|
|
Beyler! Reislik elden gitti
Yenilenen Medeni Kanun'un bu günden itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte, ailede erkeğin reisliği sona eriyor. Eşler evlilik birliği içinde eşit söz hakkına sahip olacaklar. 76 yıl aradan sonra değiştirilen Medeni Kanun'un yeni şekli bu günden itibaren yürürlüğe giriyor. Bu gün evlenenler yeni Medeni Kanun hükümlerine göre evlilik akti kuracaklar. 18 yaşını bitirmeyenler ile zorunlu durumlarda 17 yaşını bitirmeyenler kesinlikle evlenemeyecek. Ailede erkeklerin reisliği bu günden itibaren sona eriyor. Bu günden itibaren yapılacak evliliklerde yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılım rejimi uygulanacak. Bugün yürürlüğe giriyor 1926 yılında çıkartılan Türk Kanun-u Medenisi, Meclis'te günler süren çalışmaların ardından yenilendi. Medeni Kanun'da yapılan köklü değişikliklerle kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku ve miras hukuku alanlarında yeni düzenmeler yapıldı. Medeni Kanun değişikliğinin ardından Medeni Kanun'un uygulanmasına ve yürürlüğüne dair bir kanun çıkartıldı. Çıkartılan bu kanun gereğince yeni Medeni Kanun hükümleri 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
Kocanın reisliği tarihe karışıyorMedeni Kanun'nda yapılan önemli değişiklikle "Erkek evin reisidir" sözü tarihe karıştı. Bu günden itibaren ailede erkeğin reisliği ortadan kaldırılırken eşler evlilik birliği içinde eşit söz hakkına sahip olacak. Medeni Kanun'un bu gün yürürlüğe girmesinin ardından 17 yaşından küçük kimseler kesinlikle evlenemeyecek. Yürürlükteki Medeni Kanun zorunlu hallerde erkeğin 14, kadının 15 yaşında evlenmesine izin verirken bugünden itibaren zorunlu hallerde 17 yaşından gün alan erkek ve kadınlar ancak hakim kararıyla evlenebilecek.
Yeni mal rejimiYeni Medeni Kanun'a göre bu günden itibaren evlenecek çiftler yeni mal rejimine tabi olacak. Bugüne kadar uygulanan 'mal ayrılığı' rejimi yerine eşler arasında 'edinilmiş mallara katılım' rejimi esas olacak. Bu günden sonra evlenecek çiftler, evlilik birliğinin boşanma, ölüm veya diğer sebeplerle sona ermesi halinde edindikleri malları eşit olarak paylaşacaklar. "Edinilmiş mallara katılma" yasal mal rejimi olarak kabul edilmesine karşın, eşler istedikleri takdirde 'mal ayrılığı', 'paylaşmalı mal ayrılığı' ve 'mal ortaklığı' rejimlerinden birini mal rejimi sözleşmesi yaparak seçebilecekler. 1 Ocak 2002 tarihinden önce yapılan evliliklerin ise boşanma veya ölüm nedeniyle sona ermesi gibi hallerde 'mal ayrılığı' rejimi uygulanmaya devam edilecek. Halen evli olan çiftlerin noterde giderek 'edinilmiş mallara katılım' rejimini seçmeleri konusunda bir yıllık süreleri bu günden itibaren başlıyor. Eşler, noterde yapacakları sözleşme ile bu günden itibaren edindikleri mallar konusunda 'edinilmiş mallara katılım' rejimini seçebilecekleri gibi anlaşmaları halinde bugüne kadar edinmiş oldukları mallara da 'edinilmiş mallara katılım' rejimi uygulanmasını isteyebilecekler. Halen evli çiftlerin bu günden itibaren bir yıl içinde notere gidip sözleşme yapmamaları halinde 'mal ayrılığı ' rejimine tabi olmaya devam edecekler.
ERKEK DE NAFAKA İSTEYECEK
Bu güne kadar yoksunluk nafakasını sadece kadın isteyebiliyordu. Kadınların yanında erkekler de, refah düzeyine göre nafaka talebinde bulunabilecek. Boşanma nedenleri arasına onur kırıcı davranışlar da ekleniyor. Boşanma sebepleri arasında yer alan terkte süre, 3 aydan 6 aya çıkarılıyor. Evlilik dışı çocuklara da evlilik içindeki çocuklarla aynı haklar verildi. Buna göre, evlilik dışı çocuklar da evlilik içi çocuklar gibi mirasta eşit hakka sahip olacaklar. Bu günden itibaren her isteyen cinsiyetini değiştiremeyecek. Cinsiyetini değiştirmek isteyen kişi, bu değişikliğe gitmeden önce mahkemeye başvuracak. Cinsiyet değiştirmek için 18 yaşını bitirmek, bekar olmak, sağlık kurulu raporu almak, transseksüel yapıda olmak, üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksunluk ve hakimin izin vermesi şartları aranacak.
İŞTE YENİLİKLER:
Kadınlar eşlerinin soyadlarının yanında kızlık soyadlarını da kullanabilecek. Eşler, oturacakları evi birlikte seçme hakkına sahip olacak. Kocanın, kadın ve çocukların bakımından sorumlu olduğu ilkesi yerine eşit mali sorumluluga sahip olunacak. Bu günden itibaren ortaya çıkacak zina ve hayata kast halinde hakim, kusurlu eşin mal payını azaltma veya kaldırmaya karar verebilecek. Evlat edinme kolaylaşıyor. Yeni Medeni Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte evlat edinmede çocuksuz olma veya altsoyun olmaması şartı aranmayacak. Evlatlıkla evlenmek yasak olmasına rağmen, evlenme gerçekleşmişse buna izin veriliyordu. Bu günden itibaren evlatlıkla evlenmeye kesinlikle izin verilmeyecek. Boşanma davalarında, taraflardan birinin istemesi halinde, hakim, davanın gizli olarak sürmesine karar verebilecek. Boşanma halinde eşlerin aile konutu ve ev eşyasını kimin kullanacağı konusunda anlaşamamaları halinde, nihai kararı hakim verecek.
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |