T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Çiçek ve kültür

TRT-2'de pazartesi akşamları bir çiçek belgeseli var, bilmem izliyor musunuz. Fatih Orbey'in hazırladığı bu belgesel yurdumuzun çiçek zenginliğini ortaya koyuyor. Harika görüntüler ve bilgiler eşliğinde yürüyen belgesel için "imrenmedim" desem yalan olur. Çünkü ben de Kanal 7 televizyonu için Yönetmen Deniz Gez'le birlikte böyle bir proje hazırlamıştım, yarım kaldı.

Sözü buradan açarak Nazım Hikmet Polat'ın hazırladığı Kitabevi Yayınları'nın bastığı Türk Çiçek ve Ziraat Kültürü Üzerine - Cevat Rüştü'den Bir Güldeste (Ekim-2001) adlı esere getirmek istiyorum.

N.Hikmet Polat bu eseri çiçek kültürümüzün üstadı Cevat Rüştü'nün; başta İkdam ve Edebiyat-ı Umumiye Mecmuası olmak üzere yazdığı çeşitli gazete ve mecmualardaki makalelerini biraraya getirerek oluşturmuş.

Ziraatçılığı kadar edebiyata olan ilgisi, yazılarında kullandığı dil ve üslup ile de dikkati çeken Cevat Rüştü hakkında fazla bir şey bilinmiyordu. N.H. Polat eserin başına yazarın biyografisini ekleyerek bu eksiği gideriyor.

Buna göre Cevat Rüştü 1885 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Babası Maliye Tetkik Kalemi memurluğundan Müstafi Rüştü Bey'dir.

Tahsiline Tophane'de Kabataş ve Feyziye Mektepleri'nde başlar; Vefa İdadisi'ni ve Saint Benoit Fransız Mektebi'ni bitirir. 1906'da Şûrâ-yı Devlet Matbaa Kalemi'nde memuriyete başlar. Beykoz'da yetiştiği için orada ikamet eden Ahmet Midhat Efendi'nin muhitinde bulunur. Yine onun teşviki ile Fransa'ya gider, 1911-1914 yılları arasında Montpellier Yüksek Ziraat Mektebi'nde okur.

Dönüşünde İstanbul Şehremaneti Umumi Bahçeler Bahçıvanbaşı Muavinliği, Adalar Çam Ormanları Memurluğu yapar. İstanbul Vilayeti Merkez Ziraat Memurluğu görevinden sonra Halkalı Ziraat Mekteb-i Âlisi Muallimliği'ne geçer. 1919 Mayısı'nda aynı mektebin müdür baş yardımcılığına getirilir. Daha sonra İstanbul Vilayeti Ziraat Müdür Vekili, Darülmuallimin-i Âliye Ziraî İlimler Hocası, Halkalı ve Beykoz Ziraat Mektepleri'nde muallim, 1931'de İktisat Vekaleti İstatistik ve Neşriyat Müdürü olur. Ziraat Vekâleti Neşriyat Müdürü olarak çalışır. Vefatında (1936) Ziraat Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü yapmaktadır.

Dergilerde ve gazetelerde pekçok yazısı yayımlanmış olmasına rağmen iki kitapta imzası vardır. Bunlardan biri Türk Tarihinin Ana Hatları Eserinin Müsveddeleri (Basım yeri ve tarihi yok) adını taşır; dört kişinin ortak çalışmasıdır. Öteki tek başına Cevat Rüştü'ye aittir: Türk Tarihinin Ana Hatları Eserinin Müsveddeleri, seri III, nu. I. Türklerin Ziraate Hizmetleri-Osmanlılar Devri (İstanbul 1936?)

Çiftçiler Derneği Mecmuası (1916-1919), Bahçıvan (1918), Ziraat Hayatı, Yeni Ziraat Gazetesi, Yeni Çiftçilik, Ziraat Gazetesi (1929) gibi dergiler çıkaran Cevat Rüştü, dernekçilik ve siyaset ile de ilgilenmiştir.

Bilhassa çiçekle-edebiyat, çiçekle-kültür ve medeniyet arasındaki ilişkileri ele alan yazar tarihimizdeki meşhur çiçek sevdalılarını da anlatmaktadır. Ayrıca Türk bahçeciliği, meyveler ve ziraatla ilgili ilginç yazıları vardır.

Nazım Hikmet Polat, bu eski usul çiçek desenleri ile süslü kapağı, zengin kaynakçası ve dizini ile mükümmelen hazırladığı 534 sayfalık eserle çiçekseverlere müthiş bir sürpriz yaptı.

Kendisini ve Kitabevi'ni kutluyoruz.


20 Şubat 2002
Çarşamba
 
MUSTAFA KUTLU


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED