|
|
Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığı ile başlayan piyasadaki dalgalanmalar, Hazine'nin 2002 ve 2003 yılı borç çevirme planlarını etkiledi. Son iki aydır iç borçlanma faizlerinde yaşanan yükseliş, borçlanmaların maliyetini de arttırdı. Siyasi belirsizliğin devam etmesi halinde, önümüzdeki dönemde borç çevirme sıkıntısının ortaya çıkması bekleniyor. Bunun sonucunda da, ikinci bir takas operasyonun gündeme geleceği belirtiliyor. Özellikle programın yumuşak karnını oluşturan, borçların çevrilmesi Hazine'yi sıkıntıya soktu. Oysa Hazine, 2002 yılı için ortalama faizin yüzde 69 olmasını hedeflemesine rağmen, yılın ilk dört ayında faizler yüzde 50'lere gerilemişti. Yine 2002 yılında 16 katrilyon lira olarak hedeflenen faiz dışı fazlanın 9 katrilyon lirası daha yılın beş ayında elde edildi.
Yalancı bahar kısa sürdü
Yılın ilk aylarında ekonomide yaşanan bahar havası, Başbakan Ecevit'in hastalandığı Mayıs ayından itibaren bozulmaya başladı. Başbakan'ın hastalığı ile birlikte gündeme gelen siyasi belirsizlik ortamı, piyasaları da sarsmaya başladı. Yüzde 50'ler seviyesine gerileyen faiz oranları yüzde 76'lara ulaştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin hesaplamalarına göre, son iki ayda faiz oranların yükselmesi Hazine'ye yaklaşık 2 katrilyon liraya mal oldu.
Takas gündeme gelebilir Faizlerin yükselmesi ve vadelerin kısalması nedeniyle, Hazine'nin yılın ikinci yarısında iç borç geri ödemelerinde sıkıntı yaşabileceği bunun da, 2003 yılındaki borç ödemelerini zora sokacağı belirtiliyor. Siyasi belirsizliğin devam etmesi ve faizlerdeki yükselişin sürmesi halinde, ikinci bir takas operasyonun gündeme gelmesi bekleniyor. Hazine Müsteşarlığı, 2001 yılında yaklaşık 8.5 katrilyon liralık bir takas operasyonu gerçekleştirmişti. HÜSEYİN ÖZAY, ANKARA
|
|