8, İş Bankası yüzde 7.50, Dışbank yüzde 7.50, Ziraat Bankası yüzde 7.50, TEB, yüzde 7, Alternatifbank, yüzde 6, Yapı Kredi yüzde 6, Pamukbank yüzde 5, Denizbank yüzde 5.

Bakan Babacan yarın bankacıları dinleyecek

Devlet Bakanı Ali Babacan, yarın İstanbul'da, bankacılardan sektörünün sorunlarını dinleyecek.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince'nin ev sahipliğinde, İş Bankası Genel Müdürlüğü'nde gerçekleşecek olan toplantıya, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti veya Başkan Yardımcısı Fatih Özatay katılacak.

80 ile 100 arasında bankacının katılmasının beklendiği toplantıda, bankacılık sektörünün sorunları, bankacılık ile ilgili yasal düzenmeler, piyasa yapıcılığı gibi konuların yanısıra, ekonomideki son gelişmeler de ele alınacak.



10 Ağustos 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED